Θα παρουσιαστεί αρχικά το βιβλίου του Ιστορικού – Ερευνητή και επί πολλά χρόνια προέδρου της Φιλάρχαιου Εταιρεία Αλμυρού “ΟΘΡΥΣ” Βίκτωρος Κων. Κοντονάτσιου με τίτλο: «Ιερά Μονή Παναγίας Κισσιώτισσας-Ξενιάς Μήτηρ Μοναστηριών».
Στη συνέχεια θα τιμηθεί ο Συγγραφέας του βιβλίου για την πολυετή προσφορά του στα Γράμματα της Μαγνησίας και ιδιαίτερα της περιοχής Αλμυρού, Βίκτωρ Κων. Κοντονάτσιος και τέλος θα γίνει μια ακόμη αναφορά στο έργο που επιτελείται στην Ιερά Μονή Άνω Ξενιάς.
Διοργανωτές της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού στον Βόλο, αύριο Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 θα είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου και ο φορέας πολιτισμού της Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός» για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο Αρχιμ. Νεκτάριος Υφαντίδης, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Άνω Ξενιάς, ο Δικηγόρος- Ερευνητής, Γεώργιος Τσολάκης και ο ίδιος ο Συγγραφέας του βιβλίου, Βίκτωρ Κων. Κοντονάτσιος. Όπως συνηθίζεται ο επίλογος θα γίνει από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιο. Θα συντονίσει ο Δικηγόρος, Βασίλης Φυτιλής.
Στις κορυφές του όρους Όθρυος 20 χιλιόμετρα μετά τον Αλμυρό στέκει σαν αετοφωλιά η Ιερά Μονή της Άνω Ξένιάς. Είναι όχι μόνο το αρχαιότερο μοναστήρι της Θεσσαλίας αλλά και ένα από τα αρχαιότερα ολόκληρης της Ελλάδας.
Η ίδρυση της μονής ανάγεται μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα και συνδέεται με την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η επονομαζόμενη και “Παναγία Κισσιώτισσα”. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα οφείλει το όνομα της στο φυτό κισσός, καθώς βρέθηκε από βοσκούς της περιοχής πάνω σε μια διχάλα ενός δέντρου περιτυλιγμένη μέσα σε κισσό.
Η Δεύτερη εικόνα της μονής, στην οποία οφείλει το σημερινό της όνομα η Μονή, βρέθηκε αρκετά χρόνια αργότερα επίσης με θαυμαστό τρόπο στην περιοχή της “Λάκα Παναγιάς” σημερινό Αχίλλειο. Η εικόνα ονομάστηκε “Παναγία Ξενιά” καθώς ήρθε από τα ξένα..
Η Μονή επέζησε από την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, της Κατοχής και συνεχίζει μέχρι σήμερα, γνωρίζοντας μεγάλες περιόδου άνθησης αλλά και μεγάλες καταστροφές.
Πρώην Ηγούμενος της Μονής, είναι ο νυν Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος Ντόβας, ο οποίος το 1972 εγκαταστάθηκε στη Μονή μαζί με δόκιμους μοναχούς π. Δανιήλ Πουρτσουκλή (νυν Μητροπολίτης Καισαριανής) και άλλους και σήμερα θεωρείται νέος Κτίτωρ της Άνω Ξενιάς, αφού επί των ημερών της Ηγουμενίας του και χάρη στους κόπους και τις φροντίδες του η Μονή έφτασε στη σημερινή της μορφή.
Σήμερα εγκαταβιεί στην Ιερά Μονή νέα Αδελφότητα υπό την πνευματική καθοδήγηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Νεκταρίου Υφαντίδη οι οποίοι με περισσό ζήλο έχουν επιδοθεί στο μεγάλο πράγματι έργο της συνέχισης των ανοικοδομήσεων των κτιρίων της Μονής, με προσωπική και χειρωνακτική εργασία, καθώς επίσης και με την ευγενική συνδρομή των φιλομόναχων προσκυνητών της Μονής, ιδιαίτερα από την περιοχή Αλμυρού.
Το βιβλίο του Βίκτωρος Κοντονάτσιου, στις 560 του σελίδες έχει μια εκτεταμένη αναφορά στην ιστορία της Ι. Μονής και σε όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην μακραίωνη ιστορία του.
O Βίκτωρ Κοντονάτσιος γεννήθηκε στον Αλμυρό, όπου τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές ως αριστούχος. Το 1954 εισήχθη, πρώτος κατά σειρά επιτυχίας, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαρίσης, από την οποία, σπουδάζοντας με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., αποφοίτησε ως αριστούχος. Μετά τη στρατιωτική του θητεία διορίστηκε και υπηρέτησε ως δάσκαλος και διευθυντής σε διάφορα σχολεία της Ευρυτανίας και της Μαγνησίας. Μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο επί μία διετία. Ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις πήρε τον βαθμό του Επιθεωρητού Δημοτικών Σχολείων και στη συνέχεια τον βαθμό του Σχολικού Συμβούλου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπηρέτησε ως Σχολικός Σύμβουλος επί οκτώ χρόνια στη Γ΄ Εκπαιδευτική Περιφέρεια με έδρα τον Αλμυρό. Του απονεμήθηκε ο βαθμός του παρέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αθηνών με τον οποίο και συνταξιοδοτήθηκε ύστερα από συνολική υπηρεσία 35 ετών.
Παραλλήλως με την υπαλληλική του υπηρεσία ασχολήθηκε με την έρευνα και τη μελέτη της τοπικής αρχαιολογίας, ιστορίας και λαογραφίας με αποτέλεσμα, εκτός από ένα πλήθος, ομιλιών, διαλέξεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και συνεντεύξεων, την έκδοση και κυκλοφορία έντεκα αυτοτελών βιβλίων. Εκτός αυτών, δεκάδες άρθρα και μελέτες του, παιδαγωγικού, διδακτικού, ψυχολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου δημοσιεύθηκαν σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με την έρευνα και τη μελέτη της τοπικής αρχαιολογίας, ιστορίας, λαογραφίας ιδιαίτερα της περιοχής Αλμυρού.
Πρωτοστάτησε στην επανίδρυση και δραστηριοποίηση της ιδρυμένης από το 1896 Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» με κύρια και πρωταρχική της φροντίδα την συνέχιση του έργου της και την επανέκδοση του αρχαιολογικού περιοδικού «Δελτίον», το οποίο εκδιδόταν από το 1899 μέχρι το 1912.
Το 1997 εκδόθηκε το πρώτο τεύχος της Β΄ εκδοτικής περιόδου του «Δελτίου της Φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού» και συνεχίζει να εκδίδεται με περιεχόμενα πάντοτε αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου της περιοχής Αλμυρού, των οποίων τευχών είναι επιμελητής της έκδοσης.
Με πρωτοβουλία του οργανώθηκαν από τον Δήμο Αλμυρού πέντε Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών, των οποίων διετέλεσε πρόεδρος των Οργανωτικών Επιτροπών και επιμελητής της έκδοσης των εννέα τόμων των Πρακτικών των συνεδρίων αυτών.