Dogma

Σαν σήμερα : Όλες οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα της 19ης Δεκεμβρίου

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Βονιφατίου (†290), Άρεως (†308), Ευτυχίου, Θεσσαλονίκης, Ηλία, Πρόβου. Πολυεύκτου του Καισαρέως, Τιμοθέου και Τρύφωνος. Οσίων Αγλαΐας της Ρωμαίας και Γρηγεντίου επισκόπου Αιθιοπίας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου:

1055 Οι Σελτζούκοι Τούρκοι, υπό τον Τογρούλ, καταλαμβάνουν τη Βαγδάτη και διαλύουν το κράτος των Αβασσιδών.

1854 Ο Αμερικανός εφευρέτης Άλεν Ουίλσον πατεντάρει την πρώτη μηχανή ραψίματος.

1847 Πυρκαγιά καταστρέφει ολοκληρωτικά την προσωρινή κατοικία της Δουκίσσης της Πλακεντίας στην Πειραιώς, με αποτέλεσμα να αποτεφρωθεί και το ταριχευμένο σώμα της κόρης της, Ελίζας, που η δούκισσα φύλαγε στο υπόγειο.

1900 Υπογράφεται εμπορική συμφωνία της Ελλάδας με τη Ρουμανία. Είναι το πρώτο ρήγμα στη βαλκανική απομόνωση της χώρας, μετά την ήττα του 1897.

Την ίδια μέρα, στη Γαλλία, η Βουλή ψηφίζει αμνηστία για όλους τους ενεχόμενους στη σκανδαλώδη δίκη του στρατού, γνωστή ως Υπόθεση Ντρέιφους.

1901 Σαν σήμερα το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης καταδικάζει κάθε μετάφραση του Ευαγγελίου, αν δεν προέρχεται από την Εκκλησία.

1909 Ιδρύεται στη Γερμανία η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

1910 Η αμερικανική εταιρία «America Viscose Company» λανσάρει το τεχνητό μετάξι με το όνομα «Ρεγιόν».

1913 Επιδημία τύφου εμφανίζεται στην Αθήνα, λόγω μόλυνσης του νερού στο δημοτικό υδραγωγείο. Τα θύματα υπερβαίνουν τα 300.

1920 Σαν σήμερα ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ αποκαθίσταται ως Βασιλιάς των Ελλήνων, μετά το θάνατο του γιου του Αλέξανδρου Α’ και το δημοψήφισμα στις 5 Δεκεμβρίου.

1923 Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄και η βασίλισσα Ελισάβετ αναχωρούν από τον Πειραιά για την Κωστάντζα της Ρουμανίας κατόπιν υποδείξεως της κυβέρνησης Στυλιανού Γονατά, ο οποίος του πρότεινε να φύγει από την Ελλάδα μέχρι να αποφασιστεί η τύχη του πολιτεύματος. Είχε προηγηθεί πιεστικό διάβημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου. Ορίζεται Αντιβασιλέας ο Παύλος Κουντουριώτης.

1929 Η Βρετανία θεσπίζει ημερήσιο ωράριο εργασίας 7,5 ωρών για τους ανθρακωρύχους.

1941 Σαν σήμερα Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ιάπωνες αποβιβάζονται στο Χονγκ Κονγκ και συγκρούονται με τους Βρετανούς.

1948 Τίθεται σε εφαρμογή από τις κυβερνητικές δυνάμεις το σχέδιο «Περιστερά» για την εκκαθάριση της Πελοποννήσου από τους αντάρτες. Στην εκστρατεία παίρνουν μέρος 45.000 άνδρες του στρατού, υπό τον στρατηγό Τσακαλώτο.

1950 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, τοποθετεί το στρατηγό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ Ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ.

1965 Ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ επανεκλέγεται στο αξίωμα του προέδρου της Γαλλίας με 55,1% των ψήφων. Αντίπαλός του, ο μετέπειτα σοσιαλιστής πρόεδρος, Φρανσουά Μιτεράν.

