Dogma

Σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου: Εορτές και γεγονότα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου.

Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη της  Αγία Θέκλας της Ισαποστόλου, τη Σύναξη της Παναγίας της  Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα και την  ανάμνηση της ιάσεως του παραλύτου, τη μνήμη του Αγίου Σιλουανού του Αγιορείτη, της Αγίας Πέρσης, καθώς επίσης και τη Σύναξη της Παναγίας της Μυρτυδιώτισσας στο Καμάρι Σαντορίνης, στη Νάξο και στην Κέρκυρα.

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου:

1143: πεθαίνει ο Πάπας Ιννοκέντιος Β.

1180: πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μανουήλ Α’ ο Κομνηνός.

1493: ο Χριστόφορος Κολόμβος πραγματοποιεί τη δεύτερη εξερευνητική αποστολή στο Νέο Κόσμο.

1534: γεννιέται στην Ινδία ο Ραμ Ντας, τέταρτος γκουρού των Σιχ, ο οποίος θα ιδρύσει την Αμριτσάρ την ιερή πόλη των Σιχ.

1541: πεθαίνει ο Παράκελσος (Φίλιππους Αουρέλιους Θεόφραστους Μπομπάστους φον Χοχενχάϊμ, το πραγματικό του όνομα), Ελβετός αλχημιστής.

1664: το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.

1776: διεξάγεται η πρώτη κούρσα του αρχαιότερου αγώνα St Leger με πέντε άλογα και νικητή τον Allabuciliaμε τζόκεϊ τον Τζ. Σινγκλετον. Ο αγώνας παίρνει το όνομα του εμπνευστή του Αντονι Λεγκερ.

1822:o Οδυσσέας Ανδρούτσος ανακηρύσσεται αρχιστράτηγος της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος (Ανατολική Στερεά Ελλάδα).

1828: ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα Ταχυδρομική Υπηρεσία.

1841: ο σουλτάνος του Μπρουνέι παραχωρεί το Σαραουάκ, ένα από τα δύο μαλαισιανά κρατίδια της νήσου του Βόρνεο στους Βρετανούς.

1869: σημειώνεται οικονομική κρίση στις ΗΠΑ με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών, η οποία θα μείνει γνωστή ως η «Μαύρη Παρασκευή». Αιτία στάθηκε η απόπειρα δύο κερδοσκόπων, των Τζέϊμς Φισκ και Τζέϊ Γκούλντ, να χειραγωγήσουν την αγορά χρυσού. Οι δύό τους είχαν αρχίσει από μέρες να αγοράζουν χρυσό στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να ανεβάσουν κατά 23 δολάρια την τιμή της ουγκιάς. Η άνοδος αυτή προκάλεσε μεγάλη σύγχυση και οι υπόλοιπες τιμές άρχισαν να παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση. Για να τερματιστεί η κρίση η κυβέρνηση ρίχνει στην αγορά από τα αποθέματά της χρυσό αξίας 4.000.000 δολαρίων. Οι δύο κερδοσκόποι εκτιμάται ότι κέρδισαν περίπου 11.000.000 δολάρια, ενώ πολλοί επενδυτές καταστράφηκαν.

1884: γεννιέται ο Τούρκος στρατηγός και πολιτικός Ισμέτ Ινονού, ο οποίος το 1938 διαδέχτηκε στην προεδρία της Τουρκίας τον Κεμάλ Ατατούρκ.

1890: η Εκκλησία των Μορμόνων αποκηρύσσει επισήμως την πολυγαμία.

1895: ο πρώτος γύρος του κόσμου με ποδήλατο από γυναίκα, ολοκληρώνεται έπειτα από 15 μήνες.

1896: γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Φράνσις Σκοτ Φιντζέραλντ, ο οποίος θεωρήθηκε ο γνωστότερος «χρονικογράφος» της Εποχής της τζαζ. Μέσα στις νουβέλες και τις σύντομες ιστορίες του σκιαγράφησε όλες εκείνες τις κοινωνικές μεταβολές που συντελέστηκαν στη δεκαετία του 20 στις ΗΠΑ. «Ο Μεγάλος Γκάτσμπι» θεωρείται το γνωστότερο έργο του.

1901: στη Γερμανία, το Συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται εναντίον της μεταρρύθμισης των τελωνειακών δασμών.

1903: στην Αυστραλία, ο φιλελεύθερος οπαδός του προστατευτισμού Αλφερντ Ντιάκιν διαδέχεται τον Έντμουντ Μπάρτον και γίνεται δεύτερος πρωθυπουργός.

1905: γεννιέται ο Χάουαρντ Χιουζ ο γνωστός για τις εκκεντρικότητες του πολυεκατομμυριούχος ο οποίος υπήρξε αεροπόρος, επιχειρηματίας, κινηματογραφικός παραγωγός και εφευρέτης.

1908: h Βουλή της Κρητικής Πολιτείας αποφασίζει την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

1908: κατασκευάζεται το πρώτο Model Τ της Φορντ γνωστό και ως Tin Lizzie.

1921: καταργείται η Ύπατη Αρμοστεία Σμύρνης και μετονομάζεται σε Ελληνική Διοίκηση Μικρασίας.

1922: στη Γερμανία, το Ανεξάρτητο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανακοινώνουν τη συγχώνευσή τους.

1924: γεννιέται η μεγάλη κυρία του θεάτρου, Βούλα Ζουμπουλάκη.

1927: ιδρύεται αυτόνομος οργανισμός διοίκησης του Λιμένα Πειραιώς, ο γνωστός ΟΛΠ.

1929: ο Αμερικανός πιλότος της πολεμικής αεροπορίας Τζέιμς Ντούλιτζ πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με όργανα πλοήγησης.

1930:ο πρώτος αγώνας NFL που διεξάγεται κάτω από το φως προβολέων είναι ο Portsmouth- Brooklyn.

1932:έκτακτα μέτρα παίρνουν οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές για την τήρηση της τάξης, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέων μελών σε Βουλή και Γερουσία.

1934: στρατιωτικές δυνάμεις της Βολιβίας σκοτώνουν 1.400 στρατιώτες της Παραγουάης στη μάχη του Αλγκοντονάλ.

1936: γεννιέται ο μαριονετίστας Τζιμ Χένσον, ο δημιουργός του «Muppet Show».

1937: γεννιέται ο Τάκης Λουκανίδης, παλαίμαχος Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1938: ο Αμερικανός τενίστας Ντον Μπατζ κερδίζει το Αμερικανικό Όπεν νικώντας τον Τζιν Μακο με 3-1 μπροστά σε 12.000 θεατές και γίνεται ο πρώτος που κατακτά το Γκραν Σλαμ αφού νωρίτερα είχε κατακτήσει το Γουίμπλεντον, το Ρολάν Γκαρός και το Αυστραλιανό Όπεν.

1939: η Ιαπωνία διώχνει ένα εκατομμύριο Κινέζους.

1941: γεννιέται η Λίντα Ιστμαν Μακάρτνεϊ, τραγουδίστρια και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των ζώων, σύζυγος του θρυλικού «σκαθαριού» Πολ Μακάρτνεϊ.

1945: στην Ιαπωνία, ο στρατηγός Χιντέκι Τόγιο, πρωθυπουργός κατά την επίθεση στο Περλ Χάρπορ, ο οποίος είχε συνελήφθη ως εγκληματίας πολέμου, αυτοπυροβολείται στην προσπάθειά του να αυτοκτονήσει, χωρίς να τα καταφέρει.

1948: στην Ιαπωνία, το Τεχνικό Ινστιτούτο Ερευνών που είχε ιδρύσει ο μηχανικός Χόντα Σοϊτσίρο μετονομάζεται επισήμως σε Honda Motor Company και μετατρέπεται στην γνωστή πια και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής μοτοσικλετών παγκοσμίως.

1949: στην Ουγγαρία, μετά από μια παρωδία δίκης, καταδικάζεται σε θάνατο ο Λάζλο Ραζκ, πρώην βοηθός του γενικού γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος των εργαζομένων, υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών, ο οποίος κατηγορήθηκε για «τιτοϊσμό».

1950: συνέρχεται στην Αθήνα το 10ο Πανεργατικό Συνέδριο, με ανοικτή την ανάμιξη της κυβέρνησης και του αμερικανικού παράγοντα, μέσω του αρχηγού της αμερικανικής αποστολής Πόρτερ.

