Σαν σήμερα: Όλες οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα της 16ης Νοεμβρίου
Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Νοεμβρίου.
Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη του Αποστόλου και ευαγγελιστού Ματθαίου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 16 Νοεμβρίου.
534 Δημοσιεύεται η δεύτερη και τελική αναθεώρηση του Ιουστινιάνειου Κώδικα. Αρχίζουν να δημοσιεύονται οι «Νεαρές».
1380 Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ’ της Γαλλίας ανακοινώνει την κατάργηση όλων των φόρων στη χώρα του.
1532 Ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής, Φρανσίσκο Πιζάρο, αιχμαλωτίζει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταχουάλπα και καταλύει την αυτοκρατορία τους. Θα τον εκτελέσει τον Αύγουστο του 1533 μαζί με 2.000 συμπατριώτες του, παρά την καταβολή τεράστιων ποσοτήτων χρυσού από τους ιθαγενείς για την απελευθέρωσή τους.
1776 Στις ΗΠΑ, γερμανοί μισθοφόροι της Αγγλίας καταλαμβάνουν το Fort Washington στη Νέα Υόρκη από τους επαναστάτες. Την ίδια μέρα οι Κάτω χώρες αναγνωρίζουν τις ΗΠΑ.
1828 Σαν σήμερα υπογράφεται στο Λονδίνο πρωτόκολλο από τους εκπροσώπους των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νέου ελληνικού κράτους. Αφήνει εκτός ελληνικής επικράτειας τη Στερεά Eλλάδα, ενώ περιλαμβάνονται μόνο η Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες.
1841 Ο Ναπολέων Γκουερίν πατεντάρει το πρώτο σωσίβιο κατασκευασμένο από φελλό.
1849 Ο Ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, καταδικάζεται σε θάνατο για αντικυβερνητική δραστηριότητα που σχετίζονταν με μια ριζοσπαστική ομάδα διανοούμενων. Αργότερα η ποινή του θα μετατραπεί σε καταναγκαστικά έργα.
1860 Διαλύεται η Βουλή από τον Όθωνα και προκηρύσσονται εκλογές για τον Ιανουάριο του 1861.
1864 Ο Γεώργιος Α’ παρουσιάζεται στη Βουλή, ορκίζεται πίστη στο νέο Σύνταγμα της χώρας και γίνεται ο πρώτος συνταγματικός βασιλιάς της Ελλάδας. Την ίδια ημέρα η εθνοσυνέλευση διαλύεται.
1893 Ιδρύεται στην Πράγα η ποδοσφαιρική ομάδα Σπάρτα.
1904 Η Γαλλία παραχωρεί την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά στις ΗΠΑ, μετά την αγορά όλων των οικονομικών δικαιωμάτων της γαλλικής εταιρείας που είχε αρχίσει το έργο.
1907 Σαν σήμερα η Οκλαχόμα γίνεται η 46η Πολιτεία των ΗΠΑ.
1914 Αρχίζει τη λειτουργία της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank.
1918 Από τα συντρίμμια της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας ξεπηδά η Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη δημοκρατία με προσωρινό πρόεδρο τον κόμη Μίχαλι Κάρολι.
1920 Ιδρύεται η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία QANTAS.
1933 Σαν σήμερα οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις, 16 χρόνια μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων.
1939 Ιδρύεται η Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής (Γυμναστική Ακαδημία).
1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το υποβρύχιο «Τρίτων» (κυβερνήτης υποπλοίαρχος Επαμεινώνδας Κοντογιάννης) επιτίθεται εναντίον γερμανικής νηοπομπής στον Καφηρέα, βυθίζει ένα πετρελαιοφόρο και, ενώ προσπαθεί να διαφύγει, δέχεται την επίθεση γερμανικού καταδιωκτικού και τελικά βυθίζεται. Δεκαεννέα μέλη του πληρώματος χάνονται μαζί του.
1945 Ιδρύεται στο Λονδίνο η UNESCO, ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.
1952 Σαν σήμερα ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου κερδίζει τις εκλογές. Λαμβάνει το 49,22% των ψήφων και 247 έδρες.
1964 Παραιτείται ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού, Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω διαφωνίας με τον πατέρα του πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά και των κατηγοριών μερίδας του Τύπου για χαριστικές αναθέσεις έργων.
1981 Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές εγκρίνουν το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β.
1989 Εγκαινιάζεται ο πρώτος μη κρατικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, το MEGA Channel.
1992 Εκδοτικός οίκος των Σκοπίων προβαίνει στην έκδοση μεγάλου μεγέθους χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας», στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμη και νησιά του Αιγαίου.
2000 Σαν σήμερα ο Μπιλ Κλίντον γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το κομμουνιστικό Βιετνάμ.
Σαν σήμερα το 42 π.Χ. γεννήθηκε ο ρωμαίος αυτοκράτορας, Τιβέριος, επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός, το 1717 ο γάλλος μαθηματικός, Ζαν Λε Ρον Ντ’ Αλαμπέρ, συνεργάτης της «Εγκυκλοπαίδειας» του Ντενί Ντιντερό, το 1829 ο ρώσος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Άντον Ρουμπινστάιν, ένας από τους σημαντικότερους βιολονίστες του 19ου αιώνα, το 1943 ο αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Μάικλ Τσιμίνο («Ελαφοκυνηγός») και το 1953 η λαϊκή τραγουδίστρια, Γλυκερία (Κοτσούλα).
Την ίδια μέρα το 1822 δολοφονήθηκε ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, Παναγιώτης Κρεββατάς, το 1960 πέθανε ο αμερικανός ηθοποιός, Κλαρκ Γκέιμπλ («Όσα παίρνει ο άνεμος»), το 1970 ο πολιτικός και πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, το 1971 ο ρεμπέτης, Στράτος Παγιουμτζής και το 2006 ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος και γκουρού του νεοφιλελευθερισμού, Μίλτον Φρίντμαν.