Αστάθμητοι παράγοντες, μηχανορραφίες και παιχνίδια εντυπώσεων πριν τη Σύνοδο
Η εκτίμηση που μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, είναι πως σαφέστατα ο Μητροπολίτης Γεώργιος, όχι μόνο ξεκινά από ευνοϊκή αφετηρία λόγω της στήριξης που λαμβάνει από άλλα πέντε μέλη της Συνόδου, αλλά είναι και πιο κοντά σε εκείνους τους Ιεράρχες που αμφιταλαντεύονται.
Το βράδυ της Κυριακής, γύρω στις δέκα, όταν ο Γιάννης Χαριλάου έκλεινε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το κεφάλαιο των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, που ομολογουμένως, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης όσο και σε επίπεδο αδιάβλητου διαδικασίας, ήταν άψογες, ουσιαστικά κήρυσσε και την έναρξη του δεύτερου γύρου του δρόμου μέχρι την εκλογή Αρχιεπισκόπου.
Ενός δεύτερου γύρου, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα είναι έντονος, πολύ πιο σκληρός και με χοντρό παρασκήνιο και που θα ξεφύγει κατά πολύ από τους χαμηλούς τόνους και το ήπιο κλίμα που χαρακτήριζε μέχρι σήμερα τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές.
Κι αυτό διότι πλέον το μπαλάκι έχει φύγει από τα χέρια του λαού, ο οποίος χωρίς πολλά πολλά εξέφρασε την άποψη του μέσω της εκλογικής διαδικασίας και βρίσκεται στα χέρια των δεκαέξι Συνοδικών, οι οποίοι μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα κληθούν να αποφασίσουν τον διάδοχο του Χρυσόστομου Β΄.
Άλλωστε η Εκκλησία, όχι μόνο της Κύπρου αλλά γενικότερα, μας έχει συνηθίσει όταν καλείται να επιλέξει ένα Μητροπολίτη ή ένα Αρχιεπίσκοπο να καταφεύγει στις συνήθεις θρησκευτικές ραδιουργίες που παραπέμπουν και στις βυζαντινές μηχανορραφίες που για αιώνες απασχολούσαν τον κλήρο και τον λαό. Δεν είναι ούτε κάτι ξένο, ούτε κάτι άγνωστο στους Άγιους Πατέρες. Με ανάλογο τρόπο άλλωστε εκλέχθηκε το 2006 ο Μακαριστός Χρυσόστομος Β΄. Είναι με λίγα λόγια στο DNA της Εκκλησίας
Το ερώτημα για τα σημερινά δεδομένα, είναι σε ποιο βαθμό οι Συνοδικοί θα επιτρέψουν ανάλογες καταστάσεις και θα εμπλακούν σε μια βαθιά παρασκηνιακή διαδικασία, έτσι ώστε να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα των Εκλογών. Τα εχέγγυα πάντως για να συμβεί κάτι τέτοιο υπάρχουν και πλέον απομένει να διαφανεί εάν η ιστορία θα επαναληφθεί 16 χρόνια μετά. Εξάλλου, ως ένα βαθμό επαναλαμβάνεται, αφού όπως και το 2016, οι τρεις πόλοι ήταν σχεδόν οι ίδιοι. Από τη μια, όπως και το 2006, ο Λεμεσού Αθανάσιος, από την άλλη ο Ταμασού Ησαίας, ο οποίος αποτελεί τον εκλεκτό και κατά κάποιο τρόπο τον διάδοχο του Κύκκου Νικηφόρου, και στη μέση ο Πάφου Γεώργιος στη θέση βέβαια του τότε Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τελικά αποτελέσματα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών-Έκανε την ανατροπή ο Πάφου
Αυτό που διαφέρει είναι η διαδικασία. Το 2006 για να καταφέρει να εκλεγεί ο Χρυσόστομος χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει όλη την τέχνη που διέθετε και να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που είχε στη διάθεση του για να κυριαρχήσει σε μια σκληρή και σύνθετη διαδικασία που ισορροπούσε μεταξύ κλήρου και λαού. Σήμερα, οι τρεις Μητροπολίτες τίθενται ξεκάθαρα ενώπιον της Συνόδου, η οποία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το ποιος θα εκλεγεί.
Και μπορεί με απλά μαθηματικά να καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως ο Μητροπολίτης Πάφου ξεκινά από ευνοϊκή θέση τη μάχη, ωστόσο είναι ξεκάθαρο και διαφαίνεται και μέσα από τις διάφορες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πως υπάρχουν ακόμη Ιεράρχες που αμφιταλαντεύονται και θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις αναλόγως των εξελίξεων αλλά και των όσων θα ακούσουν από αυτούς που ζητούν την ψήφο τους.
Και αυτές οι εξελίξεις δεν είναι κάτι αόριστο. Είναι μια σειρά γεγονότων που θα εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες μέχρι την εκλογή Αρχιεπισκόπου. Αν και δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από πουθενά, εξελίξεις όπως κάποια ενδεχόμενη παρέμβαση από το Φανάρι προς συγκεκριμένους Μητροπολίτες που αμφιταλαντεύονται ή υποσχέσεις που ενδεχομένως να δοθούν προς συγκεκριμένους Ιεράρχες θα καθορίζουν και τις τελικές ισορροπίες εντός της Συνόδου.
