Dogma

Σαν σήμερα: Όλες οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα της 30ης Νοεμβρίου

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 30 Νοεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αποστόλου Ανδρέου του «πρωτοκλήτου» (†62). Φρουμεντίου αρχιεπισκόπου και φωτιστού Αιθιοπίας (†380) και Αλεξάνδρου επισκόπου Μηθύμνης του θαυματουργού.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 30 Νοεμβρίου:

1700 Οι Σουηδοί υπό τον Κάρολο το 12ο νικούν τους Ρώσους του Μεγάλου Πέτρου στη Μάχη της Νάρβα.

1782 Αμερικανική Επανάσταση: Αντιπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν στο Παρίσι τα προκαταρκτικά άρθρα της συνθήκης ειρήνης, η οποία θα επισημοποιηθεί το 1783.

1803 Στη Νέα Ορλεάνη, οι Ισπανοί πωλούν τη Λουιζιάνα στους Γάλλους, οι οποίοι με τη σειρά τους τη μεταπωλούν 20 μέρες αργότερα στις ΗΠΑ.

1853 Σαν σήμερα η Ναυμαχία της Σινώπης: Ο ρωσικός στόλος υπό τον Πάβελ Νακίμοφ καταναυαμαχεί τον Οθωμανικό υπό τον Οσμάν Πασά, στο πλαίσιο του Κριμαϊκού Πολέμου.

1872 Διεξάγεται στη Γλασκόβη ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας στην ιστορία του ποδοσφαίρου: Σκωτία-Αγγλία 0-0.

1874 «Στηλιτικά»: Επεισόδια σημειώνονται στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση Βούλγαρη χωρίς τη νόμιμη απαρτία. Στις στήλες των εφημερίδων δημοσιεύονται για διαπόμπευση τα ονόματα των βουλευτών που στηρίζουν το Βούλγαρη.

1886 Ανοίγει το παρισινό μιούζικ-χολ «Φολί Μπερζέρ».

1893 Σαν σήμερα ιδρύεται από τον Αντώνιο Καλλέργη η Τράπεζα Αθηνών

1900 Γερμανός μηχανικός επινοεί αυτοκίνητο με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.

1903 Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος δημοσιεύει στο λογοτεχνικό περιοδικό «Παναθήναια» το ιστορικό του άρθρο «Ένας ποιητής» για τον Καβάφη, με το οποίο ο αλεξανδρινός ποιητής γίνεται γνωστός στο ελληνικό κοινό.

Την ίδια μέρα η Θεσσαλονίκη αποκτά την πρώτη της μόνιμη κινηματογραφική αίθουσα, τα «Ολύμπια».

1912 Οι Τούρκοι υποχωρούν στη Μακεδονία, αφού χάνουν και το τελευταίο οχυρό τους στην περιοχή, μετά τη νίκη των Σέρβων στη Ντίμπρα.

1925 Σαν σήμερα ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φοράνε κοντά φουστάνια όταν βγαίνουν έξω. Το στρίφωμα δεν πρέπει να απέχει από το έδαφος περισσότερο των 30 εκατοστών.

1932 Στην Ελλάδα, καταργείται το Υπουργείο Υγιεινής και οι υπηρεσίες του ενσωματώνονται στο Υπουργείο Πρόνοιας.

1938 Αρχίζει η πλήρης ιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

1939 Η Σοβιετική Ένωση εισβάλλει στη Φιλανδία, ξεκινώντας το Ρωσοφιλανδικό πόλεμο.

1940 Σαν σήμερα Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μεγάλη νίκη των Ελλήνων επί των Ιταλών στο Πόγραδετς της Αλβανίας.

1954 Μετεωρίτης περνά από την οροφή στο σαλόνι σπιτιού στην Αλαμπάμα και χτυπά την ένοικο στο γοφό.

1966 Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Την ίδια μέρα, τα νησιά Μπαρμπάντος ανεξαρτητοποιούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1979 Σαν σήμερα ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ γίνεται ο πρώτος προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας, που παρακολουθεί, μετά από μια ολόκληρη χιλιετία, τη θεία λειτουργία σε ναό της ορθόδοξης εκκλησίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια μέρα, κυκλοφορεί στη Μεγάλη Βρετανία ένα από τα θρυλικά άλμπουμ της ροκ, το «The Wall» των Pink Floyd και πουλάει μέσα σε δύο εβδομάδες 6 εκατομμύρια αντίτυπα.

1981 Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας, αποφασίζεται η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά – ζυγά).

1992 Οι χουντικοί Παττακός, Ζωιτάκης, Μακαρέζος και Λαδάς υποβάλλουν αίτηση χάριτος.

1993 Η Γερουσία στην Ολλανδία εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ευθανασία, με ψήφους 37 υπέρ και 34 κατά.

Σαν σήμερα το 1667 γεννήθηκε ο ιρλανδός κληρικός, σατυρικός συγγραφέας και ποιητής Τζόναθαν Σουίφτ, που συνέγραψε και το βιβλίο «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», το 1835 ο αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας, Μαρκ Τουέιν, φιλολογικό ψευδώνυμο του Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς («Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ», «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν»), το 1874 ο βρετανός πολιτικός, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ουίvστον Τσόρτσιλ, επονομαζόμενος και «πατέρας της νίκης», το 1937 ο βρετανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, Ρίντλεϊ Σκοτ («Blade Runner», «Ο Μονομάχος») και το 1949 ο ρόκερ, ηθοποιός και σόουμαν, Βλάσης Μπονάτσος.

Την ίδια μέρα το 1892 πέθανε ο νομομαθής και δικαστικός από το Μεσολόγγι, που διετέλεσε και πρωθυπουργός, Δημήτριος Βάλβης, το 1900 ο ιρλανδός συγγραφέας, Όσκαρ Ουάιλντ (Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι), το 1935 ο πορτογάλος ποιητής και συγγραφέας Φερνάντο Πεσσόα («Θαλασσινή Ωδή») και το 1970 η γαλλοϊταλίδα σχεδιάστρια μόδας, Νίνα Ρίτσι.