Έντονη κινητικότητα γύρω από το «καυτό» ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα
«Πλησιάζουμε στο να συνδεθεί το «Πατριαρχείο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας» σε μία εθνική Εκκλησία….» είπε ο Ουκρανός «Πατριάρχης» Φιλάρετος «φουντώνοντας» τις φήμες ότι επίκεινται εξελίξεις
Λουδάρος Ανδρέας
«Πλησιάζουμε στο να συνδεθεί το Πατριαρχείο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας σε μία Εθνική Εκκλησία….» είπε ο Ουκρανός Πατριάρχης Φιλάρετος κατά την Θ. Λειτουργία που τέλεσε την Κυριακή με αφορμή την επέτειο των 18 ετών από την ενθρόνιση του.
Ο «Πατριάρχης» Φιλάρετος, ο οποίος δεν αναγνωρίζεται από τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν ώστε η Ουκρανία να ενταχθεί στην Ε.Ε. «…και να ενωθούν άπαντες σε μία εθνική εκκλησία, που θα ζούμε με ειρήνη και αρμονία με την Ρωσική εκκλησία, αλλά και ως ανεξάρτητο κράτος και ανεξάρτητη εκκλησία. Πιστεύουμε ότι ο Θεός θα εισακούσει τις προσευχές των Ουκρανών Αγίων και θα μας παραχωρήσει αυτό το δώρο».
Τα λόγια αυτά του Ουκρανού «Πατριάρχη» έρχονται να προκαλέσουν ερωτηματικά για την πορεία των συνομιλιών σχετικά με το «ουκρανικό ζήτημα» επιβεβαιώνοντας εν μέρει, πηγές από την πλευρά της ρωσικής Εκκλησίας σύμφωνα με τις οποίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για το θέμα.
Παρά το γεγονός ωστόσο πως όλοι μιλούν για ενότητα, η αλλαγή των ισορροπιών στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην κορυφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
H Ρωσία θεωρεί casus belli την επιβολή νέων εκκλησιαστικών δεδομένων στην χώρα χωρίς την έγκριση της, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την άλλη θεωρεί πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί.
Εφόσον υπάρξει ενότητα στις τάξεις των Ορθοδόξων στην Ουκρανία, δεν αποκλείεται η Κωνσταντινούπολη να προχωρήσει στην έκδοση Τόμου που να δίνει στην Ουκρανία μια Αυτοκέφαλη Εκκλησία.
Αυτή τη στιγμή οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας έχουν διχαστεί σε τρεις «Εκκλησίες». Η μια υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Βλαδίμηρο, η οποία αναγνωρίζεται από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, η δεύτερη υπό τον «Πατριάρχη» Φιλάρετο, ο οποίος υπήρξε αρχιερέας του Πατριαρχείου της Ρωσίας και μια τρίτη υπό τον Αρχιεπίσκοπο Μεθόδιο.
Τα τελευταία χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκομένους προκειμένου να αρθεί το σχίσμα και να ενωθούν όλοι οι Ορθόδοξοι της Ουκρανίας σε μια Εκκλησία.
Ο Φιλάρετος παρά το γεγονός πως έχει αποσχιστεί από την επίσημη Εκκλησία, ελέγχει ένα πολύ μεγάλο αριθμό πιστών στην χώρα.
Είναι ο εκφραστής της θέσης του πλήρους «απογαλακτισμού» της Ουκρανίας από την Ρωσία αν και όπως σημείωσε ο ίδιος την Κυριακή, επιβάλλεται στην Ουκρανία να ενωθεί η Ορθόδοξος Εκκλησία κάτω από την «σκέπη» μιας ανεξάρτητης Εθνικής εκκλησίας σημειώνοντας πως «Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον της Ρωσικής Εκκλησίας. Όχι! Εμείς θα ζήσουμε με αγάπη και αρμονία με την Ρωσική Εκκλησία, ως αδελφή Εκκλησία…».
Για να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι για το Πατριαρχείο της Ρωσίας το «ουκρανικό ζήτημα» σημειώνουμε πως σχεδόν η μισή δύναμη της Μόσχας σε πιστούς, Κληρικούς και Ναούς βρίσκεται στην Ουκρανία.
Στην περίπτωση δηλαδή που το Οικουμενικό Πατριαρχείο δώσει «Αυτοκέφαλο» στην χώρα αυτή, το Πατριαρχείο της Ρωσίας θα χάσει την ίδια στιγμή την μισή του δύναμη ενώ θα χάσει άμεσα και την πρώτη θέση ως η πολυπληθέστερη Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Εξαρχίας του «Πατριαρχείου» της Ουκρανίας στην Ελλάδα: «Σήμερα το Πατριαρχείο Κιέβου και πάσης Ρούς Ουκρανίας υπό του Αγιοτάτου Πατριάρχη κ.κ.Φιλαρέτου , τριπλασίασε την δύναμη των κοινοτήτων, εκκλησιών, κληρικών και αρχιερέων. Αντιπροσωπεύει πάνω από 15 Εκατομμύρια Ορθοδόξων Ουκρανών εντός των συνόρων της χώρας και την συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών ανά τον κόσμο Ουκρανών».