Άνοιγμα προς την Μόσχα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Ετοιμος να λύσει τα θέματα που χωρίζουν τις δυο Εκκλησίες μεσω διαλόγου εμφανίστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης που έτεινε χείρα φιλίας προς την Μόσχα
Λουδάρος Ανδρέας
«Άνοιγμα» φιλίας προς το Πατριαρχείο της Ρωσίας πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, από την Εσθονία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
«Θέλουμε να έχουμε μόνο καλές σχέσεις και καρποφόρο συνεργασία με την άλλη πλευρά της ορθόδοξης Εκκλησίας στην Εσθονία, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, την Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας, αλλά και από την άλλη πλευρά που βρίσκεται υπό την αδερφή Εκκλησία της Ρωσίας» είπε ο Πατριάρχης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.
«Αν θέλουν να έχουμε καρποφόρα συνεργασία εμείς είμαστε έτοιμοι» είπε με νόημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος κατά την παραμονή του στο Ταλλίν, επισκέφθηκε την ρωσική Εκκλησία στην πόλη και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη του Πατριαρχείου της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως όταν ο Πατριάρχης της Ρωσίας επισκέφθηκε τον Ιούνιο την Εσθονία, αγνόησε την Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην συνέντευξη του, ο Πατριάρχης σημείωσε πως: «Εμείς θα ευχόμασταν να υπήρχε μια Εκκλησία στην χώρα, η Αυτόνομος Εκκλησία της Εσθονίας, αλλά οι ιστορικές και πολιτικές συγκυρίες δημιούργησαν αυτήν την διαφορά».
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ
Ο Εσθονός δημοσιογράφος ρώτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και για τις σχέσεις της Κωνσταντινούπολης με την Μόσχα. Ο κ. Βαρθολομαίος παραδέχθηκε πως όπως σε κάθε οικογένεια υπάρχουν προβλήματα σημειώνοντας πως «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι υπέρ των καλών σχέσεων και της κοινής κατανόησης και σεβασμού όχι μόνο στην Εσθονία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.Γι αυτό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ανοιχτό στον αδερφικό διάλογο με τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες και τα τελευταία 30 χρόνια με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό με σκοπό να προωθήσουμε την αλληλοκατανόηση και την ειρήνη σε όλο τον κόσμο».
Χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες για αυτά που χωρίζουν τις δυο Εκκλησίες, ο κ. Βαρθολομαίος υπενθύμισε πως «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας είναι το πέμπτο Πατριαρχείο στην ορθόδοξη οικογένεια, μετά τα τέσσερα αρχαία Πατριαρχεία, της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας και των Ιεροσολύμων. Η ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσία είναι η πρώτη από τα νέα Πατριαρχεία».
Μάλιστα σημείωσε πως οι Ρώσοι «Έλαβαν το αυτοδιοίκητο τους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον 16ο αιώνα. Μέχρι τότε ανήκαν στην οικογένεια του Οικουμενικού Θρόνου».
Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Πως είναι να ζει ένας Ορθόδοξος θρησκευτικός ηγέτης σε μια μουσουλμανική χώρα, όπως είναι η Τουρκία, ρώτησε τον Πατριάρχη ο δημοσιόγραφος.
«Η αλήθεια είναι πως μέχρι πρόσφατα δεν ήταν καθόλου εύκολο για εμάς και για τις άλλες μειονότητες. Είχαμε αρκετά προβλήματα γιατί υπήρχαν διακρίσεις κατά των μειονοτήτων. Θεωρούμασταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μόνο τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια θετική αλλαγή στην συμπεριφορά των αρχών απέναντι στις μειονότητες και το Οικουμενικό Πατριαρχείο» απάντησε ο κ. Βαρθολομαίος.
Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα της Χάλκης, αλλά και σε αυτό των σχέσεων του Πατριαρχείου με την Κυβέρνηση της Τουρκίας. «Είμαστε ευγνώμονες προς τον Πρωθυπουργό Ερντογαν και την Κυβέρνησης του και πιστεύουμε ότι και τα άλλα προβλήματα μας όπως η Σχολή της Χάλκης θα λυθούν (…) Ελπίζω πως σύντομα θα γιορτάσουμε την επαναλειτουργία της θεολογικής Σχολής».
Ο ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΜΗ
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το θέμα του Πρωτείου. Υπήρχε και υπάρχει πρωτείο στην Εκκλησία αλλά είναι θέμα ερμηνείας και εφαρμογής αυτού του πρωτείου» είπε ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναφερόμενος στο θέμα του διαλόγου Ορθοδοξίας και Ρωμαιοκαθολικισμού.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην φιλική σχέση που διατηρεί με τον νέο Πάπα Φραγκίσκο και ανακοίνωσε πως τον Νοέμβριο του 2014 ο Πάπας θα επισκεφθεί το Φανάρι και πως ο Πάπας είναι θετικός στο να πραγματοποιήσουν κοινό προσκύνημα στους Αγίους Τόπους.
«Εμείς οι Ορθόδοξοι ζητάμε να δούμε πως είχε ερμηνευτεί και πως είχε λειτουργήσει το πρωτείο στην Εκκλησία την πρώτη χιλιετία τότε που οι εκκλησίες ήταν ακόμη ενωμένες» δήλωσε για την λύση του θέματος του Πρωτείου σημειώνοντας πως «Με την χάρη του Θεού ελπίζουμε ότι θα το λύσουμε και αυτό και τα υπόλοιπα προβλήματα και θα γίνουμε μια ενωμένη Εκκλησία».
- Η συνέντευξη του Πατριάρχη είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της εσθονικής κρατικής τηλεόρασης, στην αγγλική γλώσσα ΕΔΩ