Μόνο 1 στους 5 Ιταλούς πηγαίνει στη λειτουργία με την Καθολική Εκκλησία να ανησυχεί για το μέλλον
Εκκλησία. Ορθόδοξη ή Καθολική έχει πάντα τα δικά της ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση θέλει τους πιστούς στους ναούς. Κι αν στην Ελλάδα ο κόσμος επιστρέφει στις εκκλησίες, στην Ιταλία συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Όπως αναφέρει το ANSA: «Ολοένα και περισσότερες άδειες εκκλησίες στην Ιταλία: το 2022 καταγράφθηκε ιστορικό χαμηλό με μόλις το 18,8% των Ιταλών να συμμετέχουν σε μια θρησκευτική τελετή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Πολύ περισσότεροι, σε ποσοστό 31%, είναι αυτοί που πέρσι δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους σε τόπο λατρείας, εκτός από ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως γάμο ή κηδεία.
Εδώ και είκοσι χρόνια, η θρησκευτική παρουσία στην Ιταλία έχει υποστεί μια συνεχή μείωση μέχρι το ήμισυ: από το 36,4% του πληθυσμού το 2001, που ισχυριζόταν ότι ήταν «θρησκευτικά ασκούμενος», έχει μειωθεί σε λιγότερο από 19% πέρυσι.
Η κατάρρευση άρχισε από την χρονιά του Covid κατά την οποία οι εορτασμοί ανεστάλησαν, ακόμα κι αν εξακολουθούσε να επιτρέπεται να πηγαίνει κάποιος στην εκκλησία.
Με το τέλος της πανδημίας, η κατάσταση δεν έχει επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Αντιθέτως, έχει επιδεινωθεί περαιτέρω. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, το μερίδιο των μονίμως απόντων από τις εκκλησίες έχει διπλασιαστεί, από 16% το 2001 σε 31% το 2022.
Τα στοιχεία του Istat – που αναδιατυπώθηκαν από την πύλη θρησκευτικών πληροφοριών «Settimana News» – προκύπτουν από δειγματοληπτική έρευνα. Η καθολική θρησκεία δεν αναφέρεται συγκεκριμένα (ερωτήσεις σχετικά με την πίστη δεν είναι δυνατές για λόγους ιδιωτικότητας) αλλά είναι σαφές ότι σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι δηλώνουν ότι ανήκουν στην καθολική παράδοση, το ερώτημα αφορά ουσιαστικά αυτήν την πίστη και όχι τις άλλες μειονότητες στην Ιταλία.
Ο στατιστικός φάκελος επιβεβαιώνει όσα αναδεικνύονται εδώ και χρόνια στις ιταλικές επισκοπές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η μητρόπολη του Μιλάνου, η οποία παραμένει από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, οι βαπτίσεις έχουν μειωθεί από 37-38 χιλιάδες τη δεκαετία του 2000 σε 20 χιλιάδες σήμερα.
Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η πτώση του ποσοστού γεννήσεων, το ποσοστό παραμένει πολύ χαμηλό.
Για γάμους στη μητρόπολη, από 18.000 ετησίως τη δεκαετία του 1990 έχουν μειωθεί στους 4.000 σήμερα.
Οι εκκλησίες έχουν δει προοδευτικό… άδειασμα από όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά η πιο εμφανής μείωση είναι αυτή των νέων (18-24 ετών) και των εφήβων (14-17 ετών). Εάν η συνολική θρησκευτική άσκηση έχει μειωθεί κατά 50% τα τελευταία είκοσι χρόνια, για τις πρώτες ηλικιακές ομάδες η μείωση είναι τα δύο τρίτα. Εξ ου και η μεγάλη προσοχή της Ιταλικής Εκκλησίας στην πρόσφατη Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας που γιορτάστηκε στη Λισαβόνα και στην οποία συμμετείχαν περίπου 70.000 Ιταλοί νεαρής ηλικίας. Πάνω από εκατό επίσκοποι τους συνόδευαν, για να τους καθοδηγήσουν αλλά πιθανώς και να αξιολογήσουν πώς να ευνοήσουν μια ανατροπή των αρνητικών στατιστικών. Το όσοι πιστοί προσέλθετε μάλλον έχει πάψει να υφίσταται στην Ιταλία…
https://www.in.gr/