1951: γεννιέται σε ένα μικρό χωριό της Ισπανίας, το «τρομερό παιδί» του ισπανικού σινεμά, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ.

1952: στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον κατηγορείται για κακή χρήση των κομματικών συνεισφορών που προέρχονταν από πλούσιους επιχειρηματίες της Καλιφόρνιας.

1952: γεννιέται ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος. Δολοφονήθηκε το 2008.

1957: εγκαινιάζεται το «Καμπ Νου» έδρα της Μπαρτσελόνα και ένας από τους «ναούς» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου

1962: γεννιέται η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Νία Βαρντάλος, δημιουργός της ταινίας «Γάμος αλά Ελληνικά».

1962: γεννιέται ο κορυφαίος Σκοτσέζος επιθετικός, Άλι ΜακΚόιστ.

1963: στις ΗΠΑ, η Γερουσία επικυρώνει τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών δοκιμών.

1970: το πρώτο αμερικανικό πυρηνοκίνητο μεταγωγικό αεροσκάφος πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση.

1971: η World Hockey Association ανακοινώνει την δημιουργία της από 12 ομάδες που θα ξεκινήσουν αγώνες τον Οκτώβριο 1972.

1972: στη Νορβηγία, οι ψηφοφόροι τάσσεται κατά της ένταξης στην ΕΟΚ με 53,5%.

1979: μεταφέρεται στην Τύνιδα από το Κάιρο η έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία ειρήνευσης που υπογράφουν η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

1984: επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

1990: η Κεντρική Επιτροπή του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος απορρίπτει το «σχέδιο θέσεων», που υποβάλλουν για έγκριση οι ανανεωτές-εκσυγχρονιστές, με επικεφαλής τον Σαρλ Φιτερμάν

1991: πεθαίνει ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Θίοντορ Σέους Γκέιζελ ο οποίος υπέγραφε με το ψευδώνυμο «Δρ. Σέους». Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγεται το διάσημο βιβλίο «A Cat in the Hat» (Ο Γάτος), που έγινε το 2003 και ταινία. Το βιβλίο αυτό, που κυκλοφόρησε το 1957 βρίσκεται μέσα στα δέκα πιο εμπορικά παιδικά βιβλία όλων των εποχών και θεωρείται πρωτοποριακό καθώς ο Δρ. Σέους το έγραψε χρησιμοποιώντας μόνο 220 λέξεις, θεωρώντας ότι ένα παιδί δεν μπορεί να απορροφήσει περισσότερες.

1992: το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει τη διατήρηση του εμπάργκο κατά του Ιράκ, που είχε επιβληθεί από το 1990.

1993: σύμβολο της υπερβολικής άσκοπης δαπάνης καθ όλη τη διάρκεια της μακράς βασιλείας του συζύγου της στις Φιλιππίνες, η Ιμέλντα Μάρκος, που αντιμετωπίζει δυο κατηγορίες για διαφθορά, καταδικάζεται σε ποινές φυλάκισης 9-12 ετών.

1994: στις Φιλιππίνες, 22 είναι οι νεκροί και 1.400 τα κατεστραμμένα σπίτια, από τη λάσπη του ηφαιστείου Πινατούμπο.

1995: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μονογράφουν, στην Τάμπα της Αιγύπτου, συμφωνία για τη διεύρυνση της παλαιστινιακής αυτοδιοίκησης στη Δυτική Όχθη.

1996: ο πολυγραφότατος Αμερικανός συγγραφέας διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας Στίβεν Κινγκ εκδίδει ταυτόχρονα δύο βιβλία. Το πρώτο είναι το διήγημα «Ντεσπερέισον» που εκδίδεται με το όνομα του, ενώ το δεύτερο «Οι Ρυθμιστές» το υπογράφει με το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάκμαν.

1997: Αλβανία και Γιουγκοσλαβία συμφωνούν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους που αντιμετωπίζουν κρίση λόγω Κοσσυφοπεδίου.

2000: ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική με 9.762 βαθμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

2000:o Κάχι Κακιασβίλι κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και δεύτερο για την Ελλάδα, στην κατηγορία των 94ων κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Την ίδια μέρα, ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο, στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική.