Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ο Τζορτζ Φλόιντ, η Τουρκία και η… πόρτα του Λευκού Οίκου

  • Dogma
αμερικής

Έναν χρόνο συμπλήρωσε στην ηγεσία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ενθρόνισή του, μίλησε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, για το όραμά του, τις προκλήσεις, τον Τζορτζ Φλόιντ, τον κορονοϊό και φυσικά την Τουρκία.

Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ δεν πλήττονται μόνο από τη φονική εξάπλωση του κορονοϊού. «Βράζουν» για την αστυνομική βία, για τον ρατσισμό που παραμένει ριζωμένος βαθιά στην αμερικανική κοινωνία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άφησε πολλούς έκπληκτους όταν αποφάσισε να παραστεί σε πορεία διαμαρτυρίας μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα.

Εκτίμησε ότι οι δυο κρίσεις που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες η χώρα, συνδέονται μεταξύ τους.

«Η Ελλάδα ευτυχώς δεν ένιωσε την ανάσα του θανάτου πάνω στην οικογένεια της και την γειτονία της από τον κορονοϊό. Αυτό δεν το νιώσατε στην Ελλάδα. Το ζήσατε σαν παραμύθι, σαν ταινία.

Και ευτυχώς, κάτι που οφείλεται στις γενναίες και προνοητικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς εδώ στην Αμερική, είχαμε σοβαρό πρόβλημα. Βλέπαμε κοντέινερ γεμάτα νεκρούς που δεν προλάβαιναν να τους θάψουν.

Οι άνθρωποι κλειστήκαν στα σπίτια τους που πολύ συχνά απέχουν μίλια το ένα από το άλλο και είναι σαν φυλακή. Αυτό αύξησε την επιθετικότητα, την βία, την ανεργία και πάνω σε όλα αυτά προστέθηκε και η δολοφονία ενός συμπολίτη μας που σε καμία περίπτωση δεν του άξιζε να πεθάνει με ένα γόνατο πάνω στον λαιμό. Αυτή η δολοφονία ήταν η σπίθα που άναψε την φλόγα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

«Με ανησυχεί η ένταση με την Τουρκία διότι δεν βοηθά την βασική προτεραιότητα μας που είναι η διαφύλαξη της ειρήνης»@Elpidophoros στην @ERTsocial «αυτή η προκλητικότητα δημιουργεί κλίμα στο οποίο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάφλεξης κ η πιθανότητα επιθετικής/εχθρικής ενέργειας»

Προβολή εικόνας στο Twitter

Ερωτηθείς ο κ. Ελπιδοφόρος τι ήταν αυτό που τον ώθησε να πάρει μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας είπε: «εγώ και ως Έλληνας που εμφορείται από ανθρωπιστικές αξίες, ως χριστιανός και ως κληρικός δεν μπορούσα από συνείδηση να κάνω ότι δεν βλέπω, ότι δεν ακούω, ότι δεν με ενδιαφέρει, να σιωπήσω.

Έβαλα την μάσκα μου και πήγα. Το έκανα αυθόρμητα, ακολουθώντας την φωνή της συνείδησης μου και δεν είδα ανθρώπους θυμωμένους, αγριεμένους, βίαιους, περιθωριακούς.

Είδα νέους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, αγόρια κι κορίτσια, και μου άρεσε πολύ αυτό. Όλοι αυτοί όπως και εγώ άκουσαν την φωνή της συνείδησης τους, που μας την έχει δώσει ο θεός, ο οποίος δεν ξεχώρισε τους ανθρώπους. Για τον Θεό δεν υπάρχουν Χριστιανοί και μη Χριστιανοί, χρώματα και έθνη.

Ο θεός είναι ο πατέρας όλων μας και έβαλε την ίδια φωνή της συνείδησης στις ψυχές όλων μας. Και αυτό που έζησα εκεί ήταν η φωνή του θεού που μίλησε μέσα από χιλιάδες ανθρώπους».

