Αγιά Σοφιά: Ειδικό σχέδιο για να “εξαφανισθούν” οι αγιογραφίες!
Ειδικό σχέδιο έχει ζητηθεί από επιστήμονες και τεχνικούς για να αποκρυβούν οι αγιογραφίες του εμβληματικού ναού – Τι αποκαλύπτει η εφημερίδα Hurriyet, αποδεικνύοντας ότι η Τουρκία ήταν “έτοιμη από καιρό” για τη μετατροπή του Μουσείου σε τζαμί.
Σαν έτοιμη από καιρό η Τουρκία ξεδιπλώνει το σχέδιό της για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε από μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα υπάρχει σκέψη να τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής.
Στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.
Αγιά Σοφιά: Ο κρυφός “άσσος” του Ερντογάν – Τα σημάδια που μαρτυρούσαν το σχέδιο του για το τζαμί
Στα χρόνια της προεδρικής του θητείας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δείξει κατά καιρούς ότι… καλοβλέπει την ιδέα μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Ωστόσο, η πρώτη φορά που πήρε ξεκάθαρη θέση ήταν πέρυσι.
Από τότε, δεν σταμάτησε να εκφράζει συνεχώς την πρόθεση του να αλλάξει το… καθεστώς του μνημείου, κάνοντας συχνά προκλητικές δηλώσεις τόσο σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, όσο και σε ομιλίες του. Φυσικά, το timing, δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Ο Ερντογάν βρήκε τον ιδανικό τρόπο για να αποπροσανατολίσει τον λαό του από τις πολιτικές του αποτυχίες – με πιο πρόσφατη τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, να αυξήσει ξανά τη δημοτικότητα του, με επίκεντρο τους φανατικούς μουσουλμάνους και να διατηρήσει την επιρροή του στο κόμμα του, το AKP. Ύστερα από 17 χρόνια στην προεδρία της Τουρκίας, ο “σουλτάνος” στέλνει, πλέον, το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στη Δύση: ότι για εκείνον πάνω από όλους και όλα είναι το όραμα του για μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία.
Τα “σημάδια” που μαρτυρούσαν το σχέδιο για την Αγιά Σοφιά
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν “σημάδια” που έδειχναν ότι η… επίσημη ταυτότητα της Αγιάς Σοφιάς -αυτή του μουσείου δηλαδή – βρισκόταν σε κίνδυνο. Το 2016 ήταν η πρώτη φορά που έγινε μουσουλμανική προσευχή, ύστερα από το 1935. Οι προκλήσεις εντάθηκαν, μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας στα τέλη του 2019, να μετατραπεί σε τέμενος η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί.
Υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη και μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα, ενώ από το 1958 λειτουργούσε ως μουσείο… Έτσι, “άνοιξε” ο δρόμος για την Αγιά Σοφιά. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε επίσης ότι το 2013, ανάλογη απόφαση υπήρξε για την Αγιά Σοφιά στην Τραπεζούντα.
Τον Μάρτιο του 2020 μία ηχογράφηση προσευχής έγινε στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, με οχτώ κάμερες και οχτώ μικρόφωνα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Δύο μήνες αργότερα, ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, διαβάστηκε το Κοράνι, με τον Ερντογάν να είναι “παρών” μέσω γιγαντοοθόνης…
Και αυτή ήταν η τελευταία “πράξη”, πριν έρθει η επίσημη ανακοίνωση ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς θα μεταφερόταν στο τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας.