Ο κ. Δημητρίου υπήρξε γενικός διευθυντής της διοίκησης στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, επί σειρά ετών.
Τηλεφωνικό μήνυμα στον κ. Δημητρίου παρέμεινε αναπάντητο μέχρι την ώρα που ολοκληρώθηκε το παρόν δημοσίευμα.
Ωστόσο, ο δικηγόρος του κ. Δημητρίου μετά τη δημοσίευση του άρθρου στον «Εθνικό Κήρυκα», μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στην εφημερίδα μας, δήλωσε ότι ο κ. Δημητρίου καταδικάστηκε για τη μη καταβολή προσωπικών φόρων και όχι για τη διαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής.
Ο «Εθνικός Κήρυκας» έκανε στη συνέχεια ορισμένες αλλαγές στο άρθρο του (Περισσότερες πληροφορίες στη συνέχεια του παρόντος άρθρου).
Η απόφαση αυτή βγήκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης 2 Αυγούστου από την δικαστή Κάθλιν Φαϊλα (Kathleen Faila) του Δικαστηρίου Νότιας Περιφέρειας Νέας Υόρκης, γνωστού ως Southern District of New York.
Εν τω μεταξύ, το πρωί της Πέμπτης 3 Αυγούστου η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε ανακοινωθέν της στην αγγλική γλώσσα, με το οποίο επιβεβαιώνει την είδηση του «Εθνικού Κήρυκα» και κάνει αναφορά στα διαμειφθέντα.
Για την ιστορία και λόγους ακριβείας σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής, η ασφάλεια έδωσε ως αποζημίωση στην Αρχιεπισκοπή πάνω από ένα εκατομμύριο.
Η υπόθεση ξεκίνησε το έτος 2017 και αποτελεί μέρος των οικονομικών προβλημάτων που είχαν ανακύψει στην Αρχιεπισκοπή και τα οποία τελικά την οδήγησαν σε πτώχευση, όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας». Είχε φθάσει σε σημείο να αναγκασθεί να πάρει δάνειο ύψους επτά εκατομμυρίων από την Τράπεζα Alma Bank βάζοντας ως υποθήκη το κτίριο των γραφείων της στη Νέα Υόρκη.
Από έναν εσωτερικό έλεγχο που είχε γίνει στην Αρχιεπισκοπή με την πρωτοβουλία του τότε Ταμία της, επιχειρηματία Μιχάλη Ψαρού, διαπιστώθηκαν κάποιες περίεργες οικονομικές κινήσεις και τακτικές, πράγμα το οποίο οδήγησε στην πρόσληψη της εταιρείας Kiwi Associates τον Δεκέμβριο του 2017, η οποία ανάμεσα στα άλλα διενήργησε έλεγχο στο μισθολόγιο της Αρχιεπισκοπής, αλλά και σε χρήση πιστωτικής κάρτας American Express εντοπίζοντας «υπερβάσεις».
Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε επισημάνει και την παντελή έλλειψη εσωτερικών διαδικασιών και ελέγχων, όπως άλλωστε ανέφερε στην έκθεσή της και η εταιρεία Thornton, η οποία είχε προσληφθεί να κάνει μελέτη και να προβεί σε υποδείξεις αναδιοργάνωσης του τρόπου λειτουργίας της Αρχιεπισκοπής.
Υπογραμμίζεται ότι το κόστος για την εργασία της εταιρείας Grant Thornton το κάλυψε ο κ. Μάικλ Ψαρός προσωπικώς.
Επειτα από τα ευρήματα της εταιρείας Kiwi Associates η ίδια η Αρχιεπισκοπή παρέπεμψε το θέμα στη Γενική Εισαγγελία της Νέας Υόρκης, η οποία διενήργησε τη δική της έρευνα έχοντας την πλήρη συνεργασία της Αρχιεπισκοπής. Η Εισαγγελία απηύθυνε ποινικές κατηγορίες (criminal charges) εναντίον δύο υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής, του κ. Τζέρι (Ιερώνυμου) Δημητρίου, Διευθυντή Διοίκησης, και του κ. Γεωργίου Παπαδάκου, Διευθυντή των Οικονομικών, ο οποίος είχε την αναφορά του στον κ. Δημητρίου.
