Σεισμός στο Αρκαλοχώρι ένα χρόνο μετά: «Θέλουμε να βλέπουμε τον τόπο μας ψηλά!»
Στις 9:17 το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 ο χρόνος σταμάτησε για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου. Φόβος, αγωνία, αιφνιδιασμός, ακινητοποίηση. Κι ύστερα, χαλάσματα, καταστροφή, οδύνη. Οι άνθρωποι που έχουν ζήσει μια φυσική καταστροφή μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα.
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον καταστροφικό σεισμό του Αρκαλοχωρίου και στο πλαίσιο του αφιερώματος Cretalive Εν Δράσει, το #face_stories βρέθηκε στην περιοχή που δοκιμάστηκε τόσο άγρια, τόσο βάναυσα και εξακολουθεί να δοκιμάζεται.
Μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή, αυτό που έγινε αμέσως εμφανές στην πληγείσα περιοχή από την πρώτη κιόλας στιγμή μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, ήταν η αποτελεσματική αντίδραση των εθελοντών, η δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων που έσπευσαν με κάθε τρόπο και μέσο να ανακουφίσουν τους πληγέντες, να προσφέρουν βοήθεια, να οργανώσουν την επόμενη μέρα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου και ο Αθλητικός Σύλλογος Υγείας Αρκαλοχωρίου, είναι δύο από τους πλέον δραστήριους φορείς της περιοχής. Αμφότεροι, εργαζόμενοι με πάθος και μεράκι, πολύ πριν από τον σεισμό, διοργάνωναν επιτυχημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικά γεγονότα, που ξεπερνούσαν τα όρια του Δήμου τους.
Καλεσμένοι του #face_stories αυτή τη φορά ήταν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίκη Μουράτη και ο αντιπρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Υγείας Μαρίνος Παναγιωτάκης. Φύσεις αισιόδοξες και οι δύο, μας μιλούν για το οδυνηρό βίωμα του σεισμού, αλλά και για την ανάγκη εκείνη που τους ώθησε και ως εκπροσώπους δύο δυναμικών φορέων αλλά και ως αυτόνομες προσωπικότητες να δράσουν.
«Ο σκοπός μας είναι κοινός» μας λένε με έμφαση και όπως υπογραμμίζει η Νίκη Μουράκη «θέλουμε να βλέπουμε τον τόπο μας ψηλά». Ο Μαρίνος Παναγιωτάκης λέει από την πλευρά του με βεβαιότητα «το αύριο το φτιάχνουμε», αρκεί να έχει κανείς την αντοχή να βρει την ελπίδα μέσα στα χαλάσματα της καταστροφής.
Όλα τα μπορεί ο άνθρωπος, εξάλλου ο μηχανισμός της επιβίωσης λειτουργεί μέσα μας με έναν τρόπο αρχέγονο.
«Ο κόσμος είχε πέσει ψυχολογικά τον πρώτο καιρό» λέει η κ. Μουράτη. Πέρα λοιπόν από την καθημερινή φροντίδα των σεισμόπληκτων και την ανακούφιση των πληγέντων, πρώτο μέλημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου ήταν να διοργανώσει και φέτος το καλοκαίρι επιτυχημένες εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο. Και τα κατάφερε! Από την άλλη ο Αθλητικός Σύλλογος Υγείας Αρκαλοχωρίου, μετά από δύο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας και του σεισμού, έβαλε πείσμα να διοργανώσει τον καλύτερο Ημιμαραθώνιο, ένα αθλητικό γεγονός που προσελκύει δρομείς από ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο.
«Οι εκδηλώσεις ήταν αναγκαίες φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά» σημειώνει η Νίκη Μουράτη και ο Μαρίνος Παναγιωτάκης συμπληρώνει «αναζητώντας τη θετική αποτίμηση όλης αυτής της δοκιμασίας θα έλεγα ότι η ενότητα της κοινωνίας, η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός, είναι αυτά που μας κράτησαν και εξακολουθούν να μας κρατούν».
Άλλωστε η οικογένεια του Μαρίνου πρωτοστάτησε με τρόπο καθοριστικό, μαζί με άλλους εθελοντές στην ανοικοδόμηση του Προφήτη Ηλία, της εκκλησίας που αποτελεί το σύμβολο της πόλης του Αρκαλοχωρίου.
Το αφιέρωμα του Cretalive Εν Δράσει για τον έναν χρόνο από τον καταστροφικό σεισμό κλείνει με μία νότα αισιοδοξίας. Όπως μας λέει και ο Μαρίνος Παναγιωτάκης «ζήσαμε το φαινόμενο του τραμπολίνου. Κάτι χτύπησε δυνατά το Αρκαλοχώρι, κι αυτό το χτύπημα του έδωσε μια ισχυρή ώθηση προς τα πάνω…»