Dogma

Στις 11 Ιουλίου τιμάται η ανάμνηση του θαύματος της Αγίας Ευφημίας

Κατά την ήμερα αυτή, τιμάται η ανάμνηση του θαύματος που έγινε από την αγία Ευφημία.

Κατά την εποχή του Μαρκιανού και της Πουλχερίας, συντάχθηκαν δύο τόμοι που περιείχαν τον όρο της Συνόδου, που έγινε στη Χαλκηδόνα (451 μ.Χ.) και ήταν ένας των ορθοδόξων και ένας των Μονοφυσιτών. Για να πάψει λοιπόν η έριδα μεταξύ των δύο πλευρών, αποφασίστηκε να τεθούν και οι δύο τόμοι μέσα στη λάρνακα της αγίας Ευφημίας, για να φανεί ποιόν από τους δύο θα δεχτεί η Αγία.

Μετά την αποσφράγιση της λάρνακας, βρέθηκε ο μεν των αιρετικών τόμος στα πόδια της Αγίας πεταμένος, ο δε των ορθοδόξων στο στήθος της. Να σημειώσουμε ότι η κυρίως μνήμη του μαρτυρίου της αγίας Ευφημίας τελείται στις 16 Σεπτεμβρίου. Το Λείψανο της Αγίας βρίσκεται αδιάφθορο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Φαναρίου Κωνσταντινουπόλεως. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

Η αγία και μεγαλομάρτυς Ευφημία, από μικρή ήταν πολύ ευσεβής λόγω της ορθής ανατροφής που της είχαν δώσει οι γονείς της. Η Ευφημία αγάπησε με μεγάλη θέρμη τον Χριστό και αφιερώθηκε ολοψυχα σ` αυτόν, κάνοντας πράξη τα λόγια του Ευαγγελίου που είχε διδαχθεί.

Φρόντιζε και ενδιαφερόταν για όλο τον κόσμο, ακόμα και εις βάρος της υγείας της. Ξεκινώντας όμως ο διωγμός των χριστιανών την πρόδωσαν. Αυτή όμως και ενώπιον του Διοικητή ομολόγησε την πίστη της και γι` αυτό το λόγο οδηγήθηκε σε άγρια βασανιστήρια και στην συνέχεια ήλθε το τέλος της, καθώς την κατασπάραξαν τα άγρια θηρία.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Λίαν εὔφρανας, τοὺς Ὀρθοδόξους, καὶ κατήσχυνας, τοὺς κακοδόξους, Εὐφημία Χριστοῦ καλλιπάρθενε. Τῆς γὰρ Τετάρτης Συνόδου ἐκύρωσας, ἃ οἱ Πατέρες καλῶς ἐδογμάτισαν. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσαοθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.