Φανάρι: Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της Συνόδου- Σε τροχιά αλλαγών οι Αρχιεπισκοπές Αμερικής, Αυστραλίας και Αγγλίας
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείο αύριο Πέμπτη 9 Μαΐου, καθώς στην ατζέντα αναμένεται να είναι οι αλλαγές στις Αρχιεπισκοπές Αυστραλίας, Αμερικής και Θυατείρων. Τρεις Αρχιεπισκοπές για τις οποίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης φαίνεται ότι έχει ήδη αποφασίσει να ολοκληρώσει τις αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς.
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του ομογενειακού τύπου, σύμφωνα με τα οποία τις τελευταίες ημέρες ασκούνται έντονες πιέσεις στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, προκειμένου να λάβει τις τελικές κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των Αρχιεπισκοπών Αμερικής, Αυστραλίας και Θυατείρων.
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι το χθεσινό άρθρο του Εθνικού Κήρυκα υπό τον τίτλο «Έκκληση προς τον Πατριάρχη», όπου μεταξύ άλλων τονίζεται εύγλωττα: «Απ’ άκρου εις άκρον της Αμερικής ο Ελληνισμός παρακολουθεί με δικαιολογημένη αγωνία το θέμα της διαδοχής του κ. Δημητρίου. Ζει την παρακμή στην οποία έχουν οδηγήσει την Εκκλησία μας οι διάδοχοι του Ιακώβου και υπομένει με αξιοσημείωτη καρτερικότητα τις συνέπειες. Εχει όμως φτάσει στα όριά του. Γι’ αυτό και θέλει να αποτρέψει μια νέα λάθος επιλογή. Γιατί αν επαναληφθεί, δεν θα την αντέξει ούτε η Ομογένεια, αλλά ούτε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης».
Η μετά Δημητρίου εποχή στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής
Μπορεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης να μην έχει ανοίξει τα… χαρτιά του, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, η οποία αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει έως τις 11 Μαΐου, θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα γραπτώς, στον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Αρχιεσκοπος Αμερικής Δημήτριος.
Βέβαια, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Δημήτριος έχει ζητήσει από τον κ. Βαρθολομαίο η παραίτησή του να ισχύει από την 1η Ιουνίου. Υπό αυτό το πρίσμα, μένει να δούμε αν αυτό θα γίνει αποδεκτό ή αν η Σύνοδος θα ορίσει άμεσα το νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής
Η Ιερά Σύνοδος έχει την δυνατότητα ή να εκλέξει άμεσα τον αντικαταστάτη του Δημητρίου, ή να μεταθέσει την απόφασή της για την επόμενη συνάντησή της, στις 12-14 Ιουνίου.
Λέγεται, μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την ομαλή μετάβαση, με τον «Εθνικό Κήρυκα» να γράφει σε παλαιότερο άρθρο του ότι ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο, καθώς ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ αποφάσισε να παραμείνει στην Ευρώπη και παρά το Πατριαρχείο προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον Πατριάρχη, ενώ η υποψηφιότητα Μητροπολίτη Τορόντο Σωτήριου, συνάντησε εξαρχής έντονες αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη της ομογένειας.
Πάντως, η ομογένεια στις ΗΠΑ και ο εκεί Κλήρος, θα ήθελαν να δουν πηδάλιο της Εκκλησίας έναν Ιεράρχη από την Αμερική, που να γνωρίζει τα της Αρχιεπισκοπής.
Η επόμενη μέρα στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας
Στην περίπτωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Στυλιανού, ήταν εκείνη που κίνησε τις εξελίξεις. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ήδη ζητήσεις από τους τρεις Επισκόπους τις θέσεις τους και η σχετική εισήγηση βρίσκεται ήδη στα χέρια του. Λέγεται, μάλιστα ότι ο κ. Βαρθολομαίος έχει καταλήξει στο καθεστώς που θα διέπει την Αρχιεπισκοπή και το οποίο θα είναι διαφορετικό από το σημερινό.
Οι πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία θέλουν το Φανάρι να προσανατολίζεται στη δημιουργία τριών αυτόνομων διοικητικών οργάνων, τα οποία αφ’ ενός μεν θα είναι αυτόνομα και αυτοτελή, αφ’ ετέρου εκείνο που θα εδρεύει στο Σίδνεϊ θα διατηρεί τα προνόμια και τη μορφή της υπάρχουσας Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Συνεπώς, ο Ιεράρχης, ο οποίος θα εκλεγεί στο Σίδνεϊ θα φέρει τίτλο Αρχιεπισκόπου, ενώ οι δύο άλλοι θα είναι Μητροπολίτες. Ωστόσο, και οι τρεις Ιεράρχες θα είναι ισότιμοι και θα έχουν από κοινού την ευθύνη της διοίκησης της πάλαι ποτέ ενιαίας Αρχιεπισκοπής.
Αρχιεπισκοπή Θυατείρων
Όσον αφορά τέλος, στην περίπτωση της Αρχιεπισκοπής Αγγλίας ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος αναμένεται να καταθέσει στην Αγία και Ιερά Σύνοδο την παραίτησή του λόγω ηλικίας. Και στην περίπτωση αυτή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξετάζει το ενδεχόμενο να «σπάσει» στα δύο η Αρχιεπισκοπή δίνοντας δύο θέσεις Μητροπολιτών.