1971 Αίρεται ο στρατιωτικός νόμος από την 1η Ιανουαρίου 1972, εκτός των περοχών Αττικής, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Ελεύθεροι οι εκτοπισμένοι.

Την ίδια μέρα κάνει πρεμιέρα η ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Το Κουρδιστό Πορτοκάλι».

1972 Μετά την πιο μακρόχρονη αποστολή στη Σελήνη, το διαστημόπλοιο «Aπόλλων 17» προσθαλασσώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι η τελευταία αμερικανική αποστολή στο φεγγάρι.

1980 Με ταυτόχρονες εκρήξεις εμπρηστικών βομβών, καταστρέφονται στην Αθήνα τα πολυκαταστήματα «Μινιόν» και «Κατράντζος». Την ευθύνη για τις φωτιές αναλαμβάνει η «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης ’80».

1983 Σαν σήμερα το αυθεντικό Παγκόσμιο Κύπελλο Ζιλ Ριμέ, που είχε κατακτήσει η Βραζιλία το 1970 στα γήπεδα του Μεξικού, κλέβεται από τα γραφεία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

1984 Κίνα και Μεγάλη Βρετανία συμφωνούν για την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην πρώτη. Η συμφωνία ανάμεσα στη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ντενγκ Ξιάο Πίνγκ, προβλέπει την ενσωμάτωση του Χονγκ-Κονγκ στην Κίνα, από την 1η Ιουλίου 1997.

1986 Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απελευθερώνει τον Αντρέι Ζαχάροφ και τη σύζυγό του από την εξορία στο Γκόρκι.

1990 Ορκίζεται στο Δημαρχείο της Αθήνας ο νέος δήμαρχος Αντώνης Τρίτσης και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.

1993 Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εκλέγεται νέος πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, με 600 ψήφους, έναντι 526 του Αλέκου Αλαβάνου.

1997 Κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες η ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Τιτανικός», που είναι η πρώτη σε εισπράξεις στην ιστορία του κινηματογράφου.

Την ίδια μέρα, ο βραζιλιάνος παίκτης της Ίντερ Ρονάλντο κατακτά τη Χρυσή Μπάλα, το έπαθλο που απονέμεται από το γαλλικό περιοδικό France Football στον καλύτερο ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ευρώπη.

Την ίδια μέρα στην περιοχή της Πιερίας, συνεχίζονται οι προσπάθειες ανεύρεσης του ουκρανικού αεροσκάφους «Γιάκοβλεφ», με τη συμμετοχή 6.000 στρατιωτών, εκατοντάδων εθελοντών, 30 ελικοπτέρων και αεροσκαφών.

2007 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακηρύσσεται από το περιοδικό TIME «Πρόσωπο της Χρονιάς».

2008 Η παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» ανακοινώνει τον τερματισμό της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγορεί το Ισραήλ για μη σεβασμό της κατάπαυσης των εχθροπραξιών.

Σαν σήμερα το 1906 γεννήθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Λεονίντ Μπρέζνιεφ, το 1915 η Γαλλίδα τραγουδίστρια, Εντίθ Πιαφ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Εντίθ Τζιοβάνα Γκασιόν, το «σπουργιτάκι» του γαλλικού τραγουδιού και το 1939 ο πολιτικός, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Την ίδια μέρα το 1848 πέθανε η αγγλίδα συγγραφέας, Έμιλι Τζέιν Μπροντέ, μία από τις δύο αδελφές που έγραψαν το μυθιστόρημα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», το 1915 ο Γερμανός νευρολόγος, Αλόις Αλτσχάιμερ, που έδωσε το όνομά του στη γνωστή νόσο, το 1978 ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Κώστας Πρετεντέρης, το 1996 ο ιταλός ηθοποιός, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και το 2003 ο γλύπτης, Κώστας Βαλσάμης (Πιο γνωστό έργο του το γλυπτό «Η Μάνα της κατοχής», που κοσμεί την είσοδο του Α’ Νεκροταφείου).