Καλμούκος Θεόδωρος
Πυρκαγιά η οποία ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής 9 Αυγούστου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές ανυπολόγιστου μέχρι στιγμής κόστους στον επιβλητικό και περικαλλή ναό του Αγίου Δημητρίου της ομώνυμης κοινότητας στην πόλη Μέρικ του Λονγκ Αϊλαντ, βυθίζοντας στον πόνο και τη θλίψη τον ιερατικό της προϊστάμενο, π. Νικηφόρο Φακίνο, το κοινοτικό συμβούλιο και ολόκληρο το πλήρωμά της.
Η φωτιά ξεκίνησε από τον πρόναο και κατά πάσα πιθανότητα προκλήθηκε από αναμμένο κερί, ενώ έτυχε να την αντιληφθεί η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, Παναγιώτα Λαύκα, η οποία διερχόταν από την περιοχή που βρίσκεται ο ναός μαζί με τον σύζυγό της.
Η κ. Λαύκα τηλεφώνησε αμέσως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία έφτασε αμέσως στον φλεγόμενο ναό με μεγάλη δύναμη αποτελούμενη από 75 πυροσβέστες και πάνω από 20 πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μηχανήματα καταπολέμησης της φωτιάς, ενώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Μέρικ έσπευσαν να βοηθήσουν πυροσβεστικά τμήματα και από γειτονικές πόλεις.
Ο ναός είναι μη χρησιμοποιήσιμος ενώ χτες είχε οριστεί να τελεστεί η Λειτουργία κάτω από σκηνή στο προαύλιο του ναού.
Περιγράφοντας σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο π. Νικηφόρος Φακίνος, ο οποίος ιερατεύει με ευδοκίμηση στην κοινότητα επί έντεκα χρόνια και είναι εκ των πλέον επιτυχημένων και ιερέων της Αρχιεπισκοπής είπε ότι «απ’ ό,τι πληροφορηθήκαμε από τις Πυροσβεστικές Αρχές και τους επιθεωρητές η πυρκαγιά πρέπει να προκλήθηκε από κάποιο κεράκι το οποίο προφανώς ήταν σε κάποια τοποθεσία που δεν φαινόταν κι από εκεί ξεκίνησε μία ολοσχερής φλόγα η οποία κάλυψε όλον τον νάρθηκα, τον πρόναο και τον γυναικωνίτη».
Ο π. Νικηφόρος συμπλήρωσε πως «το κακό έγινε το βράδυ της Παρασκευής μετά την Παράκληση και τις εξομολογήσεις που είχα οπότε θα πρέπει να ήταν μετά τις 9 το βράδυ, αλλά η φλόγα κι ο καπνός εντοπίστηκαν από την διερχόμενη πρόεδρο της Φιλοπτώχου, η οποία ονομάζεται Παναγιώτα Λαύκα και η οποία μαζί με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο, οι οποίοι περνώντας από το ναό και κάνοντας τη σημείο του σταυρό τους είδαν στον ορίζοντα τα σημάδια του καπνού χωρίς να φαίνεται η φλόγα κι αμέσως ενημέρωσαν τις Πυροσβεστικές Αρχές και επίσης ενημέρωσαν αμέσως και εμένα κι έτσι έγινε η ανταπόκριση που χρειαζόταν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς».
Ο π. Νικηφόρος χαρακτήρισε τη ζημιά που προκλήθηκε «τεραστίου μεγέθους» και εξήγησε ότι «η πυρκαγιά διέλυσε τον πρόναο και τον γυναικωνίτη λιώνοντας όλα τα προσκυνητάρια, όλα τα ξυλόγλυπτα, τις πόρτες και κάθε τι το οποίο ήταν στην περιοχή, αλλά δυστυχώς η ζημιά πολλαπλασιάστηκε από τον καπνό, το νερό και την αντίδραση της Πυροσβεστικής η οποία ακολουθώντας το πρωτόκολλο σε τέτοιες περιπτώσεις έσπασε τα τζάμια για να φύγει ο καπνός από τον χώρο, έσπασαν τα βυζαντινής τέχνης παράθυρα».
Είπε ακόμα, ότι «οι πυροσβέστες έριξαν πολλές χιλιάδες γαλόνια νερού πάνω στην εικονογραφία, μέσα στον κυρίως ναό υπήρχε περίπου ένα πόδι νερό κατά την ώρα της κατάσβεσης» και συμπλήρωσε πως «ευτυχώς πρόλαβα και πήρα την Θεία Κοινωνία και τα ιερά λείψανα από το Ιερό Βήμα και από το παρεκκλήσι μας.
