Η ανακοίνωση αφορά στον π. Ελευθέριο Τάτση και αποσκοπεί στο να ενημερώσει το ποίμνιο της εκκλησίας τόσο για τη ρητορική του όσο και τις πράξεις του.
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνεται:
Βαθιά απογοήτευση προκαλεί η πολεμική ρητορική, κατευθυνόμενη κυρίως προς το εσωτερικό της Εκκλησίας, στην οποία επιδίδεται συστηματικά και με διαρκώς αυξανόμενη ένταση ο εν λόγω κληρικός, επιμένοντας ταυτοχρόνως, κατά τα κηρύγματά του, στην τακτική της εκμεταλλεύσεως του ιερού Ευαγγελίου και της διδασκαλίας της Εκκλησίας, προς αυτό-ηρωοποίηση και αυτό-θέωση. Πρόκειται για μια τακτική που ενίοτε τον παρασύρει σε ολισθηρά μονοπάτια, όπως αυτό της ταυτίσεως του προσώπου του με Αγίους της Εκκλησίας μας και με το Άγιο Πνεύμα.
Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά ο συγκεκριμένος κληρικός, καθώς κατά το παρελθόν είχε συγκρουστεί με τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Ιεζεκιήλ και Στυλιανό και με τον Πατριαρχικό Έξαρχο, Φιλαδελφείας Ιάκωβο, καθώς και με όλους ανεξαιρέτως τους Επισκόπους που διηκόνησαν στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια της Μελβούρνης. Μάλιστα, ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός είχε τιμωρήσει τον π. Ελευθέριο για τη συμπεριφορά του και με έγγραφο της Εκκλησίας, την 28η Νοεμβρίου 2002, τού απαγόρευε να κηρύσσει απ’ άμβωνος, λόγω ακριβώς των προβληματικών αντιεκκλησιαστικών και προκλητικών θέσεών του.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος κάλεσε ιδιαιτέρως τον π. Ελευθέριο και του μίλησε με πολλή αγάπη και πατρότητα, σχετικά με το περιεχόμενο των κηρυγμάτων του, το οποίο στρέφεται εναντίον της Εκκλησίας, του Αρχιεπισκόπου, του Πατριάρχου, των Επισκόπων, των λοιπών κληρικών, καθώς και της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδος, της Αυστραλίας και άλλων κρατών. Του επεσήμανε ότι αυτό που κάνει συνεχώς, δηλαδή να παρουσιάζεται ως αποκλειστικός κριτής των δήθεν κακώς κείμενων της Εκκλησίας και του κόσμου, και ως ο μοναδικός που εργάζεται σωστά, είναι μια τακτική λανθασμένη και δαιμονική.
Παράλληλα, ο Ποιμενάρχης τον προέτρεψε να επικεντρώνεται στον Χριστό κατά τα κηρύγματά του, να αποφεύγει την ακατάσχετη κατάκριση και να μην καταφρονεί τον κόπο των αδελφών του κληρικών, υπενθυμίζοντάς του ότι όλοι οι κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο καθένας στο δικό του μετερίζι, έχουν δώσει διαχρονικά και συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα τους υπέρ της τοπικής Εκκλησίας και της ελληνικής Ομογένειας. Και ότι, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μόνο αυτός o σωστός ή μόνο αυτός που έχει εργαστεί στην Εκκλησία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι άχρηστοι, όπως σαφώς εξάγεται ως συμπέρασμα από τις ομιλίες του.
Κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2021 στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στη Μελβούρνη, για μία και μισή ώρα επαινούσε τον εαυτό του και προσπαθούσε να πείσει ότι πρέπει όλος ο κόσμος να τον χειροκροτεί και στην κυριολεξία να τον δοξάζει.
Αναφέρθηκε δε, με αισχρά και απρεπέστατα λόγια, στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Στυλιανό, για τον οποίο επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν μπορούσε να τον απομακρύνει από τη θέση του διότι τον «κρατούσε στο χέρι».
Επιπροσθέτως, εμμέσως πλην σαφώς απείλησε τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο ότι αν δεν ανεχτεί τη συμπεριφορά του, θα τον αναλάβει γνωστός περιθωριακός «δημοσιογράφος» της Μελβούρνης, με τον οποίο παραδέχθηκε ότι συνεργάζεται. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, του ύφους και της συμπεριφοράς του είναι ότι, αν οποιοσδήποτε τρίτος είχε τη δυνατότητα να ακούει εκείνη τη συζήτηση, δεν θα μπορούσε με τίποτα να πιστέψει ότι ο φωνασκών ήταν ο υφιστάμενος και ο ακούων ο προϊστάμενος. Ωστόσο, παρά τα όσα αγενώς και αναιδώς, με φωνές και απερίγραπτο θράσος, ανέφερε ο π. Ελευθέριος κατά τη συνάντηση αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε και πάλι υπομονή και αγάπη.