Καλμούκος Θεόδωρος
Εκκληση στην Ομογένεια της Αμερικής κάνει μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» ο Αρχιεπίσκοπος της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής να κάνει ό,τι μπορεί επικοινωνώντας με τους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον, τους βουλευτές και γερουσιαστές για να αποφευχθεί η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της πατρίδας του της Συρίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Φίλιππος, ο οποίος ποιμαίνει την Αντιοχειανή Αρχιεπισκοπή Αμερικής επί 48 χρόνια, είπε: «είμαστε αδέλφια εν Χριστώ, έχομε την ίδια πίστη και τις ίδιες παραδόσεις και μια φορά η γλώσσα μας ήταν η Ελληνική, οι προσευχές μας ήταν στην ελληνική γλώσσα» και συμπλήρωσε πως «ακόμα και σήμερα σε πολλές εκκλησίες μας στη Μέση Ανατολή εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε την ελληνική γλώσσα μαζί με την Αραβική». Είπε ακόμα, πως «οι σχέσεις μας με την Ελλάδα και με τον ελληνικό λαό είναι υπέροχες και πρέπει να συνεργαζόμαστε σε όλα», ενώ φοβάται για μία γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Φίλιππος είπε: «κάνω έκκληση και παρακαλώ όλους να προσεύχονται για την ειρήνη και να επικοινωνήσουν με τους βουλευτές τους και να τους πουν να ψηφίσουν όχι για τον πόλεμο».
Με την ευθύτητα και την ειλικρίνεια που τον διακρίνει, ο Αρχιεπίσκοπος Φίλιππος αποκάλυψε ότι «μερικοί ιερείς μας στη Συρία σφαγιάστηκαν από Τσετσένους, Τούρκους, από ανθρώπους από το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία τους οποίους υποστηρίζουν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο κι ένας Θεός ξέρει ποιοι άλλοι» και τόνισε πως «κινδυνεύει το Πατριαρχείο μας, οι εκκλησίες μας, οι κληρικοί μας». Οταν τον ρωτήσαμε γιατί δεν πληροφορηθήκαμε για τον σφαγιασμό των ιερέων σας που αναφέρετε, είπε ότι «επειδή έχουμε φτωχικές δημόσιες σχέσεις στη Συρία και στο Πατριαρχείο».
Στην ερώτηση αν έχει κάποια πληροφόρηση για την τύχη των δύο ιεραρχών του Χαλεπίου Παύλου, αδελφού του σημερινού Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη και του Συροϊακωβίτη Μητροπολίτη Ιωάννη, απάντησε: «όχι δεν έχουμε τίποτε, δεν έχομε καμία πληροφόρηση. Μιλούσαμε τηλεφωνικώς με τον Μακαριότατο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, χτες, και με ρώτησε αν έχω ακούσει κάτι επειδή είμαι σε επικοινωνία με το Κογκρέσο και το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι μου λένε ότι δεν γνωρίζουμε τίποτε». Πρόσθεσε πως «δεν μπορώ να το διανοηθώ ότι η CIA και η Τουρκική Μυστική Υπηρεσία δεν γνωρίζουν τίποτε για τους ιεράρχες και εάν είναι ζωντανοί ή νεκροί».
Οταν τον ρωτήσαμε «τι υποψιάζεστε είναι ζωντανοί ή τους εκτέλεσαν;», ο Αρχιεπίσκοπος Φίλιππος στην αρχή είπε ότι «δεν γνωρίζω, δεν έχω τεκμήρια διότι δεν έχομε ακούσει από τους ίδιους, ούτε από τους απαγωγείς τους» και συμπλήρωσε «όμως προσωπικά πιστεύω ότι οι Τσετσένοι έχουν απαγάγει τους δύο ιεράρχες».
Ο Αρχιεπίσκοπος Φίλιππος ξεδίπλωσε τη σκέψη του στον «Ε.Κ.», λέγοντας ότι «η κατάσταση στη Συρία είναι η πιο εκρηκτική κατάσταση του κόσμου και η τραγωδία είναι ότι η χώρα μας εδώ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζεται με τους τρομοκράτες οι οποίοι κατέρριψαν τους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, που έπληξαν το Πεντάγωνο και κατέρριψαν το αεροπλάνο στην Πενσιλβάνια» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν τόσοι ιεραπόστολοι οι οποίοι μάχονται τον συριακό λαό από τόσες πολλές χώρες».
Οταν τον ρωτήσαμε προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως τα λεχθέντα του πώς λέτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με τρομοκράτες εναντίον της Συρίας, είπε ότι «έτσι φαίνεται» και διερωτήθηκε «γιατί τους υποστηρίζουν σε βάρος της Συρίας; Γιατί ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει να επιτεθεί στη Συρία, για ποιο λόγο θέλει να εξαπολύσει επίθεση».
Οταν του είπαμε ότι ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος της Συρίας Ασαντ έκανε χρήση θανατηφόρων αερίων και σκότωσε τους δικούς του πολίτες, ο Αρχιεπίσκοπος Φίλιππος είπε διερωτώμενος: «αλλά πού είναι η απόδειξη; Πώς μπορούμε να καταδικάσουμε τη Συρία χωρίς να δούμε τις αποδείξεις; Δεν έχομε διόλου αποδείξεις ακόμα. Τα Ηνωμένα Εθνη έστειλαν ελεγκτές να εξετάσουν την περιοχή που ρίφθηκαν τα θανατηφόρα αέρια και έφεραν μαζί τους δείγματα από το έδαφος για να τα αναλύσουν και είδαν ότι χρησιμοποιήθηκαν αέρια, αλλά δεν θα αποφασίσουν ποιοι τα έριξαν.
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών λέγει ότι ο Πρόεδρος της Συρίας διέταξε τη χρήση τους εναντίον της αντιπολίτευσης. Η Ρωσία λέγει ότι η αντιπολίτευση τα χρησιμοποίησε, οπότε έχουμε μπερδευτεί, δεν γνωρίζουμε τα τεκμήρια, ας αφήσουμε τα Ηνωμένα Εθνη να μας πουν τι συμβαίνει εκεί. Αλλά να πάμε και να επιτεθούμε στη Συρία τώρα νομίζω ότι ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής θα αναφλεγεί. Είναι πιθανό πως το Ιράν να μπει στον πόλεμο, η Συρία, το Ισραήλ όλες αυτές οι χώρες θα εμπλακούν σ’ έναν μη αναγκαίο πόλεμο».
Τόνισε πως «το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε για την ειρήνη. Να φέρουμε αντιπροσώπους από την συριακή κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση μαζί και να τους βάλουμε να συζητήσουν το θέμα και να βρουν μία ειρηνική λύση για να σταματήσει η αιματοχυσία».
Στοχεύει να ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα πως «δεν χρειαζόμαστε έναν ακόμα πόλεμο στη Μέση Ανατολή, είχαμε αρκετούς». Επεσήμανε ακόμα, ότι τον ψήφισε τον κ. Ομπάμα στις εκλογές, αλλά εάν έθετε εκ νέου υποψηφιότητα αν δεν ήταν αυτή η δεύτερη θητεία, δεν θα τον ψήφιζε.
Στην ερώτηση γιατί έφτασαν τα πράγματα σ’ αυτό το σημείο στη Συρία, είπε: «επειδή η οικογένεια Ασαντ κυριαρχεί στη χώρα επί 40 χρόνια. Δεν είναι όλα τέλεια. Υπάρχει ανάγκη για πολιτική, οικονομική και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υπάρχει ανάγκη για όλων των ειδών τις μεταρρυθμίσεις».
Πρόσθεσε πως «έχουν γίνει αρκετά πράγματα αλλά δεν είναι αρκετά. Θέλουμε να φέρουμε τη Συρία στον 21ο αιώνα, κι αυτός ο νέος Πρόεδρος ο οποίος κληρονόμησε την προεδρία από τον πατέρα του προσπαθεί το καλύτερο, αλλά δεν νομίζω ότι περιβάλλεται από ανθρώπους καλής θέλησης».
Για τον νέο Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, ανέφερε πως «είναι εξαιρετικός άνθρωπος. Εχει διαμείνει στην Ελλάδα πολλά χρόνια σπουδάζοντας εκεί και επί πλέον πέρασε 5 χρόνια στο Αγιο Ορος. Είναι πολύ πνευματικός και πολύ μορφωμένος άνθρωπος».
*Ο κ. Θ. Καλμούκος είναι εκκλησιαστικός συντάκτης στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