Τα ευαγγέλια και τα άλλα ιερά αντικείμενα διασώθηκαν μολονότι σκονισμένα και καπνισμένα αλλά ευτυχώς δεν τα κατάστρεψε η μάνικα της Πυροσβεστικής».
Ο π. Νικηφόρος μιλώντας για τον κυρίως ναό, είπε, ότι «έπαθε τεράστια ζημιά και πρέπει τώρα να γίνει μία επιδιόρθωση του ναού η οποία θα διαρκέσει από έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο και φυσικά δεν θα μπορούμε να Λειτουργούμε μέσα στο ναό». Στην ερώτηση που θα Λειτουργήσετε την Κυριακή, είπε «για αύριο (χτες) το πρωί έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να έχομε μία τέντα η οποία είναι 80 επί 70 πόδια σε εμβαδόν και εκεί θα έχομε τη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια τον καφέ για να μιλήσουμε και με το εκκλησίασμα.
Επίσης, θα έχουμε μεταξύ άλλων μνημοσύνων και το μνημόσυνο του αγαπητού μας ενορίτη Αθανάσιου Χιλιώτη που είχε φονευθεί στο αυτοκινητιστικό ατύχημα». Στην ερώτηση σε πόσες χιλιάδες δολάρια υπολογίζεται η ζημιά, απάντησε πως «κανείς δεν μπορεί να δώσει μία εκτίμηση σ’ αυτό το στάδιο, αλλά ίσως να μην μιλούμε απλώς για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ίσως να υπερβούμε και το εκατομμύριο».
Πρόσθεσε πως «αφού να σκεφθείτε πως μόνο η αγιογράφηση του ναού κόστισε πάνω από μισό εκατομμύριο, τα παράθυρα είχαν τεράστια αξία και φυσικά τα ξυλόγλυπτα και όλες οι άλλες επιδιορθώσεις που χρειάζονται από σκάλες, πόρτες, πατώματα, οροφές και ούτω καθεξής με μία πρώιμη εκτίμηση πρέπει να υπερβαίνει το εκατομμύριο». Αναφορικά με το αν έχει ασφάλεια η κοινότητα, είπε «ναι, αλλά θα πρέπει να δούμε και τι θα καλύψουν διότι δεν καλύπτουν ορισμένα πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εκκλησιαστικού χώρου».
Οταν τον ρωτήσαμε πού θα γίνεται η λατρεία μελλοντικά, είπε ότι «για τώρα θα χρησιμοποιήσουμε αυτή την τέντα και ακολούθως για τον χειμώνα, με τις επιτροπές των εθελοντών και την ηγεσία της ενορίας υπάρχει η σκέψη να ενοικιάσουμε ένα γυμναστήριο ενός σχολείου στην περιοχή μας το οποίο να μετασκευάσουμε κατά κάποιο τρόπο ώστε να γίνει λατρευτικός χώρος».
Στην ερώτηση «όταν σας ειδοποίησαν και πήγατε στο ναό και τον είδατε φλεγόμενο πώς αισθανθήκατε;», απάντησε πως «δεν μπορώ να το εκφράσω ούτε με λόγια, ούτε με άλλους τρόπους» και διερωτήθηκε «είναι η συντριβή καρδιάς; Είναι η απόλυτη κένωση από όλα συναισθήματα και η μικρότητα που νιώθουμε; Είναι ο σπαραγμός; Δεν μπορώ να το κατανοήσω, να το εκφράσω».
Πρόσθεσε ακόμα πως «δεν υπάρχει ενορίτης που να μην είπε πως την περασμένη νύχτα δεν μπορούσε κανένας μας να κοιμηθεί, ούτε τηλεόραση να δει, ούτε μουσική να ακούσει, δηλαδή υπάρχει η αίσθηση του πένθους». Σύμφωνα με τον π. Νικηφόρο, «η κοινότητα συγκροτείται από περίπου 350 οικογένειες» και τόνισε ότι «είναι όλοι δραστήριοι γι’ αυτό και η εκκλησία μας γεμίζει κατά το πλείστον κάθε Κυριακή».
Στην ερώτηση αν ενημερώθηκε η Αρχιεπισκοπή, είπε «μάλιστα» και συμπλήρωσε «ήλθε ήδη ο πρωτοσύγκελος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, πέρασε όλη την ημέρα μαζί μας, ενημερώθηκε για τις προσπάθειες που γίνονται ανασύνταξης και επαναφοράς της κοινότητας στην κανονική λειτουργία της. Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας θα επισκεφθεί την κοινότητα κάποια στιγμή αύριο (χτες) το απόγευμα για να δει κι εκείνος ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και τις ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπίσει η κοινότητα».
*Ο κ. Θεόδωρος Καλμούκος είναι εκκλησιαστικός συντάκτης στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας»