Dogma

Ποιος ήταν ο Άγιος Μάμας που τιμάται στις 02 Σεπτεμβρίου

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Νηστευτού, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (†595) και του αγίου Μεγαλομάρτυρος Μάμαντος  του θαυματουργού, ο οποίος γεννήθηκε στην Παφλαγονία από γονείς χριστιανούς, τον Θεόδοτο και την Ρουφίνα.

Για την αγάπη τους στον Χριστό και την Εκκλησία, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Προτού πεθάνουν από τις διάφορες κακουχίες και τα βασανιστήρια, η Ρουφίνα έφερε στη ζωή τον Μάμα, ο οποίος από βρέφος, βίωσε την ορφάνια. Όμως, μία πλούσια χριστιανή γυναίκα ανέλαβε την ανατροφή του. Επειδή το βρέφος συνήθιζε να φωνάζει τη γυναίκα αυτή «μάμα», ονομάστηκε Μάμας. Σε ηλικία 15 χρονών ο Άγιος Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, λόγω της γενναίας δράσης του διδάσκοντας το ιερό Ευαγγέλιο.

Η εμπειρία της φυλακής, και η γνώση ότι είναι γόνος μαρτύρων, τού έδινε θάρρος και δύναμη να αντέχει τα βάσανα και τις ταλαιπωρίες. Αρχικά τού κρέμασαν σιδερένια ράβδο στο λαιμό και τον έριξαν στη θάλασσα. Σώθηκε όμως, και στη συνέχεια τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι, από το οποίο και πάλι βγήκε σώος. Έπειτα τον έριξαν στα άγρια θηρία, τα οποία δεν τον άγγιξαν.

Σύμφωνα με την παράδοση, ένα λιοντάρι δέχθηκε τον Άγιο Μάμα στη ράχη του και τον μετέφερε μακράν των άλλων θηρίων, εξ ου και η θεματογραφία της αγιογράφησής του. Τελικά, τον εκτέλεσαν με τρίαινα, η οποία διαπέρασε τα σπλάγχνα του Αγίου, παραδίδοντας έτσι το πνεύμα του στο δικαιοκρίτη Θεό.

Ας προσευχηθούμε όπως ο Άγιος Μάμας να φέρει την ελευθερία στον ομώνυμο μητροπολιτικό ναό στη Μόρφου, στον Άγιο Μάμα των κοινοτήτων Γερολάκκου, Βιτσάδας και Κοντέας του κάμπου της Μεσαορίας και σε όλα τα σκλαβωμένα ιερά προσκυνήματα της πατρίδας μας.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου