Το λαχματζούν της Σαρακοστής

  • Dogma
λαχμαντζούν

Το Λαχματσούν ή Λαχματζούν ή Λάχμα μπι-‘ατζίν,  γγνστό και ως αρμένικη, λιβανέζικη ή συριακή πίτσα, είθισται να είναι μια «απαγορευμένη»  συνταγή για τις περιόδους νηστείας. Σήμερα, σας παρουσιάζουμε μια άκρως δημιουργική και εξαιρετικά γευστική νηστίσιμη εκδοχή του. 

Το νηστίμο λαχματζούν είναι μια εύκολη και οικονομική συνταγή που σίγουρα θα ικανοποιήσει γευστικά και τους πιο απαιτητικούς.

Τα υλικά που θα χρειατούμε για το  λαχματζούν της Σαρακοστής  είναι:

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξηρή μαγιά ( 8 γραμμάρια)

Μία πρέζα αλάτι

Μία πρέζα ζάχαρη

Χλιαρό νερό όσο πάρει

Υλικά για τη σάλτσα μανιταριών:

250 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια

2 ξερά κρεμμύδια

1 μεγάλη ντομάτα

2 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας

Λίγη ζάχαρη

Αλάτι-πιπέρι

1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καυτερό

1 πιπεριά πράσινη

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Επί το έργον:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στο γκριλ στους 200 βαθμούς.

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη για τις πίτες.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ελαστική ζύμη που να κολλάει λίγο στα χέρια.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 30-40 λεπτά.

Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια στο μούλτι σε κιμά.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το κιμά μανιταριών για 2-3 λεπτά.

Εν τω μεταξύ πολτοποιούμε στο μούλτι τα ξερά κρεμμύδια, τη ντομάτα, τη πιπεριά με το σκόρδο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με το κιμά.

Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το πελτέ ντομάτας και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από την εστία της κουζίνας, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Παίρνουμε μικρά κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Αλευρώνουμε καλά το πάγκο εργασίας και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.

Τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητική λαδόκολλα τις πίτες και με ένα κουτάλι της σούπας βάζουμε 1 -2 κουταλιές από τη σάλτσα μανιταριών (ίσα-ίσα να καλυφθεί η επιφάνεια της πίτας μας) και την απλώνουμε να πάει παντού.

Ψήνουμε στο γκριλ στο μεσαίο ράφι του φούρνου μας για 3-4 λεπτά να ροδίσουν.

Σερβίρουμε τα λαχματζούν με λεμόνι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και λεπτές φέτες κρεμμυδιού.

Πηγή: .gourmed.gr/ συνταγή από το βιβλίο  Νηστήσιμα και Σαρακοστιανά

Λαχταριστές σουπιές γιουβέτσι από τον «Σεφ» του Αγίου Όρους

Δείτε εδώ περισσότερες μοναστηριακές συνταγές.

TOP NEWS