Αμερική: Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ετοιμάζει γνωμοδότηση για το νέο Αρχιεπίσκοπο

  • Dogma
συμβούλιο

Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ατλάντα της Γεωργίας η συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση είχε καθοριστεί προ μηνών, την πρώτη μέρα κυριάρχησε το ζήτημα της παραίτησης του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, την οποία ως γνωστόν αποδέχθηκε την Πέμπτη η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με ισχύ από το Σάββατο 11 Μαΐου.

Όπως είπε στην ομιλία του προς το Συμβούλιο, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου έδωσε διήμερη παράταση στην ισχύ της παραίτησης, ώστε να του δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη συνεδρίαση ως αρχιεπίσκοπος Αμερικής κι όχι ως πρώην.

Ο αρχιεπίσκοπος – που έγινε δεκτός στη συνεδρίαση με θερμό χειροκρότημα – ξεκίνησε την ομιλία του, διαβάζοντας της εγκύκλιό του που κυκλοφόρησε χθες προς το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αναφορικά με την παραίτησή του και στη συνέχεια περιέγραψε εν συντομία την συνάντησή του στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το περασμένο Σάββατο 4 Μαΐου.

Ευχαρίστησε ονομαστικά τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Συμβουλίου, καθώς και τον παραιτηθέντα τον Ιούλιο του 2018 ταμία του συμβουλίου, Μάικλ Ψαρό, για το ουσιαστικό έργο και την προσφορά τους στο να καταφέρει η Αρχιεπισκοπή να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της.

συμβούλιο

Ο κ. Δημήτριος αναφέρθηκε στο θέμα της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν, λέγοντας ότι η σημερινή του κατάσταση δεν περιποιεί τιμή σ’ εμάς ως ελληνορθόδοξη οντότητα.

«Μια Αρχιεπισκοπή τέτοιου μεγέθους σε σύγκριση με άλλους δεν θα πρέπει να επιτρέψει να παραμείνει ως έχει η κατάσταση του Αγίου Νικολάου», είπε, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς όλους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσει το έργο.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν η Θεολογική Σχολή που, επίσης, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα κι αναρωτήθηκε πως αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν μια σειρά κληροδοτήματα με σημαντικά αποθεματικά, τα οποία λειτουργούν παράλληλα με την Αρχιεπισκοπή (Ηγεσία των 100, Πίστις κλπ). Ο Αρχιεπίσκοπος – που υπηρέτησε ως καθηγητής στη Θεολογική Σχολής της Βοστόνης για αρκετά έτη – εγκωμίασε το ακαδημαϊκό έργο που επιτελεί και απηύθυνε ανάλογη έκκληση για οικονομική της ενίσχυση.

Εκλογή νέου αρχιεπισκόπου

Το θέμα της γνωμοδότησης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου προς το Φανάρι για τον διάδοχο του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ήταν το δεύτερο σημαντικό θέμα της πρώτης μέρας της συνεδρίασης. Όπως έγινε γνωστό, το Οικουμενικό Πατριαρχείου ζήτησε εγγράφως την Πέμπτη από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να επιδώσει κατάλογο με πέντε υποψηφίους μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, προς εξέταση από την Ιερά Σύνοδο, πριν τη συνεδρίασή της στο Φανάρι, το Σάββατο.

Το Καταστατικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής προνοεί αυτή τη διαδικασία, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής και στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να εκφράσουν συμβουλευτικά τη γνώμη τους «εγκαίρως». Το επίμαχο άρθρο 13 αναφέρεται και σε πιθανότητα μετάβασης αντιπροσωπείας στο Φανάρι για διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου έγινε αναλυτική ενημέρωση, τόσο για το καταστατικό, όσο και για τι προνοούν οι «ομοιόμορφοι κανονισμοί» οι οποίοι διέπουν τη λειτουργία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και έχουν εγκριθεί και από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, αλλά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σ’ αυτούς αναφέρεται ρητώς ότι «μία ειδική αντιπροσωπεία θα οριστεί για να επιδώσει προσωπικά την γνωμοδότηση στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Οι κανονισμοί – που αποτελούν συμπλήρωμα του καταστατικού – προνοούν ακόμη το ποιοι θα αποτελούν την επιτροπή αυτή – που είναι επταμελής – ενώ ταυτόχρονα ορίζει ότι «θα πρέπει να δώσει εντός 10 ημερών αναφορά στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για το περιεχόμενο των συνομιλιών της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα αποτελέσματά τους».

Είναι προφανές ότι για τηρηθεί το καταστατικό της Αρχιεπισκοπής και οι κανονισμοί λειτουργίας της δεν επαρκεί ο χρόνος για να γίνει εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείο αυτό το Σάββατο.

Όλα τα μέλη που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση επέμειναν στην πιστή τήρηση της έννομης διαδικασίας και εισηγήθηκαν να σταλεί επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την οποία να ζητείται να μεταβεί στο Φανάρι και να συζητήσει τις προτάσεις που θα υποβληθούν από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για τους υποψηφίους, με την Ιερά Σύνοδο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο την πρώτη μέρα της συνεδρίασης δεν είχε απαρτία, ενώ από τους μητροπολίτες μέλη της Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Βοστόνης Μεθόδιος, Ατλάντας Αλέξιος, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Πίτσμπουργκ Σάββας και απουσίαζαν οι μητροπολίτες Ντένβερ Ησαΐας, Ντιτρόιτ Νικόλαος και Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, καθώς και ο μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ ο οποίος βέβαια υπηρετεί αυτή τη περίοδο ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και βρίσκεται στο Φανάρι.

Στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου έγινε αναφορά και στο ποιος, βάση του καταστατικού, πρέπει να οριστεί τοποτηρητής, μετά την ισχύ της παραίτησης του αρχιεπισκόπου Δημητρίου, το Σάββατο 11 Μαΐου. Με βάση το άρθρο 12 του Καταστατικού, αυτός που θα οριστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη πρέπει να είναι το αρχαιότερο τη τάξει μέλος της Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου – εν προκειμένω ο Μητροπολίτης Βοστόνης Μεθόδιος – και στην περίπτωση που δηλώσει αδυναμία ο αμέσως επόμενος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TOP NEWS