Dogma

Εξόδιος Ακολουθία μακαριστού Πρωτοπρ. Γεωργίου Αθανασιάδη στη Μελβούρνη

Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος ανέγνωσε συγκινημένος ένα γράμμα που του απέστειλε ο μακαριστός κληρικός λίγες ημέρες προ της εκδημίας του. Πρόκειται για ένα γράμμα, το οποίο, τόσο από το περιεχόμενό του, όσο και από το ύφος, αναδεικνύει το εκκλησιαστικό ήθος του π. Γεωργίου.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Clayton της Μελβούρνης, τελέστηκε την Τετάρτη, 8 Μαρτίου, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Αθανασιάδη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Κερασούντος κ. Ευμένιος και εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος, καθώς επίσης πολλοί κληρικοί από την Πολιτεία της Βικτώριας, συγγενείς του κοιμηθέντος κληρικού και πλήθος ενοριτών του Αγίου Σπυρίδωνος, οι οποίοι με συγκίνηση αποχαιρέτησαν τον αγαπητό τους εφημέριο, προσευχόμενοι για την ανάπαυση της ψυχής του.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, κατά τον επικήδειο λόγο που εκφώνησε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πράγματι ο μακαριστός κληρικός θα γίνει δεκτός στη χορεία των αγίων και των δικαίων.

«Ο π. Γεώργιος, ένα πρόσωπο ευλογημένο, αγωνίστηκε για πολλά χρόνια μέσα στην Εκκλησία για να κηρύξει τον Χριστό και να δώσει στους ανθρώπους τη σωτηρία», υπογράμμισε και συνέχισε: «Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε ότι υπήρξαν και κάποιες δοκιμασίες στη ζωή του αειμνήστου π. Γεωργίου. Αλλά βλέπετε πως ο Θεός τόσο πολύ ευλόγησε την πορεία του, που αυτή τη στιγμή φεύγει από την παρούσα ζωή δεδοξασμένος και ευλογημένος, με την παρουσία όλου του τοπικού κλήρου και όλων σας, ανθρώπων που τόσο πολύ αγαπήσατε τον π. Γεώργιο και τόσο πολύ δεχτήκατε τις συμβουλές του, κυρίως την τελευταία προτροπή και συμβουλή του, να έρθετε όλοι στο σώμα της κανονικής Εκκλησίας».

Υπενθυμίζοντας, εξάλλου, έναν λόγο του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου, ότι το σχίσμα μέσα στην Εκκλησία, ούτε το αίμα του μαρτυρίου δεν μπορεί να το ξεπλύνει, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως ο μακαριστός π. Γεώργιος «μπορεί να πέρασε την περιπέτειά του, παρά ταύτα δεν ξέχασε ποτέ ότι αυτό που τελικά μάς σώζει είναι η Εκκλησία. Ότι εμείς κληθήκαμε για να σωθούμε από την Εκκλησία, όχι να σώσουμε την Εκκλησία».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει και Άγιοι της Εκκλησίας μας, οι οποίοι, για ορισμένο χρονικό διάστημα, είχαν παύσει να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Όμως, στη συνέχεια, ήλθαν εις εαυτόν και επανεντάχθηκαν στο σώμα της κανονικής Εκκλησίας, συνειδητοποιώντας πως η σύνδεση με τον εκάστοτε κανονικό Επίσκοπο ή Αρχιεπίσκοπο συντελεί στον αγιασμό κατά τους ιερούς κανόνες, ενώ, στον αντίποδα, το σχίσμα συντελεί στον δαιμονισμό. Τούτων δοθέντων, ο Σεβασμιώτατος διαβεβαίωσε πως ο π. Γεώργιος «φεύγει από αυτή τη ζωή, έχοντας τη σφραγίδα της αγιότητος».

«Διότι εσφράγισε τη ζωή του εκκλησιαστικά και όχι εγωκεντρικά. Και το τέλος της ζωής του δείχνει ότι δεν εργάστηκε για τον εαυτό του, αλλά εργάστηκε για την Εκκλησία. Το τέλος της ζωής του δείχνει ότι δεν εργάστηκε προς ίδιον όφελος και για προσωπική δόξα, αλλά εργάστηκε για τη δόξα του Χριστού», συμπλήρωσε.

Καταληκτικά, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος ανέγνωσε συγκινημένος ένα γράμμα που του απέστειλε ο μακαριστός κληρικός λίγες ημέρες προ της εκδημίας του. Πρόκειται για ένα γράμμα, το οποίο, τόσο από το περιεχόμενό του, όσο και από το ύφος, αναδεικνύει το εκκλησιαστικό ήθος του π. Γεωργίου. Δι᾽ αυτού, ενημέρωνε τον Ποιμενάρχη του για την επιδείνωση της υγείας του, η οποία δεν του επέτρεπε πλέον να ασκεί, όπως η συνείδησή του τού υπαγόρευε, τα καθήκοντά του Ιερατικώς Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος. Και ζητούσε από τον Σεβασμιώτατο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαδοχή του. Με την παράκληση, ταυτόχρονα, να του επιτρέψει να συνεχίσει να διακονεί, ανάλογα με τις δυνάμεις του, είτε στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος είτε σε οποιαδήποτε άλλη εκκλησία που θα του υποδείκνυε ο Αρχιεπίσκοπος, άνευ οιασδήποτε χρηματικής ή άλλης αμοιβής.

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του γράμματος, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «τέτοιοι κληρικοί πρέπει να διακονούν την Εκκλησία μας» και προσέθεσε με έμφαση ότι ο μακαριστός π. Γεώργιος «μπορεί κάποια στιγμή να βρέθηκε εκτός της Εκκλησίας, αλλά δεν την πρόδωσε ποτέ».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος διαβίβασε τις συλλυπητήριες ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην πρεσβυτέρα και στη θυγατέρα του αειμνήστου π. Γεωργίου, καθώς επίσης στους λοιπούς συγγενείς του, στον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Μάνταλο και σε όλα τα μέλη της Ενορίας – Κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος Clayton.

Μετά την Εξόδιο Ακολουθία, ακολούθησε η ταφή του μακαριστού κληρικού στο κοιμητήριο Northern Memorial Park, την οποία πραγματοποίησε, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος.