Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικοί Επίτροποι Μελβούρνης και Northcote αντιστοίχως, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλής, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Συμμετείχαν, επίσης, πολλοί κληρικοί από τις δύο Αρχιεπισκοπικές Περιφέρειες της Βικτώριας.
Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Αυστραλίας απηύθυνε σύντομο λόγο στο εκκλησίασμα, εκφράζοντας καταρχάς την πατρική ευαρέσκειά του για την αθρόα συμμετοχή κληρικών και πιστών, οι οποίοι ομοθυμαδόν, με φιλάδελφο και αγαπητικό πνεύμα, προσήλθαν να προσκυνήσουν και να τιμήσουν την Παναγία. «Αυτό που βλέπετε απόψε, είναι η Εκκλησία», υπογράμμισε με έμφαση, προσθέτοντας ότι «η απομόνωση και η αυτονομία δεν είναι Εκκλησία».
Αναφερόμενος δε στη Θεομητορική εορτή, ο Αρχιεπίσκοπος διέκρινε ότι «γέννηση» σημαίνει αρχή, ζωή, ελπίδα, φως και μέλλον, έννοιες δηλαδή που έχουν ταυτιστεί με το ιερό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, το οποίο τόσο πολύ ευλαβούνται οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος παραχώρησε τον λόγο στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλή, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία του στην ιερά πανήγυρη της Παναγίας Καμαριανής και για τις τακτικές επισκέψεις στην Αυστραλία, ενώ τον συνεχάρη για το ιεραποστολικό έργο που επιτελεί στη δυτική Αφρική, με επίκεντρο τη Σιέρρα Λεόνε. Ο Θεοφιλέστατος, αφού εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο, μίλησε στο εκκλησίασμα για το θεολογικό υπόβαθρο της προσκύνησης και της απόδοσης τιμής στην Υπεραγία Θεοτόκο, ενώ επισήμανε ότι η Παρθένος Μαρία αποτελεί το καλύτερο πρότυπο για όλες τις κοπέλες στη σύγχρονη εποχή.