Αρχιεπισκοπή Αμερικής: Τι απαντάει για τις ραγδαίες εξελίξεις στον Αγιο Δημήτριο Αστόριας
Η Αρχιεπισκοπή απαντάει μέσω του «Ε.Κ.» για τις ραγδαίες εξελίξεις στον Αγιο Δημήτριο Αστόριας
Ως ένα εγχείρημα εξορθολογισμού και οικονομικής εξυγίανσης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιχειρεί να υποδείξει συγκεκριμένους ανθρώπους ως υπεύθυνους για διαφαινόμενη κακοδιαχείριση ή λάθη χαρακτήρισε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Ηλίας Βίλλης, τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, με την καθαίρεση του έως πρότινος προέδρου, Στέφανου Θωμάτου, αλλά και προκατόχων του, όπως ο Φώτιος Παπαμιχαήλ και ο Εβαν Χρηστάκος.
(Διαβάστε ακόμα: Αίσθηση από τις καθαιρέσεις στον Αγιο Δημήτριο Αστόριας – Ενδείξεις για οικονομική κακοδιαχείριση η αιτία τους)
«Είναι μια έρευνα λογιστικής φύσεως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη και όχι νομικής. Δεν κατηγορούμε κάποιον, ούτε στρέφεται εναντίον κανενός. Θέλουμε να αναδιαρθρώσουμε οικονομικά την κοινότητα και το σχολείο. Αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και θέλουμε να βοηθήσουμε», ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο π. Ηλίας Βίλλης.
Σύμφωνα με τον π. Ηλία Βίλλη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εξέφρασε δημόσια τον προβληματισμό της Αρχιεπισκοπής για την οικονομική κατάσταση στον Αγιο Δημήτριο, παρά την καθαίρεση κορυφαίων στελεχών, τα οικονομικά θέματα δεν φαίνεται να προέκυψαν εξαιτίας λανθασμένων κινήσεων συγκεκριμένης διοίκησης, αλλά έχουν συσσωρευτεί σε βάθος χρόνου.
«Είναι μια κατάσταση που διαμορφωνόταν επί χρόνια. Κανένα συγκεκριμένο Συμβούλιο ή ιερέας ή πρόεδρος δεν κατηγορείται. Ομως, υπάρχει η ανάγκη οργάνωσης και εξυγίανσης, υπό τις οδηγίες του Αρχιεπισκόπου, με αγάπη και ενδιαφέρον, διότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει να διορθώσει τα πράγματα», είπε ο π. Ηλίας Βίλλης, καλώντας τους εμπλεκόμενους να μην σταθούν στα πεπραγμένα του παρελθόντος, αλλά να κοιτάξουν το μέλλον.
«Δεν είναι ώρα να κοιτάμε πίσω. Πρέπει να είμαστε εποικοδομητικοί. Επαναλαμβάνω, δεν κατηγορούμε κανέναν. Θέλουμε να υλοποιήσουμε την οδηγία και την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου και να τους βοηθήσουμε. Θέλουμε να υπάρχει προσεγμένη διαχείριση στα χρήματα που μπαίνουν, είτε προέρχονται από τους ενορίτες, είτε από το σχολείο, είτε αλλού. Δεν σημαίνει ότι δεν το έκαναν στο παρελθόν, αλλά χρειάζεται βοήθεια. Δεν υπάρχει καμία μομφή προς κανέναν, στόχος είναι η αναδιοργάνωση», κατέληξε ο π. Ηλίας Βίλλης, προσθέτοντας πως η λογιστική έρευνα συνεχίζεται, με στόχο την οικονομική σταθερότητα.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας, Φώτιος Παπαμιχαήλ, ο οποίος είναι μεταξύ των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου που καθαιρέθηκαν πρόσφατα, ανέφερε στον «Ε.Κ.» ότι δεν θα ήθελε να κάνει κανένα σχόλιο επί της ουσίας της υπόθεσης, εν αναμονή κάποιας επικοινωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.
«Δεν μπορώ να σας απαντήσω πάνω σε αυτό το θέμα μέχρι να έχω επαφή με τον Αρχιεπίσκοπο. Εμάς μας ενδιαφέρει το μέλλον της κοινότητας και του σχολείου. Δεν έχω να πω κάτι άλλο επί του παρόντος», ήταν τα λόγια του κ. Παπαμιχαήλ.
Υπενθυμίζεται πως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ενεργοποίησε το Αρθρο 24 του καταστατικού (Article 24, Section 5 C), που προέβλεπε μια ανάλογου είδους εσωτερική παρέμβαση, θεωρώντας πως η κατάσταση στην εμβληματική κοινότητα του Αγίου Δημητρίου είχε φτάσει πλέον σε σημείο που δεν υπήρχε άλλη επιλογή.
Κύκλοι της κοινότητας υποστηρίζουν πως η καθαίρεση του Κοινοτικού Συμβουλίου έγινε «με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα» και «χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις», με αποτέλεσμα να αναμένονται περαιτέρω λεπτομέρειες από την Αρχιεπισκοπή, τη στιγμή που ο φαρμακοποιός Νίκος Παπαϊωάννου ανέλαβε καθήκοντα προέδρου σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στην ιστορία της κοινότητας.