Ιράν: Kατακραυγή για θρησκευτική αστυνομία
Οι κανόνες αναφορικά με τη μαντίλα στο Ιράν δεν εφαρμόζονται σε όλες τις περιοχές της χώρας και σε όλες τις χρονικές στιγμές με την ίδια αυστηρότητα.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Μερικοί θάνατοι λειτουργούν ως αφύπνιση για κοινωνίες ολόκληρες, μερικοί νεκροί δεν περνούν απαρατήρητοι. Η 22χρονη Μάσα Αμίνι, η Ιρανή που άφησε την τελευταία της πνοή στα χέρια της αστυνομίας ηθών της Τεχεράνης την περασμένη εβδομάδα, στοιχειώνει το θεοκρατικό καθεστώς, που δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να δικαιολογήσει όχι τον θάνατο της 22χρονης –αυτός δεν μπορεί εξ ορισμού να δικαιολογηθεί–, αλλά την ίδια την ύπαρξη της αστυνομίας ηθών.
Η Αμίνι, που καταγόταν από το ιρανικό Κουρδιστάν, επισκεπτόταν την περασμένη εβδομάδα την Τεχεράνη με τον αδελφό της, όταν η θρησκευτική αστυνομία εντόπισε ότι από τη μαντίλα ξεπρόβαλλαν τούφες μαλλιών και την έβαλε σε αστυνομικό βαν.
Το τι συνέβη στη συνέχεια δεν είναι γνωστό, αλλά την επομένη η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κλινικά νεκρή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου. Εισήχθη στην εντατική, όπου πέθανε την Παρασκευή.
Ακολούθησε ένα Σαββατοκύριακο διαδηλώσεων, με επίκεντρο την κηδεία της, στην πόλη Σακέζ του ιρανικού Κουρδιστάν, ενώ η υπόθεση έγινε πρώτη είδηση σε μεγάλη μερίδα του Τύπου, ανοίγοντας ζωηρή δημόσια συζήτηση για τις ακρότητες της θρησκευτικής αστυνομίας. Η επίσημη εκδοχή –ότι η 22χρονη υπέστη καρδιακό επεισόδιο στο τμήμα γιατί ήταν φιλάσθενη– απαντάται με όλο και περισσότερες αναφορές γυναικών για κακομεταχείριση στα χέρια της ιρανικής αστυνομίας.
Χθες, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής της Τεχεράνης, Χοσεΐν Ραχιμί, έκανε λόγο για «ατυχές συμβάν». «Ελπίζουμε να μη δούμε ποτέ ξανά τέτοια περιστατικά», είπε. Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας, αν και επέμεινε στην εκδοχή της «φιλάσθενης» νεαρής.
Οι κανόνες αναφορικά με τη μαντίλα στο Ιράν δεν εφαρμόζονται σε όλες τις περιοχές της χώρας και σε όλες τις χρονικές στιγμές με την ίδια αυστηρότητα. Η προσπάθεια της νέας συντηρητικής κυβέρνησης του Εμπραχίμ Ραϊσί να επιβάλει μεγαλύτερη υπακοή στους αυστηρούς κανόνες προσκρούει σε μια νέα κοινωνική δυναμική. Γυναίκες γυρίζουν βίντεο διαμαρτυρίας και τα διακινούν στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς να φοβούνται να δείξουν τα πρόσωπά τους, ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Ραϊσί ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου πρόκειται να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Κάποιοι από τους Ρεπουμπλικανούς πολέμιους της συμφωνίας, οι οποίοι δεν προβληματίζονται από τη συμπεριφορά των αστυνομικών αρχών των ΗΠΑ, χρησιμοποιούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ιρανικές αρχές ως επιχείρημα εναντίον της συμφωνίας. Ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Ιράν, Ρόμπερτ Μάλι, χαρακτήρισε «φρικτό» τον θάνατο της Αμίνι, ενώ η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης
Πηγή: THE GUARDIAN, REUTERS