Δέηση στη θάλασσα για τον «Μίλτον» με ιερείς του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας
Ακόμα και μερικές ώρες πριν μπει από τη Δυτική ακτή της Φλόριδας ο δεύτερος μέσα σε λίγες μέρες καταστροφικός τυφώνας «Μίλτον», οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι της πολιτείας είναι «μποτιλιαρισμένοι» από τα αυτοκίνητα οι επιβάτες των οποίων προσπαθούν να απομακρυνθούν προς βορρά και προς νότο.
(Ο ομογενής Νίκος Τίδης προετοιμάζεται για «σκηνικό πολέμου» στην Τάμπα και μιλάει στον «Ε.Κ.»
Χιλιάδες κάτοικοι της Φλόριδας φεύγουν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον κυκλώνα Μίλτον)
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, την Τετάρτη, τις μεταμεσημβρινές ώρες, προβλέπεται ότι ο τυφώνα, «γίγαντας» όπως έχει χαρακτηριστεί, θα βρίσκεται στη θάλασσα, στο ύψος περίπου της Σαρασότα. Το «μάτι» του τυφώνα αναμένεται ότι θα «ακουμπήσει» τη δυτική ακτή της Φλόριδας, λίγο νότια του Κόλπου της Τάμπα, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, ως κατηγορία 4. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι προβλέπεται μια κάποια εξασθένηση της δύναμης του τυφώνα. Τις προηγούμενες ώρες θα υπάρχουν θυελλώδεις άνεμοι και ισχυρές βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής ακτής.
Ο «Μίλτον» δεν ακολουθεί από την αρχή που σχηματίστηκε στη δυτική πλευρά του Κόλπου του Μεξικού, μια σταθερή πορεία, αλλά κάνει διάφορες μικρές, ή μεγαλύτερες αλλαγές. Προβλέπεται ότι θα διασχίσει ολόκληρη τη Φλόριδα και θα «βγει» από την πολιτεία προς τον Ατλαντικό, τις μεταμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης.
Πολλοί ομογενείς έχουν ακολουθήσει τις οδηγίες των τοπικών αργών και εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, φεύγοντας προς διάφορες άλλες περιοχές. Οσοι από αυτούς δεν προτίμησαν να πάνε στις διπλανές πολιτείες, κατέφυγαν στο Ταλαχάσι και στο Πάναμα Σίτι προς τα βόρεια, και στο Νέιπλς και στο Μαϊάμι, προς τα νότια.
Ιδιαίτερη αναστάτωση επικρατεί στο ελληνικό χωριό, Τάρπον Σπρινγκς, σπίτια και επιχειρήσεις του οποίου υπέστησαν ζημιές από τον προηγούμενο τυφώνα, «Ελένη».
Στις αρχές της εβδομάδας, ο ιερατικός προϊστάμενος της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Νικολάου, Τάρπον Σπρινγκς, π. Aθανάσιος Χαριλάου, κρατώντας την εικόνα του Αγ. Νικολάου, μαζί με τον π. Πάππα Φάνη, έκαναν στο κοντινό Σάνσετ Μπιτς, δέηση για την απομάκρυνση του τυφώνα που απειλεί ζωές.
Δεήσεις έγιναν στις διάφορες ελληνικές εκκλησίες γύρω από τον Κόλπο της Τάμπα, όπως και στην υπόλοιπη Φλόριδα, για την απομάκρυνση του «Μίλτον».
Ο πρώην δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος Αλαχούζος, γνώρισε αρκετές έκτακτες καιρικές καταστάσεις στην περιοχή και συνεργαζόταν συνεχώς με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε προηγούμενο τυφώνα ήταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τον είχε συγχαρεί για το έργο του σ’ εκείνες τις δύσκολες στιγμές.
«Είδα πολλά στο διάσημα της δημαρχίας μου, αλλά και πριν, αλλά αυτός ο τυφώνας, είναι ο πιο δυνατός και απειλητικός», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Αλαχούζος είναι θύμα του προηγούμενου τυφώνα, «Ελένη». Το σπίτι του, στο Τάρπον Σπρινγκς, υπέστη πολλές ζημιές από τις πλημμύρες.
«Εύχομαι να εξασθενήσει ο ‘Μίλτον’ για να μην έχουμε απώλειες σε ανθρώπους και περιουσίες»,τόνισε ο κ. Αλαχούζος. «Κουράγιο σε όλους μας».
Παρά τον πολύ αργό ρυθμό της κίνησης στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, με τους κατοίκους που έφευγαν, σημειώθηκαν αρκετά δυστυχήματα, όταν κάποιοι οδηγοί έφυγαν από το οδόστρωμα και οδήγησαν με ταχύτητα από τη λωρίδα εκτάκτων αναγκών και τη βλάστηση.
Απελπιστική ήταν η κατάσταση όταν πολλά αυτοκίνητα «ξέμειναν” από βενζίνη, δεν μπορούσαν πλέον να κινηθούν και αδυνατούσαν να μεταφερθούν σε πρατήρια βενζίνης, τα αποθέματα των οποίων είχαν ήδη τελειώσει.
Ολα τα φημισμένα πάρκα στο Ορλάντο έκλεισαν, εκτός από το Ντίσνεϋ που λειτουργούσε, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Ολες τις προηγούμενες ημέρες οι αρχές έστελναν μηνύματα στα τηλέφωνα των κατοίκων, για να τα εγκαταλείψουν και να φύγουν, εφόσον βρίσκονται σε προκαθορισμένες επικίνδυνες ζώνες. Από τις αρχές της εβδομάδας είχαν αρχίσει να λειτουργούν τα ειδικά «σέλτερ» για τις περιπτώσεις εκτάκτων καιρικών συνθηκών.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας