Dogma

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ – Ε.Ε για την θρησκευτική περιτομή

Το Ισραήλ καταδίκασε σήμερα μια απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία χαρακτηρίζεται "παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας" η περιτομή των αγοριών για θρησκευτικούς λόγους, η οποία εφαρμόζεται στον ιουδαϊσμό και το Ισλάμ.

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Το Ισραήλ καταδίκασε σήμερα μια απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία χαρακτηρίζεται «παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας» η περιτομή των αγοριών για θρησκευτικούς λόγους, η οποία εφαρμόζεται στον ιουδαϊσμό και το Ισλάμ.

«Το Ισραήλ καλεί το Συμβούλιο να αναθεωρήσει αμέσως αυτή την απόφαση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε την Τρίτη (με 78 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 15 αποχές) μια απόφαση με την οποία καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα εναντίον των «παραβιάσεων της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών».

Ζητάει να «καταδικασθούν δημόσια οι πιο επιβλαβείς πρακτικές, όπως οι ακρωτηριασμοί των γυναικείων γεννητικών οργάνων, και να θεσπισθεί νομοθεσία που να τις απαγορεύει, καθώς και να «προσδιοριστούν με σαφήνεια ιατρικές, υγειονομικές και άλλες προϋποθέσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές όταν πρόκειται για πρακτικές που είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένες σε ορισμένες θρησκευτικές κοινότητες, όπως η μη ιατρικά δικαιολογημένη περιτομή νεαρών αγοριών».

Υπενθυμίζοντας πως η περιτομή είναι μια αρχαία παράδοση στον ιουδαϊσμό, το ισλάμ και ένα τμήμα της χριστιανοσύνης, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει πως η απόφαση αυτή «τροφοδοτεί τις ρατσιστικές και μισαλλόδοξες τάσεις στην Ευρώπη».

«Οποιαδήποτε σύγκριση αυτής της παράδοσης με τη βάρβαρη και καταδικαστέα πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων προέρχεται στην καλύτερη περίπτωση από βαθιά άγνοια και στην καλύτερη γίνεται με πρόθεση δυσφήμησης και αντιθρησκευτικό μίσος», εκτιμά ο υπουργός υπενθυμίζοντας τα επιστημονικά αναγνωρισμένα ιατρικά οφέλη της περιτομής.

Η απόφαση συνιστά «να υιοθετούνται ειδικές νομικές προβλέψεις ώστε ορισμένες επεμβάσεις και πρακτικές να μην πραγματοποιούνται πριν το παιδί φθάσει σε ηλικία που να μπορεί να πει τη γνώμη του». Στους εβραίους και τους μουσουλμάνους, η περιτομή γίνεται εν γένει μέσα στην εβδομάδα που ακολουθεί τη γέννηση του παιδιού.