Δεκάδες τάφοι βεβηλώθηκαν σε ιστορικό χριστιανικό κοιμητήριο στην Ιερουσαλήμ- Φωτογραφίες
Δεκάδες τάφοι σε ένα προτεσταντικό κοιμητήριο της Ιερουσαλήμ βεβηλώθηκαν, ανέφεραν τοπικοί χριστιανοί αξιματούχοι εκφράζοντας “μεγάλη ανησυχία”.
Η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα.
Σταυροί πεσμένοι στη γη και ανασκαμμένοι τάφοι ανακαλύφθηκαν στο προτεσταντικό κοιμητήριο του όρους Σιών, δίπλα στο Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ όπου ο Ιησούς δείπνησε για τελευταία φορά με τους Αποστόλους, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση.
“Ανακαλύψαμε περισσότερες από 30 σπασμένες ταφόπλακες και σταυρούς”, ανέφερε ο Χόσαμ Ναούμ, αγγλικανικός επίσκοπος στην Ιερουσαλήμ.
Εικόνες από κύκλωμα βιντεοεπιτήρησης που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ δείχνουν δύο άνδρες που φορούν την παραδοσιακή ενδυμασία των ορθόδοξων Εβραίων την ώρα που πετούν πέτρες και ξεθεμελιώνουν στήλες.
“Αυτές οι εγκληματικές ενέργειες υποκινήθηκαν από τον φανατισμό και το μίσος κατά των χριστιανών”, κατήγγειλε η επισκοπή της Ιερουσαλήμ σε μια ανακοίνωση, σημειώνοντας επίσης τα πλάνα από το κύκλωμα βιντεοεπιτήρησης.
“Δεν είμαστε μόνο ανήσυχοι αλλά και πολύ λυπημένοι”, δήλωσε ο Χόσαμ Ναούμ, διευκρινίζοντας πως η ιστορία του κοιμητηρίου ανάγεται στα μέσα του 19ου αιώνα και περιλαμβάνει τους τάφους πολλών μελών του κλήρου, επιστημόνων και πολιτικών.
Ορισμένοι από αυτούς “είναι πολύ σημαντικά πρόσωπα που είχαν συμβάλει στην ιστορία της Ιερουσαλήμ και στη ζωή των ανθρώπων εδώ”, πρόσθεσε.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο Twitter πως “αυτή η ανήθικη ενέργεια είναι μια προσβολή στη θρησκεία”.
Το όρος Σιών, όπου έλαβε χώρα ο Μυστικός Δείπνος σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, είναι επίσης σημαντικό για τους Εβραίους που πιστεύουν ότι εκεί έχει ταφεί ο βασιλιάς Δαυίδ.
Τον Δεκέμβριο του 2021, αξιωματούχοι των Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ είχαν δηλώσει πως οι χριστιανοί έχουν γίνει “ο στόχος επαναλαμβανόμενων επιθέσεων εκ μέρους ριζοσπαστικών και περιθωριακών ομάδων” στην Ιερουσαλήμ και αλλού στους Ιερούς Τόπους.
Είχαν καταγγείλει την απραξία των αρχών, κατηγορίες που είχαν χαρακτηριστεί τότε “αβάσιμες” από την ισραηλινή διπλωματία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