Δεκάδες πιστοί από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με επικεφαλής τον ηγούμενο της ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου π.. Χρυσόστομο, ταξίδεψαν στην Αδριανούπολη και προσευχήθηκαν κατά την Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Αδριανουπόλεως. Ο Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε τους συντοπίτες του, αλλά και όλους τους πιστούς που ταξίδεψαν για να επισκεφθούν την Τοπική Εκκλησία και ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη. Το παρών έδωσε και η Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδριανούπολη κ. Παρασκευή Χαριτίδου.
Η Μητρόπολη Αδριανουπόλεως μαρτυρείται ήδη από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ο πρώτος γνωστός Επίσκοπος είναι ο Ευτρόπιος, ο οποίος αγωνίστηκε εναντίον της αίρεσης του Αρειανισμού όπως και ο διάδοχός του Λούκιος. Ο διάδοχος του Λουκίου Φίλιππος μαρτύρησε κατά τους διωγμούς του Ιουλιανού το 362 μ.Χ. Κατά τον 5ο αιώνα η Μητρόπολη Αδριανουπόλεως κατέχει την 27η θέση μεταξύ των Μητροπόλεων της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, τον 7ο αιώνα την 31η θέση με 5 υποκείμενες Επισκοπές. Στα τέλη του 8ου αιώνα η Μητρόπολη Αδριανουπόλεως υποβιβάζεται στην 35η θέση, οι Επισκοπές της όμως διπλασιάζονται. Τον 9ο αιώνα θα βρεθεί και πάλι στην 31η θέση ενώ τον 10ο αιώνα θα υποβιβαστεί στην 40η. Τον 14ο αιώνα προβιβάζεται στην 12η θέση χάνει όμως τις Επισκοπές της εκτός από μία την Αγαθουπόλεως. Τον 18ο αιώνα η Επισκοπή Αγαθουπόλεως προάγεται σε Αρχιεπισκοπή και έκτοτε η Μητρόπολη Αδριανουπόλεως παραμένει χωρίς Επισκοπές.
Έδρα της Μητροπόλεως είναι η ομώνυμη πόλη. Η Μητρόπολη περιελάμβανε στα τέλη του 19ου αιώνα τις εξής περιφέρειες: Αδριανουπόλεως, Χάφσας, Μουσταφά Πασά, Σαράντα Εκκλησιών, Λουλέ Βουργάζ (Αρκαδιουπόλεως), Βαβά Εσκί καθώς και χωριά της περιοχής Βιζύης. Τον Μάιο του 1906 ιδρύθηκε η Μητρόπολη Σαράντα Εκκλησιών, η οποία αποσπάστηκε από τη Μητρόπολη Αδριανουπόλεως. Η νέα Μητρόπολη περιέλαβε την πόλη των Σαράντα Εκκλησιών και τα χωριά Σκόπελο, Πέτρα, Σκοπό, Ευχάρυο ή Ευκάρπιο, Κουρούδερε, Κουγιούντερε, Κουγιούν Κιαβούρ (από τον Καζά Σαράντα Εκκλησιών), Σκεπαστό, Βουνάρ-Χισάρ, Γέννα ή Ιέννα και Γιανδζηκλάρ (του Καζά Βιζύης).ψΜετά την αναταλλαγή των πληθυσμών το 1924 πολλά χωριά της Μητροπόλεως Αδριανουπόλεως περιήλθαν στην Ελλάδα και ενσωματώθηκαν αρχικώς στην προσωποπαγή Μητρόπολη Νέας Ορεστιάδος και αργότερα στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου. Από τον καζά Oρτάκιοϊ τα χωριά Kαράμπαα (Πετρωτά), Γιαϊλατζήκ (Γιαλιά), Mπάρα ή Γκιολτζίκ (Mπάρα), Mπεκτασλί (Mηλιά), Σαρή- Γιαρ (Θεραπειό), Kουμαρλί (Kόμαρα), Mπες τεπέ (Πεντάλοφος), και από τον καζά Aδριανουπόλεως, Pίζια, Mαράσια και Tσορέκ- κιοϊ (Kαστανιές). Επίσης τρία εξαρχικά (στις αρχές του αιώνα μας, και τα τρία στον παλαιό καζά Oρτάκιοϊ): Tσιρμέν (Oρμένιον), Kαραάτς- Tσιρμέν (Φτελιά) και Kαδίκιοϊ (Δίκαια), καθώς και το μικτό – κατά την ίδια εποχή- (πατριαρχικό και εξαρχικό, πάντα στον παλαιό καζά Oρτάκιοϊ) χωριό Iσπιτλί (Σπήλαιον).ψΤέλος τμήμα της Μητροπόλεως Αδριανουπόλεως περιήλθε στη Μητρόπολη Στάρας Ζαγόρας του Πατριαρχείου Βουλγαρίας (περιοχή Γέφυρας Μουσταφά Πασά, σημερινό Σβίλενγκραντ).
Ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος χειροτονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2014 στον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι Κωνσταντινουπόλεως. Τη χειροτονία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Μιλήτου Απόστολο, Ιεραπύτνης Ευγένιο, Διδυμοτείχου Δαμασκηνό, Ικονίου Θεόληπτο, Καμερούν Γρηγόριο (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Νειλουπόλεως Γεννάδιο (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Προύσης Ελπιδοφόρο και τον Επίσκοπο Μπάτσκας Ειρηναίο (Πατριαρχείο Σερβίας).