Dogma

Ημερίδα του Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων στη Λεμεσού

Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και γενικότερα τη θρησκευτική και πολιτιστική περιήγηση και ενημέρωση στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου.

Εισαγωγική ομιλία του κ. Χρήστου Πελεκανή στην Ημερίδα του Προγράμματος Μαθητικών Περιηγήσεων: «Περιηγήσεις στα Θρησκευτικά και Πολιτιστικά Μονοπάτια της Κύπρου» (Λεμεσός, 25 Απριλίου 2023)

Η Ορθόδοξη  Εκκλησία γιόρτασε πριν λίγες μέρες με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Ανάσταση του Χριστού, το χαρμόσυνο αυτό γεγονός  στο οποίο στηρίζεται το ορθόδοξο χριστιανικό οικοδόμημα και που απαντά ξεκάθαρα και καθοριστικά στο γεγονός του θανάτου μας. Η ανάσταση του Χριστού νοηματοδοτεί τη ζωή μας και αυτήν προσδοκούμε, την αναστάσιμη ζωή. Ο χαιρετισμός Χριστός Ανέστη αποκτά ιδιαίτερη σημασία και νόημα. Είναι η γνήσια αλήθεια που φωτίζει την καθημερινότητα μας. Ο απόστολος Παύλος θεμελιώνει πάνω στο παραδεδομένο μήνυμα της ανάστασης του Ιησού την ελπίδα για την ανάσταση όλων των πιστών που ανήκουν στην Εκκλησία (Α΄ Κορ 6, 14· 15, 1-28). Δείχνει πώς το γεγονός του να πιστεύσουμε ή να μην πιστεύσουμε στη μέλλουσα ζωή, είναι αυτό που προσδιορίζει τη συμπεριφορά όλων των ανθρώπων. Είναι καλό λοιπόν σήμερα στους σύγχρονους καιρούς η πίστη στην ανάσταση του Χριστού  να γίνει εμπειρία, βίωμα και όχι απλά μια θεωρητική ή νοητική επεξεργασία. Να είναι μια προσωπική γεύση. Πολλοί σήμερα απορρίπτουν τον Θεό πριν ακόμα να τον γνωρίσουν. Ο αναστημένος Χριστός δεν είναι μια αόριστη ιδέα. Κατοικεί μέσα στις καρδιές μας. Είναι η σχέση της πραγματικής  αγάπης του ανθρώπου με το Πρόσωπο δηλαδή τον Χριστό. Αυτό που αναζητούμε σήμερα είναι η αλήθεια.

Η Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού και το Λύκειο Πολεμιδιών σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά στην Στ΄ επαρχιακή ημερίδα του προγράμματος «Μαθητικών Περιηγήσεων στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι Παγκύπριo  και συμμετέχουν διάφορα σχολεία από όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Από την πόλη και επαρχία Λεμεσού, συμμετέχουν για φέτος συνολικά 8 σχολεία, το Λύκειο Πολεμιδιών,  η Σχολή Ομόδους,  το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως, το Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου,  το Γυμνάσιο Λινόπετρας, το Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας, το Saint Mary’s School και η σχολή Pascal.

Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τις εκκλησίες, τα μοναστήρια και γενικότερα τη θρησκευτική και πολιτιστική περιήγηση και ενημέρωση στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου.

Παρουσιάζεται η δυνατότητα στους μαθητές μας, να δουν και να ερευνήσουν από μόνοι τους και ομαδικά όλα τα στοιχεία που αφορούν στην εργασία τους. Η βιωματική και διερευνητική προσέγγιση των θρησκευτικών και πολιτιστικών θησαυρών του νησιού μας, τα αναδεικνύει και παράλληλα βοηθά στην ανάπτυξη πολλαπλών δεξιοτήτων.

Να ληφθεί υπόψη ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν πιστοποιητικό συμμετοχής.

Πρέπει να τονίσουμε ότι, η σημερινή Ημερίδα έχει ένα ακόμη επιπρόσθετο σκοπό, να ενημερώσει όλους εσάς για τα οφέλη του προγράμματος και ταυτόχρονα να παροτρύνει και άλλα σχολεία να εντάξουν στις δραστηριότητές τους, τις Θρησκευτικές Περιηγήσεις, που ευχόμαστε να συνεχιστούν με τη βοήθεια του Θεού, και τις επόμενες χρονιές. Η φετινή επαρχιακή ημερίδα έχει διαφοροποιηθεί δοκιμαστικά έτσι ώστε να  εντοπίσουμε τη φόρμουλα για μια διαδραστική – ζωντανή και εποικοδομητική συνάντηση μέσα στους ίδιους τους υπό μελέτη  ναούς.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής θερμές ευχαριστίες προς τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο για τη σημαντική και έμπρακτη στήριξή του, αλλά και για τη φιλοξενία του στον χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμαθούντος κ. Νικόλαο για τη βοήθεια και συμπαράσταση που παρέχει στο πρόγραμμα των Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων της Επαρχίας Λεμεσού καθώς και στην καθημερινή αγωνία που είχε για την ημερίδα.

Τον πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Θρησκευτικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο για την  προσωπική του φροντίδα και έγνοια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως επίσης και στην αγαστή συνεργασία που είχαμε στην πραγμάτωση της επαρχιακής ημερίδας της Λεμεσού.

Tον Πρώτο Λειτουργό Εκπαίδευσης Λεμεσού κ. Στέλιο Θεοφίλου που με ενθουσιασμό παρευρίσκεται σε κάθε συνάντηση μας και παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση και βοήθεια στους διευθυντές και διευθύντριες στους καθηγητές και καθηγήτριες στους μαθητές και μαθήτριες.

Τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Ισαάκ πρωτοσύγκελο της μητρόπολης Λεμεσού για την φιλοξενία και στήριξή του.

Τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Φιλόθεο για τις  οργανωτικές διευκολύνσεις της σημερινής ημερίδας.

Ευχαριστίες  στον πρωτοπρεσβύτερο Πατέρα Βασίλειο Τσαγγάρη εφημέριο του καθεδρικού  ιερού ναού Αγίας Νάπας Λεμεσού για την συνεργασία μας τόσο στην προκαταρτική μας συνάντηση στον καθεδρικό ναό Αγίας Νάπας Λεμεσού όσο και στη σημερινή.

Τους επιθεωρητές  Θεολογικών μαθημάτων κα Ελιάνα Χατζιωάννου και κ. Γεώργιο Κάκκουρα και τον συνάδελφο Κωνσταντίνο Στεφανή για τη συμπαράσταση  και βοήθειά τους στη σημερινή Ημερίδα, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για ό,τι ωφέλιμο και χρήσιμο πραγματοποιείται προς όφελος των μαθητών μας.

Τη διευθύντρια του Λυκείου Πολεμιδιών Κυρία Μαρία Πολυδώρου Κυριάκου που ανέλαβε χωρίς ενδοιασμό τη συνδιοργάνωση της ημερίδας  σε μια βαρυφορτωμένη σχολική χρονιά για το λύκειό μας. Η μεθοδικότητα και  η αφοσίωσή της σε κάθε λεπτομέρεια στην πραγμάτωση της ημερίδας υπήρξε σχολείο για μένα. Για τον λόγο αυτό και την ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Τον Διευθυντή του Γυμνασίου Λινόπετρας  και φίλο κ. Δημήτριο Καππαή για την πολλαπλή στήριξη και βοήθειά του στην σημερινή ημερίδα.

Τους αξιότιμους διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων που λαμβάνουν μέρος στο Πρόγραμμα. Πρέπει να τονίσουμε ότι χωρίς τη δική τους βοήθεια θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό.

Στον Πατέρα Ιωσήφ για την τεχνική υποστήριξη εδώ  στον χώρο της ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού με τον ήχο και την μικροφωνική.

Σε όλους τους συναδέλφους των σχολείων της Λεμεσού, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, την Παναγιώτα Ανδρούτσου για την πολλαπλή βοήθεια της, τον Γιώργο Χρυσοστόμου και τους συνεργάτες του, την αρχαιολόγο Δρ. Ελένη Προκοπίου πρώην Α΄ λειτουργό του τμήματος αρχαιοτήτων, τον πρωτοδιάκονο της μητρόπολης Λεμεσού π. Σπυρίδωνα Παπαβασιλείου διευθύνοντα του εργαστηρίου ψηφιακής τεκμηρίωσης εκκλησιαστικού πλούτου της μητρόπολης μας, οι οποίοι θα μας παρουσιάσουν τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές της πόλης μας και θα μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους, την συνάδελφο Γιάγκου Άννα, τον συνάδελφο Ανδρέα Ιωάννου και την συνάδελφο Παναγιώτα Ιωάννου. Τους συναδέλφους των ιδιωτικών σχολείων Ντορίνα Κουρσάρου από το Pascal Λεμεσού και Παναγιώτη Κωνσταντινίδη από τη σχολή Saint Mary’s , κάτι που αναδεικνύει την αγαστή συνεργασία και σχέση που υπάρχει μεταξύ μας.

Σε όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας να παραστούν στη σημερινή Ημερίδα.

Στον αγαπητό συνάδελφο κ.  Γιώργο Ανδρέου για τη σημαντική βοήθεια στην ετοιμασία και οργάνωση της ημερίδας,  τη συνάδελφο μουσικό κ. Γεωργία Ευριπίδου  για την ετοιμασία και παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος της σημερινής Ημερίδας, καθώς επίσης και την ομάδα της από το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως.

Το μεγάλο ευχαριστώ ανήκει στους μαθητές και μαθήτριες που εργάστηκαν με ζήλο στην επίτευξη της εργασίας τους. Θα θέλαμε κάποια στιγμή να μας αναφέρουν τις εμπειρίες και τα βιώματα τους από το συγκεκριμένο οδοιπορικό τους. Εννοείται ότι ακόμα και η αρνητική κριτική είναι πολύ σημαντική για μας έτσι ώστε να κάνουμε όλες τις δέουσες διορθώσεις.

Πριν κλείσω την εισαγωγική αυτή ομιλία, θα ήθελα να εκφράσω  τις ευχαριστίες της οργανωτικής επιτροπής  στον πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Θρησκευτικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου,  θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο για το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε στην υλοποίηση του προγράμματος των Θρησκευτικών Περιηγήσεων, που αποσκοπεί στην επαφή και γνωριμία των μαθητών μας με τον εκκλησιαστικό πλούτο που έχουμε στον τόπο μας και στην περιήγηση τους στα θρησκευτικά και πολιτιστικά μονοπάτια της Κύπρου.

Εύχομαι να απολαύσετε αυτό το μικρό οδοιπορικό και να ευχηθούμε και σε πολλά ταξίδια ακόμα στο πρόγραμμα αυτό!