Dogma

Χιλιάδες ομογενείς έδωσαν το «παρών» στην εθνική μας παρέλαση στη Βοστώνη

Η Μεσσηνία και η Λακωνία ήταν από τα πρώτα μέρη στην Ελλάδα που έστειλαν μετανάστες στις ΗΠΑ, και οι ομοσπονδίες τους είναι από τις ιστορικότερες. Εγινε, μάλιστα, πριν από λίγες μέρες και η αδελφοποίηση Καλαμάτας και Λόουελ της Μασαχουσέτης, ενώ σε λίγο καιρό θα γίνει και η αδελφοποίηση Αθήνας και Βοστώνης.

Για τους Ελληνοαμερικανούς, η παρέλαση για την 25η Μαρτίου είναι ζήτημα ύψιστου συμβολισμού, όχι μόνον για λόγους εθνικής συγκίνησης, αλλά κυρίως ομοψυχίας. Ολοι δίνουν το «παρών», από τον επιτυχημένο επιχειρηματία μέχρι τα νήπια και από τους πολιτευτές μέχρι τις νοικοκυρές και τις γιαγιάδες. Η προετοιμασία της κρατάει μήνες και οι τελετάρχες επιλέγονται προσεκτικά. Μιας και απαιτούνται ειδικές άδειες από κάθε πολιτεία, η ημέρα στην οποία πραγματοποιείται η παρέλαση δεν ταυτίζεται χρονικά με τον Ευαγγελισμό, αλλά γίνεται γιορτή για ολόκληρη την πόλη.

Το ίδιο συνέβη και την Πρωτομαγιά, όταν το Greek Parade διοργανώθηκε στη Βοστώνη, ένα μέρος που έχει πολύ έντονο το στοιχείο του ελληνισμού, όπως και ολόκληρη η Νέα Αγγλία. Αλλωστε, από αυτά τα λιμάνια, όπως και από τη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες μετανάστες πέρασαν κατά κύματα στην Αμερική και πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Την παράσταση όπως πάντα έκλεψαν οι Εύζωνες που ήταν Ελληνόπουλα της Βοστώνης με τις στολές τους. Στην παρέλαση εμφανίστηκε και η πιο σεβάσμια μορφή, ο «Νέστορας» των Ελληνοαμερικανών πολιτικών, Μάικλ Δουκάκης, ο οποίος ξεκίνησε τη μεγαλειώδη καριέρα του ως κυβερνήτης της Μασαχουσέτης. Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο πρόξενός μας στη Βοστώνη Στράτος Ευθυμίου, καθώς και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, ενώ πρωτοστάτησε και η δήμαρχος της Βοστώνης, Μισέλ Γου, η οποία φορούσε στον λαιμό ένα μαντίλι σε χρώματα γαλάζιου και λευκού που της είχε κάνει δώρο ο Κώστας Μπακογιάννης. Αυτό συνέβη σε πρόσφατη επίσκεψη όταν ο δήμαρχος Αθηναίων την κάλεσε να έρθει στην Ελλάδα και να παρακολουθήσει τον αυθεντικό Μαραθώνιο. Προηγήθηκε της παρέλασης, βέβαια, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου.

Ο καιρός ήταν θαυμάσιος, και έτσι η προσέλευση των ομογενών ήταν αθρόα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια πολλές από τις παρελάσεις αλλά και τις εκδηλώσεις είχαν ακυρωθεί λόγω της πανδημίας, οπότε υπήρχε δίψα για να βρεθούν ξανά όλοι μαζί σε μια συγκέντρωση όπου γίνεται στην καρδιά της πόλης, στην Μπόιλστον Στριτ, τον δρόμο του Μαραθωνίου. Ιδιαίτερα υπερήφανοι ήταν φέτος οι Μεσσήνιοι ομογενείς, καθώς ήρθε προσκεκλημένος ο δήμαρχος της Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Η Μεσσηνία και η Λακωνία ήταν από τα πρώτα μέρη στην Ελλάδα που έστειλαν μετανάστες στις ΗΠΑ, και οι ομοσπονδίες τους είναι από τις ιστορικότερες. Εγινε, μάλιστα, πριν από λίγες μέρες και η αδελφοποίηση Καλαμάτας και Λόουελ της Μασαχουσέτης, ενώ σε λίγο καιρό θα γίνει και η αδελφοποίηση Αθήνας και Βοστώνης.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/