Η Διάσκεψη έχει τον χαρακτήρα επιστημονικού συνεδρίου και φέρνει στην τράπεζα του διαλόγου περίπου πενήντα διακεκριμένους θεολόγους και ειδικούς επιστήμονες, από σαράντα Θεολογικές Σχολές και Ινστιτούτα από όλο τον κόσμο, για να συζητήσουν το θέμα, “Θεολογική Εκπαίδευση και Οικολογική εγρήγορση”.
Η διεθνής “Διάσκεψη της Χάλκης” έχει τον χαρακτήρα επιστημονικού συνεδρίου, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις διακεκριμένων περιβαλλοντικών θεολόγων (Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών), και να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους η οικολογική ευαισθητοποίηση μπορεί να καλλιεργηθεί και να προωθηθεί από τις Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μέσω μαθημάτων και άλλων προγραμμάτων σχετιζομένων με την προστασία της Δημιουργίας του Θεού. Ο απώτερος σκοπός είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση να ενταχθεί στα προγράμματα σπουδών των Θεολογικών Σχολών, συνεχίζοντας το πνεύμα του διαλόγου και της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, όπως αυτό εκφράστηκε κατά τις δύο προηγούμενες Διασκέψεις, και όπως αναδεικνύεται από το μακροχρόνιο ενδιαφέρον και τις συνεχείς πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επί τρεις δεκαετίες, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
To ντοκιμαντέρ
Στη διάσκεψη θα παρουσιαστεί επίσημα και το ντοκιμαντέρ που ετοίμασε το διαδικτυακό περιοδικό «ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ» σχετικά με την οικολογική δράση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με αποκορύφωμα την πρωτοβουλία του για τη διοργάνωση του 9ου Διεθνούς Οικολογικού Συμποσίου με τίτλο «Για μια πιο πράσινη Αττική: Συντηρώντας τον πλανήτη και προστατεύοντας τους κατοίκους του», πριν από ένα χρόνο στο Μουσείο της Ακρόπολης, τις Σπέτσες και την Ύδρα.
Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν θεολόγοι και επιστήμονες, πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες καθώς και ακτιβιστές και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ως προς τη διερεύνηση των πιεστικών περιβαλλοντικών προβλημάτων της Αττικής και των νησιών της, εξετάζοντας τις σχέσεις μεταξύ οικολογίας και οικονομίας, ιδίως στο πλαίσιο ποικίλων κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πρώτες “Διασκέψεις της Χάλκης” φιλοξένησαν ακτιβιστές και επιστήμονες, δημοσιογράφους και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, θεολόγους και πανεπιστημιακούς, προκειμένου να συζητήσουν και να προβληματιστούν από κοινού επί πνευματικών αλλά και πρακτικών καθημερινών ζητημάτων που σχετίζονται με τον σεβασμό και την προστασία του κοινού μας Οίκου. Η Α΄ Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2012, με θέμα, “Παγκόσμια Ευθύνη και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα”. Η Β’ Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2015, και συγκέντρωσε επιφανείς προσωπικότητες και ειδικούς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συζήτησαν για το περιβάλλον, την λογοτεχνία και τις τέχνες. Αυτή τη φορά η Διάσκεψη αντί της Χάλκης θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πόλης.