Στις 25 Νοεμβρίου του 2019 ο εισαγγελέας Geoffrey S. Berman της Νότιας Περιφέρειας Νέας Υόρκης (the United States Attorney for the Southern District of New York) και η Ruth M. Mendonça, Βοηθός Επιθεωρητής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας Νέας Υόρκης (Assistant Inspector in Charge of the New York Office of the U.S. Postal Inspection Service) ανακοίνωσαν τη σύλληψη του Ιερώνυμου Δημητρίου (announced the arrest today of JEROME DIMITRIOU) σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Εισαγγελίας, στο οποίο αναγραφόταν λεπτομερώς το κατηγορητήριο.
Τονίζεται ότι αμφότεροι, οι κύριοι Δημητρίου και Παπαδάκος δήλωσαν ενοχή, ενώ απολύθηκαν από την Αρχιεπισκοπή.
Υπενθυμίζεται ότι Αρχιεπίσκοπος τότε ήταν ο Σεβασμιότατος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, πρωτοσύγκελος ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος και αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Τσαντίκος.
Στο ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής με ημερομηνία 3 Αυγούστου 2023 παρατίθεται γραπτή δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην Αγγλική στην οποία αναφέρει: «Με τη δήλωση ενοχής του κ. Δημητρίου ένα επώδυνο κεφάλαιο στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής τώρα κλείνει και η Αρχιεπισκοπή μπορεί να στρέψει τα βλέμματά της προς το μέλλον που αντανακλά τις κοινές μας αξίες στην Κοινότητα και την Πίστη».
Το ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής έχει ως εξής:
Η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοινώνει την ένοχη παραδοχή και καταδίκη του πρώην Εκτελεστικού Διευθυντή Τζέρι Δημητρίου. Αυτό ολοκληρώνει μία μακρόχρονη νομική διαδικασία που ξεκίνησε από την Αρχιεπισκοπή το 2017, όταν ενημερώθηκε για οικονομικές ανωμαλίες και αναφέρθηκε στις κυβερνητικές αρχές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Ο Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Νότια Περιοχή της Νέας Υόρκης και ο Επιθεωρητής του Γραφείου του Ελεγκτικού Συμβουλίου των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη διενήργησαν στη συνέχεια μια έρευνα με την πλήρη συνεργασία της Αρχιεπισκοπής και απήγγειλαν ποινικές κατηγορίες κατά δύο πρώην υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής, του κ. Δημητρίου και του Γεωργίου Παπαδάκου, του πρώην Διευθυντή Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, ο οποίος είχε την αναφορά του στον κ. Δημητρίου. Η έρευνα ολοκληρώθηκε με τις ένοχες παραδοχές για κακούργημα από τον κ. Παπαδάκο και τον κ. Δημητρίου.
Η αντίδραση της Αρχιεπισκοπής στην ανεξήγητη προδοσία εμπιστοσύνης από αυτούς τους δύο υπαλλήλους ήταν γρήγορη και αποφασιστική. Εκτός από τη συνεργασία με τις αρχές για την έρευνα, η Αρχιεπισκοπή κατάφερε να καταθέσει αξίωση ασφάλισης και λήψη αποζημίωσης πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια από τις απώλειες που σχετίζονταν με τον κ. Δημητρίου και τον κ. Παπαδάκο. Επιπλέον, η Αρχιεπισκοπή έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να αποτρέψει οποιοδήποτε παρόμοιο περιστατικό να συμβεί ξανά.
