Άλωση Κωνσταντινούπολης: Σε δημοπρασία η πρώτη έντυπη περιγραφή – Την έγραψε ο Πάπας Πίος Β’ το 1470

  • Dogma
άλωση

Πέρασαν 631 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η πρώτη έντυπη περιγραφή που συνέταξε ο Πάπας Πίο Β΄ και εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Ρώμη περίπου το 1470, βγαίνει σε δημοπρασία.

Πέρασαν 631 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η πρώτη έντυπη περιγραφή που συνέταξε ο Πάπας Πίο Β΄ και εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Ρώμη περίπου το 1470, βγαίνει σε δημοπρασία.

Σχεδόν εξίμισι αιώνες μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, η έντυπη περιγραφή αυτού του κοσμοϊστορικού γεγονότος θεωρείται ένα από τα εξαιρετικά σπάνια είδη που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει η δημοπρασία Σπάνιων Βιβλίων, Χειρογράφων, Εγγράφων & Χαρακτικών της VERGOS Auctions.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Οίκος Δημοπρασιών, η πρώτη περιγραφή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης που κυκλοφόρησε σε έντυπη μορφή, συντάχθηκε από τον Πάπα Πίο Β΄ και εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Ρώμη περίπου το 1470. Ακολούθησαν η παρούσα δεύτερη έκδοση (π. 1474), από την οποία είναι γνωστά μόνο 23 αντίτυπα και ακόμη μία μεταξύ 1488 – 1490.

Κατά το ABPC (American Book Prices Current) καμία από τις τρεις αρχέτυπες εκδόσεις δεν έχει εμφανιστεί σε δημοπρασία τα τελευταία 40 χρόνια.

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Η πρώτη περιγραφή και άλλες σπάνιες εκδόσεις

Μερικές ακόμη σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα με ιστορική βαρύτητα αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης των συλλεκτών. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από τη δημοπρασία ξεχωρίζουν επίσης:

– Η πρώτη έκδοση του εξαιρετικά σπάνιου De Venise à Constantinople à travers la Grèce et retours par Malte, Messine, Pizzo et Naples του Théodose Du Moncel (Παρίσι, π. 1846), με 51 λιθόγραφους πίνακες χαραγμένους από τον ίδιο βάσει δικών του σχεδίων (και των H. de Rossi, A. Bayot και Férogio για τις ανθρώπινες μορφές). Με αφετηρία τη Βενετία ο Du Moncel περιηγήθηκε στην Ελλάδα με τελικό σταθμό του ταξιδιού του την Κωνσταντινούπολη.
– Ένας χειρόγραφος χάρτης που απεικονίζει την κεντρική Κρήτη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Χάνδακα (1648-1669) και μπορεί να χρονολογηθεί με σχετική ακρίβεια λίγο πριν από την τελική πτώση του νησιού στους Τούρκους (τέλη 17ου αιώνα). Χειρόγραφοι χάρτες με την πολιορκία του Χάνδακα φυλάσσονται μεταξύ άλλων στην Biblioteca Nazionale Marciana της Βενετίας και στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου (στον άτλαντα Molino, άλλοτε στη συλλογή του βασιλιά της Αγγλίας Γεωργίου Γ’).

– Ένα άλμπουμ με 141 φωτογραφίες διάσωσης προσφύγων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το άλμπουμ περιέχει φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από διασώσεις προσφύγων από τη Σκάλα των Βουρλών, την Αττάλεια, το Κιοϊλούκι και την Αλάγια από το αμερικανικό πλοίο U.S.S. Parrott, καθώς και σκηνές από την άφιξη των προσφύγων στη Χίο και τη Μυτιλήνη. Η ιστορική αξία του συγκεκριμένου αντικειμένου αναδεικνύεται περαιτέρω με την συγκυρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

H δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού, στο ξενοδοχείο Athens Plaza την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 (ώρα 6:30 μμ.).

Πηγή: newsit.gr

TOP NEWS