Dogma

Αρχιεπισκοπή Θυατείρων: Η ανεκτικότητα δεν μπορεί να είναι ένα αυτοαναφορικό αξίωμα

«Την ανησυχία και απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να παρωδήθηκε ο Μυστικός Δείπνος κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024», εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

«Η γιορτή κάθε Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για την ανθρωπότητα. Είναι μια χαρμόσυνη περίσταση ενότητας και ανανέωσης της δέσμευσής μας για αρμονία μεταξύ της πολυποίκιλης κοινότητας των εθνών που απαρτίζουν τον κόσμο μας», τονίζει μεταξύ άλλων η Αρχιεπισκοπή Θυατείρων.

Η φετινή τελετή, ωστόσο, αμαυρώθηκε από την ανάλγητη απόφαση να σκηνοθετηθεί μια σκηνή που θυμίζει μια ιερή και εξαιρετικά σημαντική ιστορική στιγμή για τον Χριστιανισμό. Αυτή η πράξη προκάλεσε τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στον κόσμο, και πολλοί βρήκαν αυτήν την παρωδική αναπαράσταση βαθύτατα προσβλητική.

Η ορθόδοξη χριστιανική θεολογία και η κατανόηση της Ενανθρώπησης του Χριστού αποδίδουν μεγάλη αξία και ειλικρινή σεβασμό στις εικόνες των γεγονότων της ζωής Του. Για αιώνες, οι ιερές «εικόνες» έχουν κατανοηθεί ως το «ευαγγέλιο σε χρώμα» και πρέπει να τιμώνται όπως ακριβώς το κείμενο του Ευαγγελίου. Ως χριστιανική κοινότητα που τιμά και λατρεύει τον Θεό μέσω της Λειτουργικής Λατρείας, της προσκύνησης ιερών εικόνων και ιερών λειψάνων, όλα επικεντρωμένα στις Άγιες Γραφές, νιώθουμε μεγάλη λύπη και απογοήτευση όταν αυτές οι εικόνες χρησιμοποιούνται ελαφρά τη καρδία χωρίς αναγνώριση της βαθιάς τους σημασίας.

Αντίθετα η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και της δημιουργικότητας είναι βασικά στοιχεία του ανθρώπινου πολιτισμού, είναι εξίσου σημαντικό να ασκείται η ευθύνη και η υποχρέωση να αντιμετωπίζονται τα αγαπημένα θρησκευτικά σύμβολα με τον μέγιστο σεβασμό και ευαισθησία. Η ανεκτικότητα δεν μπορεί να είναι ένα αυτοαναφορικό αξίωμα· λειτουργεί ως αρετή στον βαθμό που φέρνει τους ανθρώπους κοντά και προάγει την πραγματική ειρήνη και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ όλων των ανθρώπων.

Τα άτομα που είναι υπεύθυνα για το αναχρονιστικό στοιχείο της Τελετής Έναρξης δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόθεση να προσβάλουν καμία θρησκευτική ομάδα. Η παγκόσμια κατακραυγή και ο αντίκτυπος της απόφασής τους, όμως, έδειξαν ότι έγινε δεκτή με συντριπτική πλειοψηφία ως μια κραυγαλέα και ανάλγητη αδιαφορία για το πνεύμα αλληλεγγύης που οι Ολυμπιακοί Αγώνες προορίζονται να προάγουν. Πολλοί Χριστιανοί αθλητές και θεατές ένιωσαν αποξενωμένοι από την τελετή και διακρίθηκαν ως άνθρωποι πίστεως, καθώς παραβίασε την αίσθηση φιλοξενίας και του ανήκειν σε αυτό το παγκόσμιο γεγονός.

Ως Αρχιεπισκοπή που αποτελείται κυρίως από Χριστιανούς Έλληνες διαφόρων γενεών, θρηνούμε που ένα μεγάλο κατόρθωμα του γένους μας – το αρχικό πνεύμα της Ολυμπιάδας, που στοχεύει να υπερβεί τις διαιρέσεις εστιάζοντας στον αμοιβαίο σεβασμό, την αριστεία και την ειρηνική συνύπαρξη – υπονομεύτηκε με τρόπο που απειλεί να σβήσει την Ολυμπιακή φλόγα, που προορίζεται να μας καθοδηγήσει προς μια αρμονική και ειρηνική ύπαρξη.

Προσευχόμαστε ο Κύριός μας να εμπνεύσει την ανθρωπότητα σε μεγαλύτερη ευαισθησία και πιο ειλικρινή σεβασμό για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου πίστεως».