Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Χριστιανικής Θεολογικής Ακαδημίας της Βαρσοβίας, παρουσία θρησκευτικών, πολιτικών και διπλωματικών αρχών, της Συγκλήτου, των καθηγητών και των φοιτητών της Ακαδημίας, το μεσημέρι της Πέμπτης 6ης Οκτωβρίου 2022 ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Ανωτάτου αυτού Εκπαιδευτικού Διαχριστιανικού Ιδρύματος, ύστερα από εισήγηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Βαρσοβίας κ. Σάββα και την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου. Η Χριστιανική Θεολογική Ακαδημία έχει ιδρυθεί από το κράτος το 1954 και προήλθε από τη συνένωση των μεμονωμένων θεολογικών Τμημάτων των Λουθηρανών, των Ορθοδόξων και των Παλαιοκαθολικών.
Στη διάρκεια της επίσημης τελετής, μετά τις προσφωνήσεις του Πρύτανη της Ακαδημίας Αρχιεπισκόπου Wrocław and Szczecin, Καθηγητού κ. Jerzy Pankowski, την ανάγνωση του επαίνου του τιμωμένου που συνέταξε ο συνεργάτης της Ακαδημίας Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους Καθηγητής κ. Γεώργιος και την απονομή των διακριτικών παρασήμων, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος, ήδη Επίτιμος Διδάκτορας πολλαπλών Τμημάτων Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Θετικών κατευθύνσεων από 27 Πανεπιστήμια χωρών της Ευρώπης, της Μ. Ανατολής και των Η.Π.Α., ανέπτυξε το θέμα: «Ζώντας εν Χριστώ στην πολυθρησκευτική παγκόσμια κοινότητα».
Στην ομιλία του ο κ. Αναστάσιος ανέφερε ανάμεσα στα άλλα ότι οι απόψεις των Χριστιανών για τις ποικίλες θρησκευτικές πεποιθήσεις παρουσιάζουν σοβαρές αποκλίσεις και οι θεωρίες που διατυπώθηκαν στη διάρκεια των αιώνων εμφανίζουν ένα ευρύτατο φάσμα, από τελείως αρνητικές έως εντελώς καταφατικές. Σημειώνοντας ότι κατά τη νεότερη συστηματική θρησκειολογική έρευνα σε πολλές θρησκείες έχουν επισημανθεί ορισμένες ηθικές αρχές καθολικού κύρους, υπογράμμισε ότι: «Το θρησκευτικό βίωμα δεν περιορίζεται στις ηθικές αξίες. Στηρίζεται κυρίως σε μια προσωπική ροπή προς το Υπερβατικό. Η θρησκεία αποτελεί ένα πολυσύνθετο και πολυδύναμο σύνολο δοξασιών, πεποιθήσεων, βιωμάτων και αρχών συμπεριφοράς, τα οποία σχετίζονται με το Ιερό, το Άγιο και επηρεάζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και κοινωνία».
Εξάλλου για τη στάση των Χριστιανών στη σύγχρονη κοινωνία συμπέρανε: «Τό ἐν τῷ Θεῷ μένειν», «τὀ ζῇν ἐν Χριστῷ» καθορίζει το πλήρωμα την χριστιανικής εμπειρίας. Πρόκειται για μια σχέση με τον όντως Όντα, μια προσωπική σχέση αγάπης με Αυτόν που είναι η Αγάπη. Όσοι ζούμε μέσα στην πολυθρησκευτική παγκόσμια κοινότητα, παράλληλα με τον σεβασμό στην ελευθερία του κάθε ανθρωπίνου προσώπου και την προσπάθεια ειρηνικής συμβιώσεως, ας μη λησμονούμε ότι οι μαθητές Του οφείλουν να είναι «φως του κόσμου» (Ματθ. 5:14)…..»
«Αποστολή και ευθύνη της Εκκλησίας» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος «είναι να συνδέει την ανθρωπότητα με τον αληθινό Θεό της Αγάπης».