Καθαίρεση κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας
Μεγάλη ευθύνη στην υπόθεση της εκτροπής του κ. Τάτση φέρει και η κ. Γλυκερία Ανδριώτη, η οποία θεώρησε ότι μπορούσε να διαχειριστεί τα ιερά και τα όσια της ιερωσύνης και της Ορθοδόξου πίστεως. Η εν λόγω κυρία, καίτοι εκλήθη από τα Πνευματικά Δικαστήρια της Εκκλησίας να εξηγήσει τους λόγους της αντικανονικής της συμπεριφοράς, η ιδία απαξίωσε και δεν εμφανίστηκε.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας πληροφορεί τον ευαγή κλήρο και τον Ορθόδοξο λαό της πέμπτης ηπείρου ότι, με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επεβλήθη στον μέχρι πρότινος κληρικό κ. Ελευθέριο Τάτση η ποινή της καθαιρέσεως από τον βαθμό της ιερωσύνης, για σειρά εκκλησιαστικών και κανονικών παραπτωμάτων στα οποία υπέπεσε.
Ως εκ τούτου, ο ειρημένος κληρικός, με απόφαση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, επανήλθε στην τάξη των λαϊκών και απώλεσε το προνόμιο της ενδύσεως της ιερατικής αμφιέσεως, καθώς και το δικαίωμα της τελέσεως των Ιερών Μυστηρίων και των λοιπών ιεροπραξιών.
Η ανωτέρω λυπηρή εξέλιξη επήλθε ως απόρροια της επί μακρόν αντικανονικής συμπεριφοράς του κ. Ελευθερίου Τάτση, ο οποίος με διαδοχικές παραβατικές ενέργειες και με επιθετικές δημόσιες τοποθετήσεις του, έβαλε εναντίον της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, του Αρχιεπισκόπου, των Επισκόπων και των αδελφών του κληρικών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δημιουργήσει μια δική του «εκκλησία», αποκόπτοντας επίσημα και εκούσια τον εαυτό του από την κανονική και μοναδική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Παρότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπός μας κ.κ. Μακάριος επεδίωξε με ειλικρίνεια, πατρική αγωνία και καρτερικότητα την ειρήνευση της ψυχής του, τη μετάνοια και την επιστροφή του στο Σώμα της Εκκλησίας, εντούτοις όλες δυστυχώς οι προσπάθειες του Ποιμενάρχου μας προσέκρουαν στον εγωισμό και στην επίμονη διάθεση αυτονόμησης του καθαιρεθέντος πλέον κληρικού.
Κατόπιν τούτων, η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας υποχρεούται να υπενθυμίσει στο ευσεβές και φιλόχριστο ποίμνιό της ότι όλα τα Ιερά Μυστήρια και κάθε ιεροπραξία (Θείες Λειτουργίες, Ιερές Ακολουθίες, Γάμοι, Βαπτίσεις, Κηδείες κ.λπ.) που ενδέχεται να τελεί αντικανονικώς εφεξής ο καθηρημένος κληρικός κ. Τάτσης, είναι άκυρα και ανυπόστατα, θεωρούμενα ως μη γενόμενα από την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή, τίποτε πλέον από αυτά που ενδεχομένως θα τελεί ο κ. Τάτσης δε θα αναγνωρίζεται από τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, τις Αρχιεπισκοπές, τις Μητροπόλεις, τις Μονές του Αγίου Όρους και τις λοιπές Μονές της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Επίσης, επί τη βάσει των Ιερών Κανόνων, όσοι μετέχουν σε Μυστήρια και ιεροπραξίες που αντικανονικώς τελούνται από καθηρημένους κληρικούς, όπως από τον κ. Τάτση, αποκόπτουν τον εαυτό τους από το κανονικό σώμα της Εκκλησίας, δηλαδή αυτοαφορίζονται και επομένως δεν μπορούν να γίνονται δεκτοί ούτε για το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, ούτε για τα άλλα Μυστήρια, ούτε βεβαίως και για τις λοιπές Ακολουθίες, όπως είναι η κηδεία, από τις κανονικές ενορίες και εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής.
Μεγάλη ευθύνη στην υπόθεση της εκτροπής του κ. Τάτση φέρει και η κ. Γλυκερία Ανδριώτη, η οποία θεώρησε ότι μπορούσε να διαχειριστεί τα ιερά και τα όσια της ιερωσύνης και της Ορθοδόξου πίστεως. Η εν λόγω κυρία, καίτοι εκλήθη από τα Πνευματικά Δικαστήρια της Εκκλησίας να εξηγήσει τους λόγους της αντικανονικής της συμπεριφοράς, η ιδία απαξίωσε και δεν εμφανίστηκε.
Για τα κανονικά και εκκλησιαστικά της παραπτώματα, με απόφαση του Δευτεροβαθμίου Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, της επεβλήθη το επιτίμιον της ακοινωνησίας. Εξετάζεται δε και το ενδεχόμενο παραπομπής της στην Αυστραλιανή Δικαιοσύνη, διότι παρά τους κανονισμούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ότι όλα τα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων μετέχουν στη ζωή της Εκκλησίας εθελοντικά και αφιλοκερδώς, εκείνη ελάμβανε κανονικό μισθό από την Παναγία την Καμαριανή.
Αξίζει, τέλος, να υπενθυμίσουμε ένα ενδεικτικό μέρος της διδασκαλίας δύο συγχρόνων Αγίων της Εκκλησίας μας, του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου και του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου:
• «Ο φανατισμός δεν έχει σχέση με το Χριστό» (Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Από το βιβλίο: Ο Χριστός είναι το παν, σελ. 103).
• «Για να διατηρήσουμε την ενότητά μας θα πρέπει να κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία και τους Επισκόπους Της. Υπακούοντας στην Εκκλησία, υπακούομε στον ίδιο τον Χριστό» (Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Από το βιβλίο: Ο Χριστός είναι το παν, σελ. 29).
• «Ό,τι πει η Εκκλησία, εκείνο πρέπει να ακολουθούμε όλοι» (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, Στο βιβλίο: Μύρων εκκενωθέν, σελ. 41).
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπός μας και οι λοιποί κληρικοί της τοπικής μας Εκκλησίας εύχονται και προσεύχονται για τη μετάνοια και την επιστροφή τόσο του κ. Ελευθερίου Τάτση, όσο και της συνεργάτιδός του, κ. Γλυκερίας Ανδριώτη.