Λουδάρος Ανδρέας
Όταν επέλεξε να μην ζήσει στα επίσημα παπικά διαμερίσματα αλλά σε ένα απλό δωμάτιο, να μην φορά τα παραδοσιακά κόκκινα παπούτσια ή να μην χρησιμοποιεί πολυτελή αυτοκίνητα, πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για απλές συμβολικές κινήσεις ενώ οι περισσότερο δύσπιστοι θεώρησαν ότι επρόκειτο για μια επικοινωνιακή τακτική.
Χθες ο Πάπας Φραγκίσκος ότι οι προθέσεις του μόνο συμβολικές δεν είναι, αφού όπως φαίνεται σε κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αγία Έδρα, στόχος του είναι να αλλάξει πολλά στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Μέσα από ένα κείμενο 84 σελίδων γραμμένο από τον ίδιο τον Φραγκίσκο, με τίτλο «Αποστολικές Προτροπές» ο Πάπας επισημαίνει την ανάγκη ανανέωσης του τρόπου που λειτουργεί το Βατικανό προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αποκέντρωση.
Κατά τον Φραγκίσκο η υπερβολική συγκέντρωση εξουσιών δεν βοηθά την Εκκλησία αλλά στέκεται εμπόδιο στην πνευματική ζωή και το ιεραποστολικό της έργο και δηλώνει ανοιχτός σε προτάσεις για την εξεύρεση των τρόπων που θα βοηθήσουν να μεταφερθούν εξουσίες από το κέντρο προς τα χαμηλότερα κλιμάκια της Εκκλησίας.
«Προτιμώ την Εκκλησία μωλωπισμένη, πληγωμένη και βρόμικη επειδή αυτό σημαίνει ότι έχει βρεθεί έξω, στους δρόμους, παρά μια άρρωστη Εκκλησία, επειδή βρίσκεται αποκλεισμένη προκειμένου να διατηρήσει την ασφάλεια της» γράφει ο Πάπας καλώντας όλα τα στελέχη της Εκκλησίας να υπερβούν την άποψη πως επειδή «έτσι γινόταν πάντα» θα πρέπει να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο.
ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Παρά τα όσα γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα περί σκέψεων για να ανοίξει ο δρόμος και στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για χειροτονία γυναικών, ο Φραγκίσκος ήταν σαφής.
«Αυτό είναι ένα θέμα που δεν το συζητάμε» τονίζει, σημειώνοντας ωστόσο πως οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν ενεργότερη συμμετοχή στα της διοίκησης της Εκκλησίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος τάσσεται και το ξεκαθάρισμα από την πλευρά του ποντίφικα πως δεν υπάρχει καμία σκέψη να επιτραπεί από την Εκκλησία η άμβλωση.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΣΑΣ
Το παπικό κείμενο που θεολόγοι χαρακτήρισαν ως «Μάγκνα Κάρτα» δεν αναφέρεται μόνο σε θέματα Εκκλησίας. Ο Φραγκίσκος, καλεί τους πλούσιους να μοιραστούν τον πλούτο τους με τους φτωχότερους και «επιτίθεται» στο σύγχρονο οικονομικό σύστημα κάνοντας λόγο για «τυραννία των αγορών»
«Όπως το «ου φονεύσεις» θέτει ένα σαφές όριο για την προστασία της αξίας της ανθρώπινης ζωής, σήμερα πρέπει να πούμε «όχι» στην οικονομία των ανισοτήτων γιατί αυτή η οικονομία σκοτώνει» τονίζει ο Πάπας που καλεί τους πολιτικούς να δουν περισσότερο το άνθρωπο.
«Η προσευχή μου στον Θεό είναι να μας χαρίσει περισσότερους πολιτικούς που ενοχλούνται πραγματικά από την κατάσταση της κοινωνίας, των ανθρώπων, από τις ζωές των φτωχών» σημειώνει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του λάθους τρόπου με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η κοινωνία είναι και ο τρόπος ιεράρχησης των ειδήσεων, κατά τον Πάπα που αναρωτιέται «Πώς είναι δυνατόν να μην είναι είδηση ο θάνατος ενός ηλικιωμένου αστέγου και να είναι είδηση το ότι το χρηματιστήριο έχασε δυο μονάδες;» σημειώνει.
Εκκλησιαστικοί αλλά και πολιτικοί παρατηρητές υπογραμμίζουν πως το ακροατήριο του Πάπα Φραγκίσκου σε ολόκληρο τον κόσμο, γίνεται όλο και μεγαλύτερο επισημαίνοντας ωστόσο πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει η ίδια η Εκκλησία στο κάλεσμα του Φραγκίσκου για τόσο ριζικές αλλαγές.