Αγιά Σοφιά: Ανήμερα της επετείου του πραξικοπήματος η ανακοίνωση της απόφασης για το αν θα μετατραπεί σε τζαμί;
Στα χέρια του Ερντογάν είναι πλέον η απόφαση για το αν θα μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά. Με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα μπορεί να την μετατρέψει σε τζαμί. Η απόφαση θα καθαρογραφεί και θα εκδοθεί σε 15 ημέρες.
Με διαδικασίες εξπρές συνεδρίασε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για το αν η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί σε τζαμί. Η απόφαση θα καθαρογραφεί και θα εκδοθεί μέσα σε 15 ημέρες. Την τελική απόφαση θα την πάρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ, Μανώλη Κωστίδη, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι το διάταγμα του 1934 με το οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο ήταν σύννομο. Ωστόσο στην απόφασή του σπεύδει να επισημάνει ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί ένα νέο προεδρικό διάταγμα.
Με άλλα λόγια αφήνει την απόφαση στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Το χρονικό περιθώριο που δίνεται για την ανακοίνωση συμπίπτει με την επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.
Το βράδυ της Τετάρτης η Άγκυρα απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο μίλησε γφια κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά ξανά σε τζαμί.
Στην Τουρκία δεν άρεσε το… ύφος «προειδοποίησης» και επιβολής του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγιά Σοφιά ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις (…) να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο.
«Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά μια πραγματικότητα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγιά Σοφιά είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφός μας.
Οποιαδήποτε απόφαση για την Αγιά Σοφιά είναι επίσης ζήτημα που αφορά εσωτερικές μας υποθέσεις εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Φυσικά, όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν την άποψή τους. Ωστόσο, ξεπερνά τα όρια να μιλάμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χρησιμοποιώντας ύφος “προειδοποίησης και επιβολής”», απάντησε στον Πομπέο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.