Dogma

Ηχηρό μήνυμα της Μόσχας μέσα από το Κίεβο για το ουκρανικό ζήτημα

Δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να χωρίσει την Ρωσία από την Ουκρανία διεμήνυσε ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας από το Κίεβο 

Λουδάρος Ανδρέας

Το πρίσμα κάτω από το οποίο η Εκκλησία της Ρωσίας βλέπει την σχέση της με την Ουκρανία και την Εκκλησίας της, περιέγραψε χθες στο Κίεβο, ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων κατά τη διάρκεια συλλείτουργου στο οποίο προεξήρχε, στην Λάβρα των Σπηλαίων.

Ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας, χρησιμοποίησε την φράση από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου που διαβάζεται στους γάμους, το «Ους ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτω» για να τονίσει τη θέση της Ρωσίας.


Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων. προεξάρχων του συλλείτουργου στη Λάβρα του Κιέβου (φωτο Εκκλησία Ρωσίας)

«Αυτό ακριβώς μπορεί να τονισθεί σχετικά με τους Ρώσους, τους Ουκρανούς και Λευκορώσους, οι οποίοι παρόλο που είναι σήμερα διαφορετικοί λαοί με τα δικά τους κράτη, συναποτελούν ωστόσο ένα λαό, τον οποίο αποκαλούμε Αγία Ρως, διότι τους ενώνει η μια πίστη, η μια ευλάβεια, η μια ελπίδα, η μια πνευματική κληρονομιά με αφετηρία την κολυμβήθρα του Κιέβου. Αυτή η ενότητα είναι υπεράνω κάθε ανθρώπινης παράδοσης και κάθε πολιτικής επιλογής, διότι είναι ακριβώς εκείνο το οποίο ένωσε ο Θεός και ο άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να το διαλύσει».

Το συλλείτουργο τελέσθηκε με αφορμή τα 78α γενέθλια του μητροπολίτη Κιέβου κ. Βλαδίμηρου, η υγεία του οποίου έχει κλονισθεί ιδιαίτερα με αποτέλεσμα να μετακινείται σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο ίδιος ο κ. Βλαδίμηρος δεν ήταν στην Λάβρα. Συμμετείχε στη Θ. Λειτουργία που τελέσθηκε υπέρ υγείας του, στο μητροπολιτικό παρεκκλήσιο, όπου απένειμε οφίκια σε επισκόπους.

«Η προσευχή μας είναι ο Κύριος να βοηθήσει στον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρο να αντιμετωπίσει τις σωματικές αδυναμίες και να τον ενδυναμώνει, να τον προστατεύει όπως και όλη την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Η προσευχή μας είναι να μην κλονισθεί ποτέ η ενότητα της μεγάλης και πολυεθνικής μας Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας» τόνισε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.


Επάνω: Από την επίσκεψη του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, στον μητροπολίτη Κιέβου για τα γενέθλια του. Κάτω ο κ. Βλαδίμηρος με τους επισκόπους που λειτούργησαν στο παρεκκλήσιο για τα γενέθλια του (Φωτο Εκκλησία Ουκρανίας)

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ… ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟ

Τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία υπάρχει σε εξέλιξη μια έντονη συζήτηση για το κατά πόσο οι κάτοικοι της επιθυμούν να συνεχίσουν την εκκλησιαστική τους πορεία ενωμένοι με την ρωσική Εκκλησία ή αν θα πρέπει να επιλεγεί ένα ανεξάρτητο μοντέλο.

Η Ρωσία από την πλευρά της δεν έχει καμία διάθεση να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τόσο ο προηγούμενος Πατριάρχης Αλέξιος, όσο και ο νυν κ. Κύριλλος έχουν εκφράσει με κάθε τρόπο πως για την Μόσχα η Ουκρανία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της «Αγίας Ρωσίας».

Αυτό άλλωστε τόνισε και χθες ο κ. Ιλαρίων.

Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών που συνορεύουν με την Ρωσία τάσσονται υπέρ αυτής της άποψης.

Στον αντίποδα, όσο απομακρύνεται κάποιος από την Ρωσο-Ουκρανική μεθώριο συναντά περισσότερους υποστηρικτές της ιδέας του «απογαλακτισμού».

ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ

Σε εκκλησιαστικό επίπεδο ο κύριος εκφραστής της αντίληψης αυτής είναι ο αποκαλούμενος «Πατριάρχης Ουκρανίας» κ. Φιλάρετος (φωτό αριστερά)ο οποίος ηγείται της δεύτερης σε δυναμική ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, η οποία ναι μεν θεωρείται σχισματική ωστόσο διατηρεί «γέφυρες» επικοινωνίας τόσο με την Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας όσο και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Φωνές υπέρ της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της ουκρανικής Εκκλησίας από την Μόσχα υπάρχουν και στο εσωτερικό της Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη κ. Βλαδίμηρο, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει κατορθώσει να ισορροπήσει τις τάσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας του.

Αυτό που η Μόσχα θέλει να διασφαλίσει στην παρούσα συγκυρία, είναι η διατήρηση αυτών των ισορροπιών και στην μετά Βλαδίμηρο εποχή την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας πληθαίνουν οι υποστηρικτές της άποψης πως οι Ορθόδοξες Εκκλησίες πρέπει να ενωθούν.

Η ένωση αυτή δεν θεωρείται πλέον τόσο δύσκολη υπόθεση. Το θέμα ωστόσο γι αυτούς που έχουν να κερδίσουν ή να χάσουν από μια τέτοια εξέλιξη είναι ποιος και σε τι βαθμό θα επηρεάζει αυτήν την νέα ενωμένη Εκκλησία, η οποία αποτελεί το μισό και πλέον της αριθμητικής υπεροχής του πανίσχυρου σήμερα Πατριαρχείου της Ρωσίας.

Στο παρακάτω βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Εκκλησία της Ουκρανίας υπάρχουν αποσπάσματα από την Θ. Λειτουργία στο μητροπολιτικό παρεκκλήσιο για τα γενέθλια του μητροπολίτη κ. Βλαδίμηρου