Με την επισήμανση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ευχήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ονομαστική του εορτή κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού για την εορτή του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου στον επισκοπικό Ιερό Ναό του Αγίου Βαρθολομαίου, στη Νέα Υόρκη.
«Ήλθαμε», σημείωσε, «στην υπέροχη αυτή εκκλησία, ένα από τα μεγάλα αισθητικά επιτεύγματα του Μανχάταν, για να εορτάσουμε τα ονομαστήρια του Πατριάρχη μας, σε έναν ναό διαφορετικής χριστιανικής κοινότητας, καθώς ο ίδιος ο Πατριάρχης μας είναι ο ορισμός της οικουμενικότητας, αφού, ακολουθώντας τα βήματα του Κυρίου Θεού και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, προσεγγίζει συνεχώς και όλους όσοι βρίσκονται πέρα από τον δικό του κύκλο και τη δική του οικογένεια της πίστης».
«Το ότι βρισκόμαστε σε αυτή την εκκλησία, διαφορετικής χριστιανικής παράδοσης», συνέχισε, «αποτελεί σημάδι της εκτεταμένης αγάπης μας για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Μια πράξη συμβολική, που ορισμένοι θα επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν μέσα από τα δικά τους φίλτρα διαμαρτυρίας, προκατάληψης και ελλείμματος της στοιχειώδους ανθρώπινης καλοσύνης». «Όμως», υπογράμμισε, «η αλήθεια της παρουσίας μας και των προσευχών μας εδώ είναι όμοια με το όραμα του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, το οποίο εξήγγειλε πριν από μερικά χρόνια, σημειώνοντας πως είναι πεποίθησή μας και ταυτόχρονα ελπίδα μας ότι ο χριστιανισμός μπορεί να θεωρηθεί ως θρησκεία αγάπης και διαλόγου και ότι τα οράματα του Ευαγγελίου είναι αυτά που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας επιδιώκει να ενσαρκώσει και να υποστηρίξει στον σύγχρονο κόσμο».
«Πιστός στο όραμά του, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης στάθηκε αμετακίνητος βράχος πίστης και ευσέβειας ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνενοχή της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την επαίσχυντη στήριξή της σε αυτόν τον αδιανόητο και επιθετικό πόλεμο», τόνισε.
Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σημείωσε ότι «ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης λειτουργεί πάντα ως ένας πνευματικός τροχός ο οποίος κρατά σταθερά τις παραδόσεις της Αγίας Μητέρας Εκκλησίας, αλλά ταυτόχρονα προσεγγίζει όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως, καθώς ουδείς είναι ανάξιος της αγάπης του Θεού, με βαθύ ενδιαφέρον και συμπόνια, γιατί η Εκκλησία πρέπει να είναι ένας τόπος αγάπης, αποδοχής και λύτρωσης, με βαθιά αγάπη για τη δημιουργία, αλλά και όλα τα πλάσματα που κατοικούν σε αυτήν».
Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι «ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης διακονεί στον αποστολικό θρόνο του πρωτόκλητου μαθητή του Χριστού Αγίου Ανδρέα περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο ιεράρχη στην ιστορία του χριστιανισμού. Από μόνο του αυτό», υπογράμμισε, «αποτελεί αιτία για μεγάλη χαρά και αγαλλίαση. Πέρα, όμως, από τη μακρά και ένδοξη θητεία του, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης άνοιξε την αγκαλιά της Μητέρας Εκκλησίας σε ολόκληρο τον κόσμο, προσελκύοντας παγκόσμιους ηγέτες σε κάθε επίπεδο και παραμένοντας όρθιος για την αλήθεια του Ευαγγελίου, καθώς όλοι είμαστε υπήκοοι του πρίγκιπα της ειρήνης και όχι πολέμαρχοι αυτού του κόσμου».
«Ας ευχαριστήσουμε τον ελεήμονα Θεό μας που χάρισε στην Εκκλησία και στην ανθρωπότητα ένα πρόσωπο όπως ο μεγάλος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».
Ελ. Μ./ ΑΠΕ- ΜΠΕ