«AP»: Πυροδοτεί εντάσεις ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος λόγω σχολίων για τον πόλεμο
Ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος, επιχείρησε να δικαιολογήσει την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία, περιγράφοντας τη σύγκρουση ως μέρος ενός αγώνα κατά της αμαρτίας και της πίεσης από φιλελεύθερους ξένους να πραγματοποιήσουν «παρελάσεις ομοφυλοφίλων».
Ο Κύριλλος, μακροχρόνιος σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε αποφύγει να επικρίνει τη ρωσική εισβολή – αποξενώνοντας πολλούς στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που είχαν προηγουμένως μείνει πιστοί στον πατριάρχη της Μόσχας κατά τη διάρκεια ενός σχίσματος στη χώρα τους. Αρκετοί από αυτούς τους πρώην πιστούς αψηφούν τώρα τον Κύριλλο στις δημόσιες προσευχές τους, με κάποιους να απαιτούν ανεξαρτησία από την εκκλησία της Μόσχας, ακόμη και όταν η πολιτική ανεξαρτησία της χώρας τους κινδυνεύει.
Ο Κύριλλος, σε ένα κήρυγμα που εκφωνήθηκε την Κυριακή πριν από την έναρξη της Ορθόδοξης Σαρακοστής, ενστερνίστηκε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του Πούτιν ότι η Ουκρανία εμπλέκεται στην «εξόντωση» των Ρώσων πιστών στο Ντονμπάς, την αποσχισθείσα ανατολική περιοχή της Ουκρανίας που κρατείται από το 2014 από δύο αυτονομιστικές ομάδες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, αναφέρει το «Associated Press» στο σχετικό δημοσίευμά του. Ο Κύριλλος εστίασε σχεδόν όλη του την ομιλία στον πόλεμο στο Ντονμπάς – χωρίς να αναφερθεί στην εκτεταμένη εισβολή της Ρωσίας και τους βομβαρδισμούς της εναντίον αμάχων.
Υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους αυτονομιστές του Ντονμπάς υπέφεραν για τη «θεμελιώδη απόρριψη των λεγόμενων αξιών που παρέχονται σήμερα από εκείνους που διεκδικούν την παγκόσμια εξουσία».
Υποστήριξε ότι αυτή η ανώνυμη παγκόσμια δύναμη θέτει σε «δοκιμασία την πίστη» των χωρών απαιτώντας από αυτές να διοργανώσουν γκέι παρελάσεις για να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια λέσχη εθνών με τις δικές τους ιδέες για την ελευθερία και την «υπερβολική κατανάλωση».
Αλλά πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Ουκρανία έχουν αποξενωθεί από τη στάση του Κύριλλου για τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ο πατριάρχης της Μόσχας για αιώνες διεκδικούσε την απόλυτη πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, παρόλο που η τελευταία διατήρησε μεγάλη αυτονομία, σημειώνει το «AP». Και πολλοί ιερείς και μοναχοί είχαν παραμείνει πιστοί στον Κύριλλο ακόμη και με το σχηματισμό μιας πιο εθνικιστικής, με έδρα το Κίεβο – Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, το 2018 και το 2019, τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ωστόσο, ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα.
Πηγή: «Associated Press»