Η Τουρκία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Τουρκίας είπε ότι «οι οξύνσεις, οι συγκρούσεις, η επιθετικότητα, ο πόλεμος δεν είναι κάτι που επιδιώκουμε εμείς οι Έλληνες αλλά το αποφεύγουμε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα είμαστε υποχωρητικοί σε ζητήματα τα οποία αποτελούν κόκκινη γραμμή για τον ελληνισμό. Το ότι είμαστε φιλειρηνικοί δεν σημαίνει ότι είμαστε δειλοί ή λιγότερο γενναίοι αν χρειαστεί».

Ο κ. Ελπιδοφόρος εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση με την Τουρκία, καθώς όπως είπε δεν βοηθάει στην διαφύλαξη της ειρήνης. «Αυτή η προκλητικότητα δημιουργεί ένα κλίμα, μια ατμόσφαιρα μέσα στην οποία αυξάνεται ο κίνδυνος ανάφλεξης και η πιθανότητα επιθετικής ή εχθρικής, βίαιης ενέργειας. Είμαστε πάντοτε υπέρ του κατευνασμού των πνευμάτων για να μην δώσουμε χώρο σε οποιαδήποτε εκτροπή εκούσια η ακούσια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν αισθάνεται ότι υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή στον Λευκό Οίκο σε περίπτωση που η Ελλάδα κάποια στιγμή χρειαστεί κάποιου είδους στήριξη είπε ότι «η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δεν είναι ένας ξένος οργανισμός ή μια αντιπροσωπεία μιας ξένης χώρας στην Αμερική. Είναι ένας εντόπιος οργανισμός και η ομογένεια μας είναι Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι σε όποιον χώρο και αν δραστηριοποιούνται είναι πετυχημένοι. Έτσι έχουμε κερδίσει τον σεβασμό, την προσοχή και την εκτίμηση όλων των χώρων και όλων των κομμάτων. Οι Ελληνοαμερικανοί είναι αξιοσέβαστοι σε όλα τα πολιτικά κόμματα, τις κυβερνήσεις και τους προέδρους. Και αυτό είναι που μας δίνει δύναμη. Δεν είναι ο Ελπιδοφόρος ή ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος. Είναι το κύρος των πιστών της ομογένειας που μας κάνει πιο δυνατούς και μας ανοίγει πόρτες. Αυτοί μου δίνουν την δύναμη να χτυπώ την πόρτα του Λευκού Οίκου αν χρειαστεί και να ανοίγει αυτόματα. Ποτέ δεν βρήκαμε κλειστή την πόρτα του Λευκού Οίκου όταν την χρειαστήκαμε για να περάσουμε μηνύματα και να συνομιλήσουμε για σημαντικά θέματα, που αφορούν είτε στον ελληνισμό της Αμερικής, είτε εκκλησιαστικά, είτε εθνικά ζητήματα».

Lena Argiri

@lenaargiri

«Οι οξύνσεις, οι συγκρούσεις, η επιθετικότητα, ο πόλεμος δεν είναι κατι που επιδιώκουμε»λέει ο @Elpidophoros στην @ERTsocial «αυτό δε σημαίνει ότι θα είμαστε υποχωρητικοί σε κόκκινες γραμμές/το ότι είμαστε φιλειρηνικοί δε σημαίνει ότι είμαστε δειλοί η λιγότερο γενναίοι»

Προβολή εικόνας στο Twitter

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Lena Argiri

Τα τρία φλέγοντα ζητήματα

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στα τρία φλέγοντα ζητήματα που παρέλαβε πριν από ένα χρόνο, τα οποία έπρεπε να επιλυθούν άμεσα για να μπορέσει να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα. Όπως είπε, επρόκειτο για την έναρξη της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου και την επίλυση των οικονομικών ζητημάτων που σχετίζονται με την Θεολογική Σχολή του Τίμιου Σταυρού στην Βοστώνη και το συνταξιοδοτικό ταμείο των κληρικών.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

TOP NEWS