Αρχαίο ψηφιδωτό με σκηνή από τον Πόλεμο της Τροίας ανακαλύφθηκε στην Συρία
Ενα μεγάλο άθικτο ψηφιδωτό που χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή αποκαλύφθηκε στην Συρία την Τετάρτη και περιγράφεται ως η σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη από τότε που ξεκίνησε η εμφύλια σύγκρουση στη χώρα πριν από 11 χρόνια.
Το μωσαϊκό παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους στην κεντρική πόλη Ραστάν κοντά στη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Το ψηφιδωτό, έκτασης 120 τετραγωνικών μέτρων (περίπου 1300 τετραγωνικά πόδια), βρέθηκε σε ένα παλιό κτίριο, στο οποίο η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας πραγματοποιούσε ανασκαφή. Λιβανέζοι και Σύριοι επιχειρηματίες από το Μουσείο Nabu της γειτονικής χώρας αγόρασαν το ακίνητο, το οποίο χρονολογείται στον 4ο αιώνα, και το δώρισαν στο συριακό κράτος. Κάθε πάνελ ήταν γεμάτο με τετράγωνες, μικρές πολύχρωμες πέτρες με μέγεθος περίπου μισής ίντσας σε κάθε πλευρά.
Το αρχαίο μωσαϊκό που χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο και αποκαλύφθηκε στην πόλη Ραστάν της Συρίας, 12 Οκτωβρίου 2022. (AP Photo/Omar Sanadiki)
Ο Δρ Χιούμαν Σαάντ (Dr. Humam Saad), αναπληρωτής διευθυντής ανασκαφών και αρχαιολογικών ερευνών της διεύθυνσης, δήλωσε ότι μεταξύ των σκηνών που παρουσιάζει το ψηφιδωτό είναι μια σπάνια απεικόνιση των αρχαίων πολεμιστών Αμαζόνων.
«Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μια σπάνια ανακάλυψη, παγκόσμιας εμβέλειας», δήλωσε ο Δρ Σαάντ στο «Associated Press», προσθέτοντας ότι οι εικόνες είναι «πλούσιες σε λεπτομέρειες» και περιλαμβάνουν σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Τρώων.
Στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, ο ημίθεος ήρωας Ηρακλής σκότωσε την Ιππολύτη, βασίλισσα των Αμαζόνων, σε έναν από τους 12 άθλους του, αναφέρει το «AP».
Το ψηφιδωτό απεικονίζει επίσης τον Ποσειδώνα, τον αρχαίο θεό της θάλασσας, και 40 από τις ερωμένες του.
Το αρχαίο μωσαϊκό που χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο και αποκαλύφθηκε στην πόλη Ραστάν της Συρίας, 12 Οκτωβρίου 2022. (AP Photo/Omar Sanadiki)
«Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε τον τύπο του κτιρίου, αν πρόκειται για δημόσιο λουτρό ή κάτι άλλο, επειδή δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη την ανασκαφή», δήλωσε ο Saad στο «AP».
Παρά την ιστορική σημασία της Ραστάν, ο Σαάντ λέει ότι δεν υπήρξαν σημαντικές ανασκαφικές προσπάθειες στην πόλη πριν από την ένοπλη εμφύλια σύγκρουση στη χώρα.
Η Ραστάν ήταν κάποτε σημαντικό προπύργιο της αντιπολίτευσης και αποτέλεσε σημείο έντονων συγκρούσεων, προτού η συριακή κυβέρνηση ανακαταλάβει την πόλη το 2018.
Πηγή: «Associated Press»