Πραγματοποιήθηκε την 28η και 29η Μαρτίου ε.ε., στο Σύδνεϋ, η 13η Σύναξη των Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, η οποία έλαβε αποφάσεις για μια σειρά σημαντικών θεμάτων.
Κατ’ αυτήν, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις θερμές ευχές και ευλογίες της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στους Θεοφιλεστάτους αγίους Αρχιερείς και τους ενημέρωσε για τρέχοντα θέματα και πρωτοβουλίες της τοπικής Εκκλησίας. Κατόπιν, μελετήθηκαν όλα τα θέματα της ημερησίας διατάξεως και ανακοινώνονται προς τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της Αυστραλίας τα εξής:
1. Τον Ιανουάριο του 2023 θα πραγματοποιηθεί η 12η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Εν τω μεταξύ, θα συνέλθει το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, το οποίο θα ρυθμίσει τις περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ η παναυστραλιανή Ιερατική Σύναξη θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στο Σύδνεϋ.
2. Ιδρύεται η Εθνική Φιλόπτωχος Αδελφότητα της Αυστραλίας, υπό την ηγεσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, και αντιστοίχως ιδρύονται Κεντρικές Φιλόπτωχες Αδελφότητες σε όλες τις έδρες των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών, στις οποίες θα ηγούνται οι κατά τόπους Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι.
3. Στα κανονικά όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας δραστηριοποιούνται Ουκρανικές Κοινότητες, οι οποίες μέχρι πρότινος υπήγοντο στο λεγόμενο και ουδέποτε κανονικώς αναγνωρισμένο «Πατριαρχείο Κιέβου». Μετά τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας υπό της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία, ειδική Επιτροπή, ορισθείσα υπό του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, μελέτησε τα υπάρχοντα δεδομένα και τις νομικές προϋποθέσεις για την ένταξη των Κοινοτήτων αυτών στην δικαιοδοσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Και ήδη αποφασίστηκε να ενταχθούν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας οι Ουκρανικές Ενορίες-Κοινότητες του Αγίου Σάββα στο Σύδνεϋ και του Μεγάλου Βασιλείου στο Newcastle. Με πολλή αγάπη υπενθυμίζουμε στις λοιπές Ουκρανικές Κοινότητες ότι η υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν έχει καμία κανονική δικαιοδοσία στα όρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η δε μνημόνευση του Επισκόπου δεν είναι ζήτημα επιλογής του κάθε κληρικού, αλλά κανονικό ζήτημα το οποίο έχει, από αιώνων, ρυθμίσει η Εκκλησία δια των αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων.
4. Ο αυτοαποκαλούμενος «Αρχιμανδρίτης» ή «Ηγούμενος» ή «Πρωτοσύγκελλος» κ. Νεκτάριος Αλεξανδράτος ανακοίνωσε προσφάτως ότι ιδρύθηκε Βικαριάτο στην Αυστραλία κάτω από το λεγόμενο «Πατριαρχείο Κιέβου» και από τον αυτοαποκαλούμενο «Πατριάρχη Φιλάρετο». Για την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει «Πατριαρχείο Κιέβου» και ο Φιλάρετος ως αυτοαποκαλούμενος «Πατριάρχης» δεν έχει αναγνώριση από καμιά κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία, ούτε φυσικά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επομένως, οι διοικητικές πράξεις του και τα μυστήρια που επιτελεί είναι άκυρα και ανυπόστατα για την απανταχού Ορθόδοξη Εκκλησία.
5. Το αυτό ισχύει και για τον εμφανιζόμενο ως κληρικό κ. Νεκτάριο Αλεξανδράτο. Ο εν λόγω κύριος προ καιρού πέρασε από κάποιες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, ισχυριζόμενος ότι είναι κανονικός κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Όταν, μετά από επικοινωνία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών με τον Ποιμενάρχη μας, αποκαλύφθηκε το ψεύδος του, επέστρεψε στην Αυστραλία και προσχώρησε σε αντικανονικό εκκλησιαστικό μόρφωμα υπό την ηγεσία κάποιου Λουκά, φερομένου ως «Αρχιεπισκόπου». Εν συνεχεία, προσχώρησε σε άλλο αντικανονικό εκκλησιαστικό μόρφωμα, το οποίο εδρεύει στην Αμερική υπό την ηγεσία κάποιου Μελχισεδέκ, φερομένου ως «Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Παλαιστίνης εν Αμερική» και, τέλος, προσχώρησε στον ανυπόστατο «Πατριάρχη» Φιλάρετο ανακοινώνοντας την ίδρυση ψευδο-βικαριάτου. Κάποιο διάστημα επίσης παρουσιαζόταν ως ιατρός, χωρίς να έχει πτυχίο και άδεια Ιατρικής, γι’ αυτό και διώχθηκε ποινικά. Γενικώς, ο κ. Αλεξανδράτος, ο οποίος έχει εμφανιστεί κατά καιρούς και με τα εξής ονόματα: Panayiotis Marlassi-Bouras, Panayiotis Mariassi-Bouras, Panagiotis Bouras, Panos Bouras, Panos Marlassi και Arana Hokianga, έχει απασχολήσει την Ελληνική και Αυστραλιανή δικαιοσύνη και τα μέσα γενικής ενημερώσεως. Στο διαδίκτυο δε, προβάλλει φωτογραφίες από Εκκλησίες, οι οποίες δεν του ανήκουν, μεταξύ αυτών και η Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ της κανονικής, υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας. Εφιστούμε την προσοχή του πιστού λαού της Αυστραλίας ότι το πρόσωπο αυτό δεν είναι πραγματικός κληρικός, γι’ αυτό και τα «μυστήρια» τα οποία «τελεί» δεν αναγνωρίζονται από καμμία Ορθόδοξη Εκκλησία. Προτρέπουμε δε τον εν λόγω κύριο να σταματήσει να περιφέρεται ενδεδυμένος το τίμιο ράσο της ιερωσύνης, παραπλανώντας τον λαό του Θεού, και να ζητήσει τη συγχώρηση της Εκκλησίας και το έλεος του Θεού.
6. Τέλος, δηλώνουμε υπεύθυνα ότι καμία Ενορία ή Κοινότητα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας δεν έχει προσχωρήσει ή δεν προτίθεται να προσχωρήσει στο νέο αντικανονικό εκκλησιαστικό μόρφωμα που φέρεται ως «Βικαριάτο του Πατριαρχείου Κιέβου στην Αυστραλία». Τα όσα λέγονται περί προσχωρήσεως ενοριών της Αρχιεπισκοπής στο ψευδο-βικαριάτο αποτελούν δημοσιογραφικές ασάφειες και προσπάθεια παραπληροφορήσεως του λαού.
7. Ο Σεβασμιώτατος και τα μέλη της τοπικής Ιεραρχίας εύχονται σε όλο το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας καλό το υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Εύχονται, επίσης, ολοκαρδίως να εορτάσουμε την επικείμενη μεγάλη εορτή του Πάσχα με ενότητα και αγάπη, έχοντας τη χάρη και τη χαρά της Αναστάσεως του Χριστού μας.