Ανοιξαν οι ναοί στην κοινότητα του Σολτ Λέικ Σίτι Γιούτα
Ανοιξαν οι ναοί της Αγίας Τριάδος και του Προφήτη Ηλία της κοινότητας του Σολτ Λέικ Σίτι στη Γιούτα, σύμφωνα με σημείωμα που έστειλαν στα μέλη της κοινότητας με e-mail οι ιερείς Μιχαήλ Κουρεμέτης και Ματθαίος Γκίλμπερτ.
Καλμούκος Θεόδωρος
Ανοιξαν οι ναοί της Αγίας Τριάδος και του Προφήτη Ηλία της κοινότητας του Σολτ Λέικ Σίτι στη Γιούτα, σύμφωνα με σημείωμα που έστειλαν στα μέλη της κοινότητας με e-mail οι ιερείς Μιχαήλ Κουρεμέτης και Ματθαίος Γκίλμπερτ.
Στο σημείωμά τους αναφέρουν ότι «με την ευλογία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ησαΐα θα επιστρέψουμε στη Λειτουργική ζωή της κοινότητας και οι ιερείς θα επιστρέψουν στις ώρες γραφείου τους. Στη διάρκεια αυτού του περασμένου μήνα τα μυστήρια, βαπτίσεις, γάμοι και κηδείες δεν σταμάτησαν ποτέ και όποιοι Ορθόδοξοι ενορίτες που ήταν στα νοσοκομεία έτυχαν φροντίδας πνευματικής εφόσον είχαμε ειδοποιηθεί».
Τονίζεται ότι η πρώτη Λειτουργία τελέστηκε, χτες Πέμπτη, εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου σε αμφότερους τους ναούς, ενώ την Κυριακή θα τελεστεί κανονικά η Λειτουργία με Ορθρο στις 8:30.
Υπενθυμίζεται, όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυξ», πως στις 2 Αυγούστου 2013 ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαΐας έκλεισε την κοινότητα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα με επιστολή του, με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2013, προς τον πρόεδρο Δημήτριο Τσαγκάρη και το κοινοτικό συμβούλιο με την οποία τους έλεγε ότι οι τρεις ιερείς Μιχαήλ Κουρεμέτης, Ματθαίος Γκίλμπερτ και Ηλίας Κούκος «δεν θα τελέσουν καμία απολύτως Λειτουργία, Μυστήριο (γάμους ή βαπτίσεις) ή Ακολουθία μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης, αρχίζοντας από την Κυριακή 4 Αυγούστου 2013».
Ο Μητροπολίτης Ησαΐας πήρε την απόφαση αυτή αντιδρώντας σε απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου να περικοπούν οι μισθοί των τριών ιερέων κατά 40% επειδή η κοινότητα δεν έχει χρήματα να καλύψει την μισθοδοσία τους.
Η συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου έγινε τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013, ενώ την επόμενη ημέρα, στις 30 Ιουλίου, το συμβούλιο ενημέρωσε τα μέλη της κοινότητας με επιστολή του στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, αναγράφονται ότι «τα οικονομικά της κοινότητάς μας έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο.
Η κοινότητά μας δεν έχει χρήματα και αδυνατεί να καλύψει τη μισθοδοσία αυτής της εβδομάδας. Επειτα από μακρά συζήτηση ψηφίστηκε να γίνει περικοπή στους μισθούς των τριών ιερέων κατά 40% εκ των οποίων θα εξοικονομηθούν 124.890 δολάρια τον χρόνο, με ισχύ από τις 31 Ιουλίου 2013».
Στην επιστολή του, ο Μητροπολίτης Ησαΐας ζητούσε από το συμβούλιο να τον ενημερώσει γραπτώς «όταν τακτοποιήσει τα οικονομικά της κοινότητας και αρχίσει και πάλι η μισθοδοσία των ιερέων όπως απαιτείται από τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς των Κοινοτήτων» και συμπληρώνει ότι «να έχετε κατά νουν ότι θα πρέπει να τους πληρώσετε τα ποσά τα οποία κατακρατείτε από σήμερα. Μόλις λάβω τη διαβεβαίωση ότι τα πράγματα έχουν επιστρέψει στην ομαλότητα, μετά χαράς θα δώσω εντολή να επιστρέψουν οι κληρικοί στα ιερατικά τους καθήκοντα».
Οπως έγραψε ο «Ε.Κ.» στη χθεσινή του έκδοση στη γενική συνέλευση της κοινότητας του Σολτ Λέικ Σίτι, που έγινε το απόγευμα της Κυριακής 25 Αυγούστου, επί 435 ψηφισάντων, 220 άτομα ψήφισαν υπέρ της αποκατάστασης του μισθού των ιερέων και την καταβολή όλων των μέχρι τώρα μη καταβληθέντων ποσών και 215 ψήφισαν εναντίον. Επίσης, ψηφίστηκε να ζητηθεί από τον Μητροπολίτη Ησαΐα να μεταθέσει έναν εκ των τριών ιερέων λόγω έλλειψης χρημάτων, χωρίς να υποδείξουν ποιον.
Η περασμένη Κυριακή 25 Αυγούστου ήταν η τέταρτη κατά σειρά Κυριακή που και οι δύο ναοί παρέμειναν κλειστοί. Πολλοί ενορίτες πήγαν στους ναούς, άναψαν κερί, ασπάστηκαν τα εικονίσματα, μπήκαν για λίγη ώρα μέσα στους ναούς, άκουσαν ύμνους από κασέτα σε μαγνητόφωνο και έφυγαν, ενώ ρωτούσαν μέλη του κοινοτικού συμβουλίου πότε επί τέλους θα ξαναγίνει Λειτουργία στους ναούς.
Η κοινότητα δεν έχει τα χρήματα για να αποκαταστήσει πλήρως τους μισθούς των ιερέων και να τους καταβάλλει και τα κρατηθέντα ποσά του 40%.
Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Δημήτρης Τσαγκάρης, σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ» χτες «χρήματα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν για να δώσουμε το 40%. Θα έχουμε το ελληνικό φεστιβάλ το οποίο θα γίνει από τις 5 μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε μετά το φεστιβάλ θα υπάρξουν χρήματα, θα πληρώσουμε τους ιερείς και αυτά τα οποία οφείλουμε στην Αρχιεπισκοπή οπότε μέχρι το τέλος της χρονιάς οικονομικά θα είμαστε πάλι σε δυσχερή θέση».
Οι λογαριασμοί «φιλανθρωπίας»
Εν τω μεταξύ, ενώ ο κ. Ησαΐας είχε κλείσει τους ναούς ο «Ε.Κ.» αποκάλυψε στην έκδοσή του το Σαββατοκύριακο 10-11 Αυγούστου 2013 το θέμα των λογαριασμών «φιλανθρωπίας» των ιερέων Γκίλμπερτ και Κουρεμέτη που προέκυψαν με στοιχεία-ευρήματα του οικονομικού ελέγχου, κατά τον οποίο ενυπάρχουν περίεργες οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο επιπλοκών την κοινότητα και την Αρχιεπισκοπή με τη Φορολογική Υπηρεσία IRS.
Συγκεκριμένα, οι προαναφερθέντες ιερείς Γκίλμπερτ και Κουρεμέτης είχαν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς «φιλανθρωπίας» (benevolent fund) για να βοηθούν, υποτίθεται, με εχεμύθεια και απόρρητα ανθρώπους που είχαν ανάγκη, πλην όμως ο μεν π. Γκίλμπερτ εξέδιδε επιταγές στα ονόματα των γιων του, ο δε π. Κουρεμέτης πλήρωνε το ενοίκιο της γραμματέως του ή και εξέδιδε επιταγές για ρευστό επ’ ονόματί της. Επίσης, την είχε εξουσιοδοτήσει στην τράπεζα να έχει και η ίδια δικαίωμα διακίνησης του λογαριασμού και υπογραφής των επιταγών.
Απεκαλύφθη, σύμφωνα πάντοτε με τα έγγραφα του ελέγχου που υπάρχουν στη διάθεση του «Ε.Κ.», ότι ο ιερέας Γκίλμπερτ σε περίοδο εννέα μηνών εξέδωσε έντεκα επιταγές στα ονόματα των γιών του ύψους 4.637,18 δολαρίων για επιδιορθώσεις αυτοκινήτου, για βοήθεια σε ιερές Ακολουθίες και για άλλες μη κατονομαζόμενες αιτίες. Επίσης, εξέδωσε επιταγή στον εαυτό του για τα έξοδα γεύματος με κάποιον ιερέα Μάξιμο.
Ο λογαριασμός αυτός του π. Γκίλμπερτ ανοίχτηκε τον Φεβρουάριο του 2006 και κλείστηκε τον περασμένο Μάιο του 2013, όταν το κοινοτικό συμβούλιο έκανε έλεγχο στα οικονομικά της κοινότητας και ζητούσε να ελέγξει όλους τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν τον αριθμό της Φορολογικής Υπηρεσίας, IRS.
Από τον «φιλανθρωπικό» λογαριασμό του ιερέα Μιχαήλ Κουρεμέτη, εκδόθηκαν 14 πληρωμές ποσού ύψους $12.835,00 για την πληρωμή του ενοικίου του σπιτιού της γραμματέως της κοινότητας Ελίζαμπεθ Μάικελσεν, η οποία ήταν μισθωτή υπάλληλος. Στις 20 Αυγούστου του 2009 ο π. Κουρεμέτης εξέδωσε επιταγή $1.010,00 επ’ ονόματι της εταιρείας H.C. Moody 7 Associates (Rental Mgt. Company) ένδειξη ενοίκιο Ελίζαμπεθ Μάικελσεν (Elizabeth Michaelsen).
Επίσης, εκδόθηκαν τέσσερις επιταγές για ρευστό ύψους $1.337,00 εκ των οποίων η μία είχε την ένδειξη ότι ήταν για το ενοίκιο της οικίας της. Ακόμη, δόθηκε το ποσό των $215,49 στην ίδια χωρίς να αναφέρεται η αιτία. Επιπλέον εκδόθηκαν πληρωμές ύψους 7.212,70 χωρίς ένδειξη, εκτός από επιταγή $2.000 στη Δικηγορική Εταιρεία Scally Reeding.
Οπως προκύπτει από τα αρχεία της Τράπεζας Zions Bank δικαίωμα διαχείρισης και υπογραφής στον «φιλανθρωπικό» λογαριασμό είχαν αμφότεροι ο ιερέας Μιχαήλ Κουρεμέτης και η γραμματέας του Ελίζαμπεθ Μάικελσεν.
Στους λογαριασμούς του π. Γκίλμπερτ και του π. Κουρεμέτη έδιναν χρηματικά ποσά ενορίτες εμπιστευόμενοι τους ιερείς ότι θα τα χειριστούν με εχεμύθεια για να κάνουν φιλανθρωπία. Επίσης, και η κοινότητα έδινε χρήματα, χωρίς ωστόσο το συμβούλιο να γνωρίζει πού και πώς διατίθεντο αυτά.
Ο Μητροπολίτης Ησαΐας με επιστολή του, με ημερομηνία 8 Αυγούστου 2013, επέπληξε το κοινοτικό συμβούλιο διότι τόλμησε και έκανε οικονομικό έλεγχο στους λογαριασμούς «φιλανθρωπίας» (benevolent funds) που διαχειρίζονταν οι ιερείς Ματθαίος Γκίλμπερτ και Μιχαήλ Κουρεμέτης τους οποίους συγκαλύπτει πλήρως, ενώ απειλεί με αποπομπή το κοινοτικό συμβούλιο το οποίο κατηγορεί για «κυνήγι μαγισσών». Διερωτάται μάλιστα εάν η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών έχει «καμία αίσθηση ηθικής».
Η κοινότητα της Αγίας Τριάδας στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα ιδρύθηκε από Ελληνες πρωτοπόρους μετανάστες το έτος 1905. Σήμερα αποτελείται από 1.300 οικογένειες. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενοριτών, η κοινότητα έχτισε το 1969 κι έναν δεύτερο ναό επ’ ονόματι του Προφήτη Ηλία στην περιοχή Holladay. Πρόκειται για παρόμοια περίπτωση με εκείνη της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει δύο ναούς, ήτοι του Αγίου Δημητρίου και σε άλλη περιοχή της Αγίας Αικατερίνης.
Ολα ξεκίνησαν καθ’ υπόδειξη του Μητροπολίτη Ησαΐα, τον Μάρτιο του 2010, που ο ναός του Προφήτη Ηλία οργανώθηκε ως ξεχωριστός θρησκευτικός οργανισμός (religious corporation) και καταχωρήθηκε επίσημα στην πολιτεία της Γιούτα χωρίς καν να ενημερωθούν τα μέλη τής μέχρι τότε Ενωμένης Κοινότητας της Αγίας Τριάδας, η οποία είχε ιδρυθεί και καταχωρηθεί στην πολιτεία της Γιούτα από το έτος 1905.
*Ο κ. Θ. Καλμούκος είναι εκκλησιαστικός συντάκτης στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