Ο εφιάλτης της υπόθεσης στο Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ της Νορμανδίας, αναβιώνει στη Γαλλία. Πριν από έξι χρόνια, τζιχαντιστές εισέβαλαν σε εκκλησία της πόλης και αποκεφάλισαν τον 85χρονο ιερέα.
Ο γηραιός ιερέας Ζακ Αμέλ τελούσε την πρωινή λειτουργία στην πόλη Σεντ Ετιέν ντι Ρουβρέ, όταν τον Ιούλιο του 2016 μπήκαν στην εκκλησία δύο άνδρες, υποχρέωσαν τον 85χρονο να γονατίσει και του έκοψαν τον λαιμό. Και οι δύο έπεσαν αργότερα νεκροί από τις σφαίρες αστυνομικών.
Τη Δευτέρα (14.02.2022), άρχισε η δίκη τεσσάρων ανδρών σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συνέργεια στην επίθεση και για συμμετοχή σε «εγκληματική τρομοκρατική οργάνωση».
Οι εισαγγελείς έχουν ανακοινώσει ότι οι άνδρες – όλοι τους γεννημένοι στη Γαλλία – βρίσκονταν σε επικοινωνία με τους δράστες της δολοφονίας.
Τρεις από αυτούς κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο ιστορικό Δικαστικό Μέγαρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Γαλλία: Πάνω από 230 νεκροί από ισλαμιστικές επιθέσεις
Πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι δικηγόροι τους δήλωσαν ότι οι πελάτες τους είναι αθώοι, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Franceinfo.
Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο Ρασίντ Κασίμ, ο οποίος – όπως ισχυρίζονται οι εισαγγελείς – είχε επικοινωνήσει με τους δράστες από τη Συρία και τους ενθάρρυνε να δολοφονήσουν τον ιερέα, δικάζεται ερήμην.
Ο αμερικανικός στρατός υποστηρίζει ότι είχε βάλει στο στόχαστρό του τον Κασίμ, τον οποίο περιγράφει ως ανώτερο μέλος του Ισλαμικού Κράτους, σε ένα πλήγμα του κοντά στην Μοσούλη του Ιράκ, τον Φεβρουάριο του 2017, παρότι δεν έχει διευκρινίσει αν σκοτώθηκε.
Η δολοφονία του Αμέλ ήταν η πρώτη επίθεση τζιχαντιστών μέσα σε εκκλησία στη δυτική Ευρώπη και διαπράχτηκε μόλις 12 ημέρες μετά την επίθεση εναντίον πλήθους που γιόρταζε την Ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια, την οποία εξαπέλυσε ένας Τυνήσιος που είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και στοίχισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους.
Ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε τον ιερέα μάρτυρα.
Πάνω από 230 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σειρά από ισλαμιστικές επιθέσεις, από το 2015 ως το 2017, στη Γαλλία.
Η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