Η εκτίμηση που μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, είναι πως σαφέστατα ο Μητροπολίτης Γεώργιος, όχι μόνο ξεκινά από ευνοϊκή αφετηρία λόγω της στήριξης που λαμβάνει από άλλα πέντε μέλη της Συνόδου, αλλά είναι και πιο κοντά σε εκείνους τους Ιεράρχες που αμφιταλαντεύονται.
Από την άλλη, εάν πείσει τους Συνοδικούς, ο Μητροπολίτης Λεμεσού μπορεί να κάνει την έκπληξη και να ανατρέψει την πλειοψηφία του Γεώργιου. Η κατάσταση είναι ρευστή και σύνθετη και όσο κι αν προσπαθήσει κανείς σήμερα να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις των Συνοδικών θα δυσκολευτεί να προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Πιάνοντας έναν έναν τους Συνοδικούς, που τις τελευταίες ημέρες το όνομα τους εντάχθηκε στη λίστα των μη δεδομένων για κανένα εκ των τριών υποψηφίων, συναντάμε πρώτο τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο. Πρόκειται για έναν Ιεράρχη που τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε ίσως και τον πιο στενό συνεργάτη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, χωρίς ωστόσο να αναπτύσσει στενότερες σχέσεις και με τους υπόλοιπους Ιεράρχες της αρχιεπισκοπικής ομάδας. Μάλιστα, το γεγονός ότι η προσπάθεια του να αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή απέτυχε λόγω των φιλοδοξιών άλλων Ιεραρχών μεταξύ των οποίων και ο Πάφου, δεν είναι σίγουρο πόσο βοήθησε τις σχέσεις τους. Ωστόσο, οι φήμες που τον φέρουν ως έναν εκ των βασικών υποψηφίων για τη θέση του Μητροπολίτη Πάφου, σε περίπτωση που ο Γεώργιος μετακομίσει στην Αρχιεπισκοπή, αναμφίβολα αποτελεί ένα πολύ δυνατό κίνητρο για τον ίδιο ώστε να παρέχει στήριξη στον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο.
Στην ίδια λίστα βρίσκεται και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο οποίος ήταν ένας εκ των έξι υποψηφίων για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Αν και προερχόμενος από τη Μονή Κύκκου, όπως και ο ένας εκ των τριών υποψηφίων, Μητροπολίτης Ταμασού Νικηφόρος, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη προς αυτόν. Αντίθετα οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας που διατηρεί με τη Μητρόπολη Λεμεσού, ίσως να είναι αυτοί που θα καθορίσουν την προσωπική του επιλογή.
Τρίτος στη λίστα ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ο οποίος επίσης αποκλείστηκε από την πρώτη φάση των Εκλογών. Η ιδιαίτερη περίπτωση του Μόρφου, λόγω του ιδιόμορφου χαρακτήρα του, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για προβλέψεις, πέραν από το προφανές, ότι δεν θα στηρίξει τον Ταμασού Ησαία, κυρίως λόγω διαφορετικής κοσμοθεωρίας και προσέγγισης κοινωνικών και θεολογικών ζητημάτων. Από εκεί και πέρα με όρους θεολογίας θα έλεγε κανείς πως βρίσκεται πιο κοντά και συμφωνεί σε μια σειρά από ζητήματα με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, ωστόσο οι πληροφορίες τον φέρουν να συζητά τη στήριξη του Πάφου Γεώργιου. Συνεπώς η στάση του αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό αν και δεν αποκλείεται να είναι και αυτή που θα καθορίσει το ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος.
Τέταρτος στη λίστα ο Κωνσταντίας Βασίλειος, η δήλωση του οποίου το βράδυ των εκλογών αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης, με θεολόγους, δημοσιογράφους και αναλυτές να επιχειρούν να την αποκωδικοποιήσουν. Υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά δήλωσε πως η ψήφος του λαού είναι ιερή και η Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να τη λάβει υπόψη. Κάτι που μεταφράστηκε από κάποιους ως έμμεση πρόθεση να στηρίξει τον Μητροπολίτη Λεμεσού, στο πλαίσιο και της παρασκηνιακής ρήξης που επήλθε στις σχέσεις του με τον Πάφου στη διάρκεια της προεκλογικής. Ωστόσο η καλές σχέσεις που διατηρούσε με τον Πάφου Γεώργιο, η κοινή θεώρηση των πραγμάτων, καθώς και σχετικές παραινέσεις που ίσως δεχθεί από τρίτους, εντός ή εκτός Κύπρου, ίσως να τον πείσουν για να στηρίξει τον τοποτηρητή του θρόνου.
Από χθες πάντως ξεκίνησαν οι πρώτες επαφές μεταξύ των Ιεραρχών, με τον Μητροπολίτη Λεμεσού να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να συνομιλήσει με Συνοδικούς, έτσι ώστε να ανιχνεύσει προθέσεις και να καταθέσει τις δικές του θέσεις. Πράγμα που αναμένεται να πράξουν και οι άλλοι δύο υποψήφιοι. Οι επαφές αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο 24ωρο ενόψει και της Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Πέμπτης, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για ενστάσεις που τυχών κατατεθούν. Εάν βέβαια δεν υπάρξουν ενστάσεις, κάτι που θεωρείται το πιθανότερο να συμβεί, η Ιερά Σύνοδος θα καθορίσει την ημερομηνία που θα συνέλθει για τη ψηφοφορία ανάμεσα στους τρεις. Την ημέρα δηλαδή που θα ενθρονιστεί ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος, η οποία τοποθετείται χρονικά το τελευταίο πενθήμερο του χρόνου.
Πηγή: https://www.reporter.com.cy/