Πρώτον, η Αρχιεπισκοπή έχει εφαρμόσει αυστηρούς εσωτερικούς ελέγχους σχετικά με τις οικονομικές συναλλαγές που αντικατοπτρίζουν τα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας και ασφάλειας. Αυτό περιλαμβάνει: τη δημιουργία τριών πλήρους απασχόλησης θέσεων (Διευθυντής Οικονομικών, Διευθυντής Λειτουργικών Δραστηριοτήτων και Γενικός Νομικός Σύμβουλος) και μιας Επιτροπής Ελέγχου. Δεύτερον, η Αρχιεπισκοπή έχει δημιουργήσει μια κεντρική πλατφόρμα τρίτων για μηνυτές για να καταθέτουν καταγγελίες για παραβιάσεις της πολιτικής ή του κανονισμού της Αρχιεπισκοπής, όπως οικονομικά αδικήματα. Η πλατφόρμα αυτή, που βρίσκεται στο https://goarch.ethicspoint.com/, καλύπτει ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή σε εθνικό επίπεδο και περιλαμβάνει την Αρχιεπισκοπή, τις Μητροπόλεις της και όλες τις ενορίες της.
Τέλος, υπό τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, υπάρχει μια συνεχής διαδικασία για την αναθεώρηση της δομής της Αρχιεπισκοπής προκειμένου να παρέχεται μια πιο ισχυρή, συντονισμένη μορφή διακυβέρνησης, με διαφάνεια, συμμόρφωση και υπευθυνότητα στον πυρήνα της.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά τα ποινικά αδικήματα αυτών των υπαλλήλων, εξέφρασε ευγνωμοσύνη που η νομική διαδικασία είχε επιτέλους ολοκληρωθεί. Επιπλέον, ο Σεβασμιότατος σημείωσε τα εξής: «Με τη δήλωση ενοχής του κ. Δημητρίου ένα επώδυνο κεφάλαιο στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής τώρα κλείνει και η Αρχιεπισκοπή μπορεί να στρέψει τα βλέμματα της προς το μέλλον που αντανακλά τις κοινές μας αξίες στην Κοινότητα και την Πίστη».
ΔΙΟΡΘΩΣΗ:
Οταν αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά, ανέφερε ότι οι κατηγορίες σχετίζονταν με την οικονομική διαχείριση του Τζέρι Δημητρίου στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Εκτελεστικός Διευθυντής Διοίκησης.
Το ίδιο υποστήριξε και η Αρχιεπισκοπή με το εκτενές ανακοινωθέν, που παραθέτουμε πιο πάνω.
Ο δικηγόρος του κ. Δημητρίου, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, υποστήριξε ότι αυτό είναι λάθος. Ο «Εθνικός Κήρυκας» έκανε στη συνέχεια αλλαγές στο άρθρο του.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος:
«Διαβάσαμε το άρθρο σας που αναφέρεται στο αποτέλεσμα της ομοσπονδιακής ποινικής υπόθεσης κατά του πελάτη μας, Τζέρι Δημητρίου, ο οποίος καταδικάστηκε χθες από την Αξιότιμη Κάθλιν Π. Φάιλα σε οικιακή κράτηση για τη μη καταβολή προσωπικών φόρων ύψους $17,833.32.
Το άρθρο σας αναφέρει εσφαλμένα ότι η ποινή του κ. Δημητρίου σχετίζεται με τη διαχείρισή του οικονομικών της Αρχιεπισκοπής και την υποτιθέμενη κατάχρηση αυτής. Αυτές οι κατηγορίες σχετίζονταν με τις αρχικές κατηγορίες κατά του κ. Δημητρίου, οι οποίες απορρίφθηκαν από το δικαστήριο με αίτημα των εισαγγελέων. Ως τέτοιες, και όπως ήταν εξαιρετικά σαφές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης χθες, αυτές οι κατηγορίες θεωρήθηκαν εντελώς άσχετες με την ποινή, και η Αρχιεπισκοπή θεωρήθηκε ότι δεν ήταν θύμα της κατάχρησης του κ. Δημητρίου.
Επειδή το άρθρο σας αναφέρει διαφορετικά, σας ζητούμε να ανακαλέσετε αμέσως αυτές τις δηλώσεις και να εκδώσετε μια διόρθωση».
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας