«Η εκστρατεία μας για την Αγία Σοφία βρίσκει εύφορο έδαφος στην Ιταλία»
«Υπηρετώντας τις υψηλές αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, που είναι και η πεμπτουσία του μηνύματος του Χριστιανισμού, οφείλουμε να εργαζόμαστε, ακόμη και μέσα στις συνθήκες του πολέμου, για την επόμενη ημέρα. Για να ρίχνουμε γέφυρες μεταξύ των μερών, και όχι να γκρεμίζουμε. Για να προετοιμάζουμε την ενότητα, ακόμη και όταν φαίνεται να επικρατεί ο διχασμός», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο του ιστορικού δήμου του San Gimignano της Ιταλίας -αναγνωρισμένο από την Unesco ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ηγείται αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, η οποία μετέβη στην Τοσκάνη, με σκοπό την παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» και είχε επαφές με τις τοπικές πολιτικές και θρησκευτικές αρχές. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι βουλευτές Sisak Gabrielyan και Hrachya Hakobyan από την Αρμενία, Mile Talevski από την Βόρεια Μακεδονία, Πανίκος Λεωνίδου από την Κύπρο και ο Eugeniusz Czykwin από την Πολωνία. Επίσης, οι σύμβουλοι της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης και Αλέξανδρος Φομένκο.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο San Gimignano η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ επισκέφθηκε την έδρα του Summer School of Religion το οποίο αναπτύσσει μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία στο πεδίο της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας μεταξύ των θρησκειών. Εκεί, ο ιδρυτής του θεσμού, ομότιμος καθηγητής Arnaldo Nesti ανέπτυξε του σκοπούς της πρωτοβουλίας και το φετινό θέμα του Summer School of Religion που είναι «We are ready for peace… Η βίωση με υπευθυνότητα, του μυστηρίου της ιστορίας, στις μέρες μας».
Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο «Σοφία»
Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ έτυχε θερμής υποδοχής στο Πανεπιστήμιο «Σοφία» στην περιοχή Loppiano, που ιδρύθηκε από την Κιάρα Λιούμπιχ, ύστερα από την επιρροή που δέχθηκε από τη γνωριμία της με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα. Την αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου καθηγητής Giuseppe Argiolas, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς του εκπαιδευτικού προγράμματος του πανεπιστημίου, και ο καθηγητής Pietro Coda, συνιδρυτής της «Έδρας Αθηναγόρα». Ο γγ της ΔΣΟ σημείωσε στην ομιλία του ότι «η επικέντρωσή σας στη μελέτη της επίλυσης κρίσεων συνιστά μια σημαντική παρακαταθήκη για έναν κόσμο, που δυστυχώς φαίνεται να ρέπει εκ νέου σε μια λογική αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Είναι, όμως, αυτός ο κόσμος που επιθυμούμε, αυτός που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας; Ένας κόσμος στον οποίο δεν θα υπάρχουν κανόνες, παρά αυτοί που θα επιβάλουν οι έχοντες ισχύ και θράσος να την προβάλουν; Ένας κόσμος, που οι πνευματικές αξίες θα αποτελούν μουσειακό είδος; Δεν μπορεί να είναι αυτό το όραμά μας, ούτε αυτός ο προορισμός της Ευρώπης. Ο πολιτισμός μας έχει βαθιές ρίζες στο πλούσιο υπέδαφος του ανθρωπισμού που καλλιέργησε η αρχαιοελληνική γραμματεία και ο χριστιανισμός». Πρόσθεσε ότι «χαιρόμαστε, επίσης, για την Οικουμενική καθέδρα στο όνομα του Πατριάρχη Αθηναγόρα με συνιδρυτές εσάς, καθηγητά Pietro Coda, και τον μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο. Καθέδρα που εγκαινίασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα με τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, καθημερινά η κατάσταση στο μνημείο αυτό της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς επιβαρύνεται. Η αλλαγή της χρήσης του μνημείου επιφέρει αποδεδειγμένα, πλέον, και τη φυσική του φθορά, γεγονός που καταγγέλλουν ακόμη και ΜΜΕ της Τουρκίας».
Συνάντηση στην Περιφέρεια της Τοσκάνης
Κατά την παραμονή της στη Φλωρεντία, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ είχε συνεργασία με τον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της Περιφέρειας της Τοσκάνης, Francesco Sangermano, τον οποίον ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε για τον σκοπό της επίσκεψής τους για την ανάδειξη του ζητήματος της Αγίας Σοφίας. Όπως ανέφερε ο γγ της ΔΣΟ, «ο εμβληματικός αυτός ναός, έργο ιδιοφυών αρχιτεκτόνων του 6ου αι, μετατρεπόμενος από την τουρκική ηγεσία σε μουσουλμανικό τέμενος, ήδη υφίσταται σοβαρές φυσικές φθορές λόγω της καθημερινής ανεξέλεγκτης συρροής δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών και της μειωμένης επιτήρησης του χώρου. Πιστεύω ότι εδώ στη Φλωρεντία, την κατάφορτη ιστορικών και καλλιτεχνικών μνημείων περιοχή σας, παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες όταν μιλούμε για την ανάγκη διαφύλαξης της πανανθρώπινης πολιτισμικής κληρονομιάς. Χαίρομαι γιατί στην ιταλική πολιτική, θρησκευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα η εκστρατεία μας για την Αγία Σοφία βρίσκει εύφορο έδαφος».
Να σημειωθεί ότι η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συνοδευόμενη από την πρόξενο της Ελλάδος, Πέγγυ Πετρακάκου, πριν από τις συναντήσεις που πραγματοποίησε, είχε την ευκαιρία να εκκλησιασθεί στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Ιακώβου του Αποστόλου (Chiesa di San Jacopo Sorpano), στη Φλωρεντία, όπου τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος.
Τέλος, οι ορθόδοξοι βουλευτές επισκέφθηκαν την ιστορική καθολική μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ (Abbey of San Michele Arcangelo).
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