Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μετά τα 17.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που έχουν εντοπιστεί σε 74 χώρες στον κόσμο!
Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι εξαιτίας της ευλογιάς των πιθήκων, είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Είναι η τρίτη φορά και η δεύτερη μέσα σε δυο χρόνια που ο Οργανισμός σημαίνει παγκόσμιο συναγερμό. Οι άλλες δυο συστάσεις που παραμένουν ακόμη ενεργές είναι για τον κορονοϊό και η συνεχιζόμενη προσπάθεια εξάλειψης της πολυομυελίτιδας.
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους τόνισε ότι η αρμόδια Επιτροπή του ΠΟΥ δεν μπορούσε να καταλήξει σε ομοφωνία για το αν η ευλογιά των πιθήκων πρέπει να χαρακτηριστεί παγκόσμιο ζήτημα υγείας. Ωστόσο, η εξάπλωση του ιού παγκοσμίως είναι ραγδαία και αποφάσισε ότι ήταν ζήτημα παγκόσμιας ανησυχίας.
«Η εκτίμηση του ΠΟΥ είναι ότι ο κίνδυνος της ευλογιάς των πιθήκων είναι μέτριος παγκοσμίως και σε όλες τις περιοχές, εκτός από την ευρωπαϊκή περιοχή, όπου αξιολογούμε τον κίνδυνο ως υψηλό», τόνισε.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εκτίμησε ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίων και στην εφαρμογή μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε επίσης συστάσεις με την ελπίδα πως θα ωθήσει τις χώρες να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και να προστατεύσουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο.
«Είναι ένα ξέσπασμα που μπορούμε να το σταματήσουμε με τις κατάλληλες στρατηγικές στις κατάλληλες ομάδες», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
«Είναι μία έκκληση για ανάληψη δράση, αλλά δεν είναι η πρώτη», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, υπεύθυνος καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ προσθέτοντας ότι ελπίζει πως αυτό θα οδηγήσει σε ανάληψη συλλογικής δράσης κατά της νόσου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και BBC