Αμερικής Ελπιδοφόρος: Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 τα θυρανοίξια του Αγ. Νικολάου στη Ν.Υ
ην υπόσχεση και εξαγγελία ότι τα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, θα γίνουν στις 11 Σεπτεμβρίου του έτους 2021, διεκήρυξε στην κεντρική του ομιλία προς το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου.
Τόνισε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να επαναρχίσουμε την ανοικοδόμηση του ναού αμέσως και να ανοίξουμε τις θύρες του την 11η Σεπτεμβρίου 2021 προς τιμή εκείνων οι οποίοι χάθηκαν εκείνη την αποφράδα ημέρα, αλλά και ως ξεκίνημα της εκατονταετηρίδας της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής».
Την εξαγγελία αυτή επανέλαβε στον χαιρετισμό του με αποφασιστικότητα και ο νέος αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Τζον Κατσιματίδης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προέστη της πρώτης συνεδρίασης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο ξενοδοχείο New York Midtown Hilton, ξεκινώντας τις εργασίες με την κεντρική του ομιλία στην οποία με παρρησία και εντιμότητα έθεσε την κατάσταση της Αρχιεπισκοπής και των ιδρυμάτων της στις αληθινές και πραγματικές τους διαστάσεις.
Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «σήμερα μόλις τέσσερις μήνες από την άφιξη μου στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο πέντε μήνες από την εκλογή μου ως Αρχιεπίσκοπος σας, μπορώ να υποσχεθώ στον καθένα σας πως η αγαπημένη μας Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει επανέλθει σε κανονική πορεία και οδεύει σε ασφαλές λιμένα σταθερότητας, προόδου και ανάπτυξης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι οδυνηρές επιπτώσεις του παρελθόντος είναι πίσω μας».
Πρόσθεσε πως «υπάρχουν προκλήσεις παντού γύρω μας. Ο Χριστιανισμός παραμένει υπό επίθεση, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να χάνουν την εμπιστοσύνη και πίστη τους και στη θρησκεία και η δική μας Αρχιεπισκοπή έχει υποφέρει από έλλειψη διαφάνειας, έλλειψη χρημάτων και μάλιστα έλλειψη εμπιστοσύνης» ενώ υπογράμμισε πως «αυτό που γνησίως θέλουμε και χρειαζόμαστε για την Αρχιεπισκοπή μας είναι διαφάνεια, απολογισμό και υπευθυνότητα».
Υπογράμμισε πως «είναι σπουδαίο που διατηρούμε τις Χριστιανικές και Ελληνικές μας αξίες, παραδόσεις, πολιτισμό και αποστολή».
Ο Αρχιεπίσκοπος σε άλλο σημείο είπε, πως, «όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα των σημερινών περιστάσεων και όλοι ξέρουμε τα θέματα τα οποία ηγέρθησαν στο παρελθόν. Γι’ αυτό σας ζητώ να είσθε αφοσιωμένοι στο να ομιλείτε την αλήθεια εν αγάπη. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ο ένας με τον άλλον για την κατάσταση της Εκκλησίας μας. Η σιωπή γι’ αυτά τα σοβαρά θέματα δεν είναι ούτε σεβαστή, ούτε χρήσιμη. Αλλά τούτο δεν είναι σημάδι απαισιοδοξίας. Τα βλέμματα μας πρέπει να προσανατολισθούν προς το μέλλον, ένα μέλλον το οποίο μπορεί να είναι ένδοξο για την Αγία Ορθόδοξη Πίστη και την Αρχιεπισκοπή μας».
Τόνισε με νόημα πως «είμαστε όλοι μέλη της μίας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Δεν είμαστε διαχωρισμένοι σε Μητροπόλεις και Κοινότητες και Τομείς και Οργανισμούς και Ιδρύματα», ενώ υπογράμμισε το Τρίτο Άρθρο του Καταστατικού πως «η Αρχιεπισκοπή ούσα Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι μία αδιαίρετος οντότητα στην ολότητα της».
Μίλησε με σεβασμό και για σεβασμό για τους προσήλυτους και τους μεικτούς γάμους και πρότεινε «αντί να τους ονομάζομε «μεικτούς γάμους» θα είναι καλύτερα να τους ονομάζουμε «γάμους θαύματα».
Μιλώντας για τη Θεολογική Σχολή είπε πως «θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: Η Σχολή μας βυθίζεται επί πολύ καιρό. Το είδα προσωπικώς όταν δίδαξα εκεί πριν από δέκα πέντε χρόνια» και κατέπληξε τους πάντες όταν αποκάλυψε πως «δεν μπορώ να σας περιγράψω τον συγκλονισμό που ένιωσα όταν πληροφορήθηκα πόσο κοντά είχαμε φτάσει να χάσουμε την ακαδημαϊκή αναγνώριση και την δυνατότητα μας ακόμα και να παρέχουμε πτυχία».
Συμπλήρωσε πως «δεν τα λέγω αυτά κατά απαισιόδοξο τρόπο, αλλά εν πνεύματι αληθείας, ενδιαφέροντος, αγάπης και με πολλή ελπίδα για το μέλλον της Σχολής μας». Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Γεώργιο Καντώνη, αντιπρόεδρο της Εφορίας «για τις προσπάθειες του για τη σωτηρία της Σχολής», καθώς επίσης και τον Μητροπολίτη Μεθόδιο που ανέλαβε προσωρινώς την Προεδρία της.
Υπογράμμισε πως «η Σχολή είναι sine qua non –εκ των ών ουκ άνευ – για τοπ μέλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής».
Συμπλήρωσε πως «χωρίς εκπαιδευμένους, ικανούς και πνευματικά ώριμους κληρικούς να ηγηθούν στις ενορίες μας, θα αντιμετωπίσουμε την ίδια μείωση των εκκλησιασμάτων μας που αντιμετωπίζει κάθε άλλος θρησκευτικός οργανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει να έχομε καθαρή ματιά γύρω από αυτά τα θέματα. Δεν είμαστε απαλλαγμένοι από αυτή την απομείωση. Απλώς δείτε τα στατιστικά στοιχεία της Αρχιεπισκοπής κατά τα περασμένα είκοσι χρόνια, κάθε κατηγορία πίπτει εκτός από τις κηδείες. Αλλά δεν μπορούμε ποτέ να δεχθούμε πως είμαστε μια Εκκλησία η οποία πεθαίνει».
Επίσης την Πέμπτη συνεδρίασαν οι Επιτροπές επί των Οικονομικών και Διοικητικών Θεμάτων. Στην Επιτροπή των Οικονομικών συζητήθηκε το θέμα της συνεισφοράς των κοινοτήτων προς την Αρχιεπισκοπή οι οποίες διατηρούν Ελληνικά Ημερήσια Σχολεία, καθότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής στη Βοστώνη έγινε λόγος για κατάργηση της ελάφρυνσης τους.