Dogma

Σαν σήμερα 28 Νοεμβρίου: Εορτές και Γεγονότα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Νοεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιερομάρτυρος Ειρηνάρχου (†303). Οσίου Στεφάνου ομολογητού υπέρ των αγίων Εικόνων (†767). Των εν Τιβεριουπόλει μαρτυρικώς αθλησάντων Τιμοθέου και Θεοδώρου, επισκόπων. Πέτρου, Ιωάννου, Σεργίου, Θεοδώρου και Νικηφόρου, πρεσβυτέρων. Βασιλείου και Θωμά διακόνων. Ιεροθέου, Δανιήλ, Χαρίτωνος, Σωκράτους, Κομασίου και Ευσεβίου μοναχών, και Ετιμασίου. Ρωμανού, επισκόπου Μακεδονίας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Νοεμβρίου:

1443 Ο ήρωας των Αλβανών, Γεώργιος Καστριώτης, Σκεντέρμπεης για τους Αλβανούς, κηρύσσει την παράτολμη επανάστασή του κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

1520 Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.

1582 Ο θεατρικός συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε ηλικία 18 ετών παντρεύεται την 26χρονη ηθοποιό Αν Χάθαγουεϊ.

1814 Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.

1821 Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1907 Ο Λούις Μάγιερ ανοίγει τον πρώτο του κινηματογράφο στη Μασαχουσέτη. Γίνεται ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αλυσίδας κινηματογράφων στη Νέα Αγγλία και το 1917 ιδρύει τη δική του εταιρεία παραγωγής, που έπειτα από σειρά συγχωνεύσεων γίνεται μέρος της Metro-Goldwyn-Mayer.

1909 Στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση θεσπίζει για τις εργαζόμενες γυναίκες άδεια οκτώ εβδομάδων μετά τον τοκετό.

1910 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, καταλαμβάνοντας τις 300 από τις 364 έδρες της Βουλής.

1912 Η Αλβανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. (εθνική εορτή)

1915 Μετά την ορμητική προέλαση των Γερμανών και των Βούλγαρων στο σερβικό έδαφος, ο βασιλιάς των Σέρβων, Πέτρος, καταφεύγει με τα λείψανα του σερβικού στρατού στο ‘Νησί της Σωτηρίας’, όπως ονομάζουν οι Σέρβοι την Κέρκυρα.

1917 Χιονοθύελλα προκαλεί διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Αθήνα. Οι δρόμοι έχουν κλείσει και η μεταφορά καυσόξυλων από το Τατόι για τις ανάγκες του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής είναι αδύνατη.

1919 Στη Βρετανία εκλέγεται η πρώτη γυναίκα βουλευτής, η λαίδη Άστορ του Συντηρητικού Κόμματος.

1925 Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά από δίκη σκοπιμότητας, εκτελεί με απαγχονισμό στο Γουδί παρουσία πλήθους θεατών τους καταχραστές δημοσίου χρήματος, Δρακάτο και Ζαφειρόπουλο.

Την ίδια μέρα, οι παιδαγωγοί Δημήτριος Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, καθώς η διδασκαλία τους κρίθηκε εθνικά επιβλαβής. (Μαρασλειακά)

1943 Η Συνδιάσκεψη της Τεχεράνης: Στόχος της ιστορικής αυτής συνάντησης μεταξύ του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, του Ιωσήφ Στάλιν και του Ουίνστον Τσώρτσιλ είναι να οριστικοποιηθεί η στρατηγική των Συμμάχων για την τελική φάση του Πολέμου. Αποφασίζεται η επίθεση στη Νορμανδία για το Μάιο του 1944.

1948 Πωλείται στη Βοστόνη η πρώτη φωτογραφική μηχανή Polaroid, στην τιμή των 89,95 δολαρίων.

1981 Αρχίζει να εφαρμόζεται το μονοτονικό σύστημα στα σχολεία της χώρας μας.

1990 Ο Τζον Μέιτζορ αντικαθιστά τη Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας.

1994 Η Νορβηγία ψηφίζει «όχι» στην είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1999 Ολοκληρώνεται το παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών που ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση της γενικής βαθμολογίας με 19 μετάλλια (4 χρυσά, 10 αργυρά και 5 χάλκινα).

2002 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ (4,6 δισ. δρχ.) ως αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας.

2008 Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητά την παραίτηση του ηγούμενου Εφραίμ από όλες τις αρμοδιότητές του στη Μονή Βατοπεδίου.

Σαν σήμερα το 1820 γεννήθηκε ο Γερμανός φιλόσοφος, Φρίντριχ Ένγκελς, ο οποίος μαζί με τον Καρλ Μαρξ έγραψαν το Κομουνιστικό Μανιφέστο, τη βίβλο του κομουνιστικού κινήματος, το 1907 ο Ιταλός συγγραφέας, Αλμπέρτο Μοράβια, το 1908 ο Γάλλος κοινωνικός ανθρωπολόγος και εθνολόγος, Κλοντ Λεβί Στρος, πατέρας της μοντέρνας ανθρωπολογίας, το 1929 ο μεταφραστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, Παύλος Ζάννας, το 1948 η τραγουδίστρια, Μαρία Φαραντούρη.