Αρχισε χθες στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από εκατό ηγέτες από όλο τον κόσμο. Βασικός στόχος της είναι η εξεύρεση κοινών λύσεων για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και την αποτροπή περαιτέρω αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Τη σημερινή κατάσταση και την πρόκληση που επιφυλάσσει η κλιματική κρίση για το μέλλον, σκιαγράφησε παραστατικά στην εναρκτήρια ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Βρισκόμαστε στον δρόμο προς μία κλιματική κόλαση», τόνισε. «Τις επόμενες ημέρες ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει ένα νέο ορόσημο και θα ξεπεράσει τα οκτώ δισεκατομμύρια. Τι θα απαντήσουμε σχετικά με το τι κάναμε για τον πλανήτη μας; Σήμερα όλοι δίνουμε μάχη για τη ζωή μας και τη χάνουμε. Οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου διαρκώς αυξάνονται, όπως και η παγκόσμια θερμοκρασία. Ο πλανήτης προσεγγίζει με μεγάλη ταχύτητα ένα σημείο μηδέν που θα καταστήσει μη αναστρέψιμο το κλιματικό χάος. Βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς την κλιματική κόλαση και το πόδι μας παραμένει κολλημένο πάνω στο γκάζι», υπογράμμισε.
Σε αποστροφή του λόγου του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι ο στόχος χαλιναγώγησης της θερμοκρασιακής αύξησης στον 1,5 βαθμό Κελσίου επιβιώνει «με μηχανική υποστήριξη» και ότι προσεγγίζουμε το σημείο χωρίς επιστροφή». Θέτοντας, επίσης, τους στόχους της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (COP27) o Γκουτέρες επισήμανε την ανάγκη «συμφωνίας μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, τη σύναψη μιας συνθήκης κλιματικής αλληλεγγύης προκειμένου όλες οι χώρες να καταβάλουν προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου, τη μη υπέρβαση της αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου», υπογραμμίζοντας ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την επιτυχή κατάληξη της συνθήκης επωμίζονται οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα. «Η παγκόσμια κοινότητα έχει δύο επιλογές: να συνεργαστεί ή να αφανιστεί. Είτε θα γίνει πραγματικότητα η συνθήκη κλιματικής αλληλεγγύης, είτε συλλογικά υπογράφουμε μία συμφωνία αυτοχειρίας», κατέληξε.
Οικονομική αλληλεγγύη
«Η παγκόσμια κοινότητα έχει δύο επιλογές: να συνεργαστεί ή να αφανιστεί», τόνισε από το βήμα της διάσκεψης ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Για την ανάγκη κλιματικής ισότητας έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, απευθύνοντας έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να αποφύγουν τις διχαστικές πολιτικές όσον αφορά το περιβάλλον. «Θα πρέπει να υιοθετήσουμε πρόγραμμα οικονομικής αλληλεγγύης προτού ζητήσουμε από τα κράτη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν πριν από 12 χρόνια για τη χαλιναγώγηση της κλιματικής αλλαγής και οι πλουσιότερες χώρες να βρουν έναν τρόπο να χορηγήσουμε 100 δισεκατομμύρια δολάρια στα πιο φτωχά κράτη ώστε να καταφέρουν να προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες». Επίσης, ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αποκλίνει από τον στόχο της για το κλίμα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά, περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της COP27 η ανάγκη αποζημίωσης των ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή χωρών για τις δραματικές συνέπειές της. Πρόκειται για ένα θέμα που θεωρείτο «ταμπού» από τα ανεπτυγμένα κράτη, τα οποία είναι και οι μεγαλύτεροι ρυπαντές. Αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει οριστική απόφαση επ’ αυτού πριν από το 2024. O Γάλλος πρόεδρος, άλλωστε, συνεχάρη τους αρχηγούς των αναπτυσσόμενων κρατών για το θάρρος τους να προωθήσουν το θέμα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκαλεί στις χώρες τους η κλιματική αλλαγή.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, λαμβάνοντας τον λόγο, τόνισε ότι ο πόλεμος κατά της κλιματικής αλλαγής μπορεί να εξελιχθεί σε «παγκόσμια αποστολή για την καθαρή ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», ενώ αναμένεται να εξαγγείλει προγράμματα ύψους 200 εκατ. στερλινών για την προστασία των δασών και την ανάπτυξη καθαρής τεχνολογίας στα αναπτυσσόμενα κράτη, ζητώντας από τους παγκόσμιους ηγέτες να «κινηθούν ταχύτερα και πιο δυναμικά σε επενδύσεις για καθαρές μορφές ενέργειας «προκειμένου να αποτραπεί το κλιματικό χάος». Στο πλαίσιο της διάσκεψης, ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι με την οποία συζήτησαν για το μεταναστευτικό.
Ελλειψη γης για ελιές
Τέλος, τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επισημαίνει μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα στη νότια Ισπανία και το Ερευνητικό Κέντρο Γεωδιαστημικών Επιστημών της Πορτογαλίας, η οποία ερεύνησε εάν θα καταφέρει να προσαρμοστεί η βιομηχανία παραγωγής ελαίου στις νέες κλιματικές συνθήκες. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η παρατεταμένη ξηρασία και οι θερμότεροι χειμώνες θα περιορίσουν σημαντικά τις γαίες που είναι κατάλληλες για καλλιέργειες ελιάς, μειώνοντας την ελαιοπαραγωγή κατά 30% μέχρι τα τέλη του αιώνα.
REUTERS, A.P.